Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy ze světa peněz

Anketa ekonomů: 20 let v EU. Využili Češi všechny možnosti k rozvoji?

Prvního května roku 2004 vstoupilo Česko do Evropské unie (EU) spolu s další devítkou zemí. Za oněch dvacet let v EU se životní úroveň Čechů v lecčems přiblížila úrovni západní Evropy a v některých parametrech země dokázala předehnat i některé členské země. Například Řecko, Portugalsko či Španělsko. A co se příliš nepovedlo?

Přečíst článek

News box

Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje 💣💣💣sabotážní akce napříč kontinentem, napsal list Financial Times. Moskva podle nich začala chystat bombové nebo žhářské útoky a akce namířené proti infrastruktuře na evropském území, a to buď sama nebo prostřednictvím svých spojenců. Nebere přitom v potaz možné civilní 💀💀💀oběti, uvedli zástupci tajných služeb.
Izraelská vláda jednomyslně schválila ❌❌❌ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.
V připravovaném 14. sankčním balíku Evropské unie vůči Rusku bude i mediální platforma 📻📻📻Voice of Europe. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Česká vláda tuto společnost koncem března zařadila na národní sankční seznam, podle českých tajných služeb se platforma snažila ovlivnit evropské volby.
Českomoravská konfederace odborových svazů svolala na 21. května do Prahy 🪧🪧🪧​​​​​​​protestní akci proti změnám, které chystá vláda v zákoníku práce a v oblasti důchodů. Vymezit se chtějí například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do důchodu. Odborový svaz o tom informoval na svých webových stránkách. Proti případnému návrhu uzákonit možnost propuštění bez udání důvodu chystá kampaň také aliance 14 odborových svazů. Číst více
Vláda odvolala českého 🕊️🕊️🕊️velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo zahraničních věcí doplnilo, že Pivoňka skončí ke konci května. Lipavský již dříve Pivoňkovi za jeho působení v Moskvě osobně poděkoval, doplnila diplomacie.
Od teroristického útoku hnutí Hamás a dalších extremistů z Pásma Gazy na ✡️✡️✡️Izrael a po odvetné izraelské akci propukla celosvětově nejhorší vlna antisemitismus od druhé světové války. Pokud bude tento trend pokračovat, nemuseli by Židé v budoucnosti mít v západním světě zaručenou bezpečnost a svobodu své identity. Uvádí se to ve výroční zprávě o antisemitismu, kterou zveřejnila univerzita v Tel Avivu a americká Liga proti hanobení (ADL).
Provozovatelé 🛍️🛍️🛍️obchodů ve Spojených státech mění způsob používání samoobslužných pokladen. Některé firmy je zcela ruší, jiné, jako Target, Dollar General a regionální řetězec Schnucks, omezují počty položek, které si zákazníci mohou k samoobslužným pokladnám přinést. Chtějí tak snížit ztráty z krádeží, zlepšit zkušenosti zákazníků a ulevit personálu, píše list The Wall Street Journal (WSJ).
Tornáda🌪️🌪️🌪️ jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno až tři tornáda ročně. V posledních dvou letech po silném tornádu na jižní Moravě bylo odhaleno tornád více, ale spíše než klimatická změna mají na počet zaznamenaných tornád vliv média, uvedl meteorolog Petr Zacharov z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. Meteorologové se dle něj díky tomu v posledních dvou letech rychle dozvěděli i o těch nejslabších tornádech, které se v Česku vyskytly.
Průměrná výše výkupného, které firmy zaplatily 🖥️🖥️🖥️hackerům za odblokování svých počítačových systémů, se za poslední rok zvýšila pětkrát na dva miliony dolarů, tedy asi 47 milionů korun. Výkupné je ale pouze částí celkových nákladů na obnovu systémů. Ty bez započítání výkupného dosáhly 2,73 milionu dolarů, což je nárůst téměř o milion dolarů. Vyplývá to z globálního průzkumu bezpečnostní firmy Sophos mezi 5000 vedoucími pracovníky v oblasti kybernetické bezpečnosti a IT, který byl proveden mezi lednem a březnem letošního roku. Číst více
Statisíce fanoušků přišly v sobotu večer na pláž Copacabana v brazilském Riu de Janeiro na bezplatný koncert pod širým nebem americké zpěvačky Madonny a proměnily rozlehlý písečný pás v obrovský taneční parket. Město odhadlo, že 65letou popovou hvězdu si přišlo poslechnout 1,6 milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Brazilský koncert uzavřel turné Celebration, které královna popu odstartovala loni v říjnu v Londýně.
Madonna
Madonna profimedia.cz
Do aukce jde vila Muhammada Aliho

OBRAZEM: Luxusní dům na prodej. Do aukce jde historická vila Muhammada Aliho

Luxusní dům ve čtvrti Hancock Park v Los Angeles, který vlastnil legendární boxer Muhammad Ali, míří do aukce. Případným budoucím majitelům nabídne sedm ložnic, osm koupelen a luxusní vybavení. Cena nemovitosti byla dříve vyčíslena na 13,5 milionu dolarů, tedy téměř 317 milionů korun. V současné aukci je cena nižší. Začíná se na osmi milionech dolarů a zájemci mohou přihazovat až do 15. května.

Přečíst článek
V rámci Airbnb se mohou lidé ubytovat i v domku z filmu Vzhůru do oblak

Přespání v domečku z oblíbené pixarovky nebo vedle monopostu F1? Teď už to jde

Milovníci animovaných filmů od studia Pixar - zbystřete. A především ti, kteří mají rádi film Vzhůru do oblak. Nově totiž můžete přespat v domečku, na který si Carl Fredricksen přivázal tisíce nafukovacích balonků a odletěl do Jižní Ameriky za dobrodružstvím. Tuto netradiční zkušenost nabízí poskytovatel ubytování Airbnb v rámci nové kategorie mimořádných zážitků. Co všechno přinášejí?

Přečíst článek
Tomáš Salomon, šéf ČS

Tomáš Salomon: Pokles sazeb se nemusí propsat jedna k jedné do ceny hypoték

Šéfuje největší české bance již osm let. Tomáš Salomon je také spolu s několika podnikateli iniciátorem projektu Druhá ekonomická transformace. Česko už nemůže být montovnou, růst musí založit na větší přidané hodnotě, říká. Jak toho dosáhnout? Česká spořitelna investuje do programu finančního vzdělávání dětí, má ambici dosáhnout na všechny školáky. V letošním roce čeká pokles úrokových sazeb hypoték, zároveň jeho firma dál masivně investuje do nájemního bydlení. „Máme rozestavěno sedm set bytů a do dvou let budeme na tisícovce,“ říká šéf České spořitelny. Ta za letošní první čtvrtletí dosáhla zisk 5,7 miliardy korun, meziročně o 73 procenta víc.“ 

Přečíst článek
ilustrační foto

Rychlá reakce. Pokles sazeb ČNB banky zohlednily snížením úroků spořicích účtů

Snižování úrokových sazeb ČNB zohledňují banky ve svých spořicích produktech. Řada z nich opět snížila základní sazby či upravila podmínky pro jejich poskytnutí. Nejvyšší sazba na spořicím účtu ale stále jen lehce převyšuje šest procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu. Česká národní banka ve čtvrtek opět snížila sazby o půl bodu na 5,25 procenta.

Přečíst článek
Pátek, pondělí, nebo středa? Jak bude vypadat čtyřdenní pracovní týden

Stanislav Šulc: Pátek, pondělí, nebo středa? Jak bude vypadat čtyřdenní pracovní týden

Aktuální dvojice svátků, tedy oslavy Svátku práce a Dne osvobození, vyšly tento týden na středu. A staly se tak zajímavou laboratoří toho, který den by se měl zvolit za příští volný den. Ačkoli debata o čtyřdenním pracovním týdnu po pandemii utichla, zkrácení pracovního týdne je nevyhnutelné. A středa se ukazuje z mnoha důvodů jako nejrozumnější volba.

Přečíst článek
Obchodní manažer vinařství Kolby Martin Šmíd

Skvělé ocenění českého vinařství Kolby. Jako kdybychom získali zlato z olympiády, říká obchodní manažer Martin Šmíd

Francouzská Vinalies Internationales je jedna z největších světových vinařských soutěží. Na letošním třicátém ročníku, který se konal ve francouzském městě Cannes, uspělo české vinařství Kolby. „Vína Kolby vylovila z tyrkysových vod azurového pobřeží pět zlatých medailí, což považujeme za obrovský úspěch. Soutěž má ve vinařském světě velké uznání. Je to pro nás stejné, jako kdybychom přivezli pět zlatých medailí z olympijských her,“ hodnotí soutěž Martin Šmíd, obchodní manažer vinařství Kolby.

Přečíst článek
Pálením totalitních symbolů slavili 30. dubna obyvatelé Březinky na Mladoboleslavsku vstup České republiky do Evropské unie (duben 2004)

OBRAZEM: Slavící Klaus, přesvědčující Havel i ochutnávka piv na Žižkově. Připomeňte si vstup Česka do EU

Již dvě dekády je Česko součástí Evropské unie. Dne 1. května roku 2004 to však nebyla jen tato republika, která do společenství vstoupila. Před dvaceti lety šlo o dosud největší rozšíření řad EU. Kromě Česka do nich přistoupily i Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko. A jak vypadal poslední rok před vstupem do EU z pohledu Čechů? Prohlédněte si dobovou fotogalerii.

Přečíst článek
Štrasburk, 24. dubna 2024. Debata ČTK Connect s českými europoslanci ve studiu Lobby Set u příležitosti závěrečné plenární schůze končícího Evropského parlamentu.

Čeští europoslanci diskutovali ve Štrasburku. Pro mírová jednání s Ruskem ještě nenastal čas, zaznělo

V sestavě osm na jednu usedli vybraní čeští europoslanci ve studiu Lobby Set ve Štrasburku, aby se u příležitosti poslední plenární schůze ve funkčním období 2019 až 2024 poohlédli za uplynulými lety a probrali některá témata. Všichni přítomní, až na jednu výjimku, kandidují v červnových volbách.

Přečíst článek
Daniel Křetínský

Křetínský připravuje nabídku na převzetí firmy Atos, píší francouzská média

Český podnikatel Daniel Křetínský připravuje nabídku na převzetí problémové francouzské technologické společnosti Atos, uvedl server BFM Business s odvoláním na nejmenované zdroje. Křetínský dříve jednal s Atosem o převzetí jeho divize Tech Foundations, která zahrnuje poradenské aktivity v oblasti informačních technologií. Jednání ale v únoru zkrachovala.

Přečíst článek
Slavný režisér Steven Spielberg

Čekají nás epická předvolební videa Joea Bidena? V týmu má Spielberga

Na kampani amerického prezidenta Joe Bidena za znovuzvolení do Bílého domu se podílí režisér Steven Spielberg, píší americká média, poprvé o tom informoval server Puck.

Přečíst článek
Průmyslové centrum u Chomutova

Skupina Progresus a developer Garbe plně obsadili průmyslové centrum u Chomutova

Projekt industriálního centra Garbe Progresus Park Klášterec I mezi Chomutovem a Kláštercem nad Ohří je krátce po svém dokončení již plně obsazen.

Přečíst článek
Giorgio Armani připustil vstup na burzu

Giorgio Armani zvažuje vstup na burzu. Legendární návrhář nemá přímé dědice

V létě oslaví Giorgio Armani 90. narozeniny a jeho impérium příští rok 50 let ve světě luxusní módy. Spekulace o nástupnictví krále Giorgia, jak mu Italové přezdívají, se přiostřují. Na rozdíl od řady jiných módních domů si Armani udržel nezávislost na velkých skupinách, které spolkly klany Gucci, Fendi či Valentina i klenotníka Bulgariho. A na rozdíl od návrhářky Miuccii Prady nemá Armani přímé dědice, jimž by předal otěže.

Přečíst článek
Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Dalibor Martínek: Důchodci jsou v Česku modlou. I Jurečka se jich bojí

Vláda silou svých hlasů protlačila sněmovnou úpravy penzí. Nazývá je poněkud nadneseně reformou. Média tento termín přejímají, takže se tu bavíme o Jurečkově reformě penzí. Popravdě, není to reforma. Je to jakási úlitba nalevo i napravo. Přesně v duchu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Vláda prostě není schopná zásadních rozhodnutí.

Přečíst článek
Výstava Tima Burtona nabídne v Praze skoro 600 jeho skic, loutek nebo fotografií

OBRAZEM: Tim Burton po dekádě opět v Praze. Jeho výstava nabízí stovky děl, fotografií a skic

Téměř 600 skic, loutek, scénografií nebo fotografií z filmů Tima Burtona bude k vidění na výstavě v Obecním domě v Praze od 1. května do konce září.

Přečíst článek
Philip Morris ČR

Philip Morris vyplatí akcionářům méně na dividendách. Tuzemský trh je pod tlakem výrobků z Polska

Společnost Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 1220 korun na akcii. Rozhodla o tom řádná valná hromada.

Přečíst článek
Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Expremiér Bohuslav Sobotka: Zeman se vždy rozhodoval prorusky. A na Babiše jsme nenašli recept

Expremiér a bývalý politik ČSSD Bohuslav Sobotka se od ukončení politické kariéry do médií příliš nevyjadřuje. Nyní pohovořil s právníkem a lobbistou Radkem Pokorným a novinářem Ondřejem Koutníkem v jejich novém podcastu Klub rváčů o svých politických zkušenostech.

Přečíst článek
Dukovany

Eurokomisaři povolili Česku veřejnou podporu pro stavbu nového reaktoru v Dukovanech

Česká republika získala od Evropské komise (EK) povolení pro veřejnou finanční podporu na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech.

Přečíst článek
Vláda schválila zákon s reformou penzí se zvyšováním věku nad 65 let

Jurečkova reforma penzí prošla. Průměrný důchod má v budoucnu překročit 30 tisíc

Vláda schválila návrh zákona s reformou penzí, oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Podle ně se díky změnám podaří udržet schodek rozpočtu kolem jednoho procenta HDP.

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Jurečka: Důchodová reforma je nezbytná, v budoucnu by bez ní rostly daně

Bez důchodové reformy by se musely v budoucnu výrazně snižovat důchody, nebo navyšovat daně. Navrhované změny včetně navyšování důchodového věku nad 65 let pomohou udržet propad systému penzí kolem jednoho procenta HDP, tedy zhruba na loňské úrovni, uvedl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kabinet reformní důchodovou novelu dnes schvaluje.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Fiala: Díky členství v EU jsme dnes mnohem bohatší a bezpečnější zemí

Členství v Evropské unii přispělo k tomu, že je Česko dnes mnohem bohatší zemí. Na konferenci 20 let Česka v EU na Pražském hradě to uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek
Bankovka v hodnotě 2000 korun

Konec strachu z inflace a drahých energií. Česká ekonomika zatím překonává očekávání a roste

Dnes zveřejněné předběžné údaje k výkonu české ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí signalizují, že hospodářství rostlo mírně výrazněji, než se čekalo. Meziročně přidalo 0,4 procenta, zatímco analytici oslovení agenturou Bloomberg předpokládali ve střední hodnotě svých odhadů vzestup o 0,3 procenta. Mezičtvrtletní pak růst činil 0,5 procenta, kdežto očekávání cílila nejčastěji na úroveň 0,4 procenta.

Přečíst článek
Obchodní ředitelka SGEF Eva Jiránková

Eva Jiránková ze SGEF: Na udržitelné investice poskytujeme finance i poradenství

Jeden z tuzemských lídrů nebankovního financování firem, společnost SG Equipment Finance (SGEF), v loňském roce poskytl úvěry v celkové hodnotě 16 miliard korun. Stále významnější část z toho představují takzvaně „zelené projekty“, které splňují přísná kritéria ESG. „V rámci těchto investic je důležitý náš komplexní přístup zahrnující nejen financování a pojištění, ale také konzultace projektu a podmínek jeho realizace,“ říká prokuristka a obchodní ředitelka SGEF Eva Jiránková.

Přečíst článek
Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek

Tomu se říká odměna. Šéf VZP dostane ke statisícovému platu ještě milionový bonus

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek dostane ke svému měsíčnímu platu 355 tisíc korun roční odměnu 1,81 milionu korun. Finanční bonus mu schválila správní rada největší tuzemské zdravotní pojišťovny na základě plnění stanovených kritérií. Je to vůbec nejvyšší částka, kterou Kabátek za své téměř dvanáctileté působení v čele pojišťovny dostane, uvedl server Seznam Zprávy.

Přečíst článek
Škoda Auto

Škoda Auto hlásí pokles zisku. Automobilka prodala od začátku roku i méně vozidel

Automobilce Škoda Auto v prvním čtvrtletí klesl provozní zisk ve srovnání se stejným obdobím loni přibližně o 1,3 procenta na 535 milionů eur (téměř 13,5 miliardy korun). Celkový prodej aut se pak snížil o 2,5 procenta na 268 tisíc, uvedl ve zprávě mateřský koncern Volkswagen. Tržby automobilce klesly meziročně o více než tři procenta na 6,57 miliardy eur. Nejprodávanějším modelem značky zůstává Octavia.

Přečíst článek
Česká spořitelna

Snové čtvrtletí České spořitelny. Bance stoupl čistý zisk o více než 70 procent

České spořitelně (ČS) vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 73,3 procenta na 5,7 miliardy korun. Provozní zisk byl vyšší o 33,5 procenta, dosáhl 7,5 miliardy korun. Výsledek podle banky ovlivnily vyšší provozní výnosy, které stouply zejména v důsledku vyššího čistého úrokového výnosu a čistého výnosu z poplatků a provizí.

Přečíst článek
Manželka britského prince Edwarda, vévody z Edinburghu, Sophie navštívila Ukrajinu. Na snímku je spolu s ukrajinskou první dámou Olenou Zelenskou

Nečekaná návštěva. Na Ukrajinu přicestovala členka britské královské rodiny

Manželka britského prince Edwarda, vévody z Edinburghu, Sophie navštívila Ukrajinu, kde se setkala s prezidentem Volodymyrem Zelenským i s jeho manželkou Olenou. S odkazem na Buckinghamský palác o tom informovala agentura Reuters, podle které se jedná o první návštěvu britské královské rodiny od začátku ruské invaze.

Přečíst článek
Ministři G7 chtějí odstavit uhelné elektrárny do roku 2035

Konec uhelných elektráren. Ministři zemí G7 je chtějí vypnout do několika let

Ministři energetiky skupiny sedmi předních ekonomik světa (G7) se dohodli na odstavení uhelných elektráren v první polovině roku 2035.

Přečíst článek
K hrobníkovi neodmyslitelně patří krumpáč

Obyčejná práce: Kromě práce na hřbitovech si kopáním i přivydělám, říká hrobník

Zaměstnání hrobníka bylo v dřívějších letech synonymem pro místního stárnoucího opilce, který kope jámy na hřbitově. Tento pohled se postupně mění a ke zmíněné práci se dostávají i mladší lidé. 

Přečíst článek
Reklama

Naši autoři

Tereza Zavadilová

Tereza Zavadilová

Expremiér Bohuslav Sobotka: Zeman se vždy rozhodoval prorusky. A na Babiše jsme nenašli recept

Stanislav Šulc

Stanislav Šulc

Čistka v Hollywoodu. Studia se spojují proti konkurenci Netflixu či Amazonu

Petra Jansová

Petra Jansová

I vesnické brownfieldy mají potenciál. Jako ten v Brdech, místo truhlárny jsou luxusní byty

Dalibor Martínek

Dalibor Martínek

Dalibor Martínek: Proč Češi trvají na koruně? Argumenty nemají. Je to jen o emocích

Zdeněk Pečený

Zdeněk Pečený

Recenze: Staycation v Mandarin Oriental Praha je ideálním odpočinkem

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda: Kolik Češi zaplatí v létě za benzin? To záleží na Izraeli a Íránu

Věra Tůmová

Věra Tůmová

REPORTÁŽ: Jak nejlépe poznávat fascinující městské horizonty i chutě malebného Porta

Veronika Kudrnová

Veronika Kudrnová

Korejci Tesly z Číny nechtějí. V lednu se prodala jen jedna

Katarína Krajčovičová

Katarína Krajčovičová

Pohľad Kataríny Krajčovičovej: Bude Pellegrini ako Petr Pavel?

Denisa Holajová

Denisa Holajová

Giorgio Armani zvažuje vstup na burzu. Legendární návrhář nemá přímé dědice

Michal Nosek

Michal Nosek

Skvělé ocenění českého vinařství Kolby. Jako kdybychom získali zlato z olympiády, říká obchodní manažer Martin Šmíd

Jiří Frydlewicz

Jiří Frydlewicz

Přespání v domečku z oblíbené pixarovky nebo vedle monopostu F1? Teď už to jde

Karel Pučelík

Karel Pučelík

Sunakova vláda chce zakročit proti „neschopenkové kultuře“. Opravdu Britové nechtějí pracovat?

Jana Havligerová

Jana Havligerová

Ženy v politice to opravdu umí roztočit

 nst

nst

PROHLÉDNĚTE SI: Trinity Bank slavila úspěchy s klienty a hvězdami, v Praze s Jágrem a Vodráčkovou

 Zlaťák

Zlaťák

Dluhopisy letos dávají paradoxní obrázek

©2023 Harvard Business Review. Distributed by The New York Times Licensing Group

©2023 Harvard Business Review. Distributed by The New York Times Licensing Group

Těžká hlava škodí. Jak skoncovat s přílišným přemýšlením

Igor Záruba

Igor Záruba

žebříček spořicích účtů *

Trinity Bank (do 250 tisíc Kč)
6,08 %
Partners Banka (bez podmínek)
6,03 %
Air Bank (nad 250 tisíc Kč)
6 %
Max Banka (bez podmínek)
5,75 %
UniCredit Bank (více podmínek)
5,75 %
Fio banka (do 200 tisíc Kč)
5,5 %

Kurzy

Akcie ČR

Reklama
Doporučujeme