Reklama

Zprávy z firem

Každá firma vypráví svúj příběh úspěchu i neúspěchu. Hospodářské výsledky, zisk, expanze, globální ambice, fúze, akvizice, investice, ztráta, dluh, insolvence, konkurz, bankrot. Lidé, talent, HR, personálie, kariéra. Korporace, SME, start-upy, ESG, CRS. Vize a inovace, budoucnost.

Tatér Marek Slavík

Obyčejný byznys: Tetování již není tabu, zájem roste nejen u mladých

Tetování v České republice již dávno není tabuizovaná výsada kriminálního polosvěta. Barevnými motivy si tak nechávají trvale krášlit tělo lidé všech věkových i příjmových kategorií. Tetovací salóny si tak na nouzi nestěžují.

Přečíst článek
Šéf Nvidie Jensen Huang

Převrat v AI? Nvidia představila nový model čipu, je výrazně výkonnější

Americký výrobce čipů Nvidia v pondělí představil svůj zatím poslední model čipu Blackwell GB200, který je podle firmy několikrát rychlejší a způsobí převrat ve vývoji umělé inteligence. Nvidia slibuje také výrazně nižší energetickou náročnost. Novinku na vývojářské konferenci v San José osobně představil šéf Nvidie Jensen Huang, píší světové tiskové agentury.

Přečíst článek
Rio de Janeiro

Rozpálená Brazílie. Pocitová teplota v některých částech země překročila 60 stupňů

V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. Ani na jihu města v okolí botanické zahrady navzdory vegetaci nebylo pocitově o mnoho chladněji, píše agentura AFP.

Přečíst článek
Telefony Apple budou nejspíš obsahovat AI od Googlu

Stanislav Šulc: Apple si pronajme umělou inteligenci od Googlu. Jde o opravdu velkou věc

Jako už poněkolikáté, Apple zaspal nástup technologie, která bude přelomová. Zatímco u vychytávek typu ohebného displeje to technologického giganta trápit nemusí, nástup AI v operačních systémech a kreativních nástrojích ho může zabolet poměrně razantně. I proto se podle zdrojů agentury Bloomberg domluvil s konkurenčním Googlem a bude využívat jeho model AI zvaný Gemini. Co lze očekávat? A proč to je jedna z nejdůležitějších technologických novinek roku?

Přečíst článek

EP Events and Production ocení nejlepší firemní podcasty

Mezi přihlášenými podcasty jsou zastoupeny velké společnosti i sólo podnikatelé. Společně se utkali ve třech kategoriích - Nejlepší moderátor, Technické zpracování a Dlouhodobý přínos. Newstream je mediálním partnerem ocenění.

Přečíst článek
Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Americká technologická společnost Apple vede jednání o zabudování umělé inteligence (AI) Gemini od společnosti Google do svého iPhonu, píše agentura Bloomberg. Apple údajně zvažoval i použít model od firmy OpenAI, kterou podporuje softwarová společnost Microsoft.

Přečíst článek
Sberbank

Věřitelé zkrachovalé Sberbank se dočkali. Komerční banka začíná vyplácet pohledávky

Komerční banka začíná vyplácet pohledávky věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ prostřednictvím svých poboček a on-line. Výplata potrvá do 15. dubna 2024. Ve všech případech bude výplata bezhotovostní, peníze budou zaslány na bankovní účet vedený v Česku, a to výhradně v korunách. Věřitelé, jichž je přes 15 000, by měli dostat zhruba 57 miliard korun.

Přečíst článek
agrovoltaika

Od skládek po umělecké instalace. Solární elektrárny rostou na netradičních místech

Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) bude elektřina ze slunce v příštích několika desetiletích dominovat globálním trhům s elektřinou. Již nyní tvoří tři čtvrtiny kapacity obnovitelných zdrojů energie. Analytici BloombergNEF předpovídají, že letos vzroste výstavba solárních zařízení o dalších 25 procent, čímž se zvýší jejich kapacita o více než 500 gigawattů. Tyto solární elektrárny však potřebují hodnotě místa. Solární instalace se tak rozšiřují na nečekaných místech, od vyřazených skládek až po nefunkční golfová hřiště či malby na zdech.

Přečíst článek
Šéf kosmické společnosti SpaceX Elon Musk, který vlastní i automobilku Tesla či sociální síť Twitter.

Špion Musk. Firma SpaceX pracuje na síti družic pro americkou rozvědku

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska buduje síť stovek špionážních satelitů pro jednu z amerických tajných služeb. V uplynulých letech firma vynesla do kosmu několik prototypů těchto družic určených k pořizování snímků, informovala agentura Reuters s odvoláním na pětici informovaných zdrojů.

Přečíst článek
Tesla u nabíjecí stanice

Tesla zdražuje. Příští týden vzrostou ceny Modelu Y

Americká automobilka Tesla v některých evropských zemích příští týden zdraží svůj Model Y o zhruba padesát tisíc korun. Firma to oznámila na sociální síti X, aniž by upřesnila, o které země půjde. Model Y byl loni v Evropě nejprodávanějším vozem.

Přečíst článek
Američané si Tik Tok velice oblíbili

Číňané musí prodat americký TikTok. Miliardáři se již hlásí a je mezi nimi i Trumpův ministr

Američtí legislativci finišují proces, na jehož konci zbudou čínské společnosti ByteDance vlastnící sociální síť TikTok jen dvě možnosti: buďto americký TikTok vypnou, nebo jej prodají. Bolestivé budou obě varianty, přesto pravděpodobnější je ta druhá. A TikTok v USA bude za několik měsíců provozovat někdo jiný. Kdo? První možní zájemci se již hlásí, protože jak ukazuje Mark Zuckerberg, Donald Trump a Elon Musk, kdo vlastní sociální síť, má docela zásadní vliv.

Přečíst článek

News box

Odměny obchodníků na Wall Street za loňský rok v průměru klesly o dvě procenta na 176 500 dolarů (4️⃣,1️⃣ milionu korun). Vyplývá to z odhadu, který v pondělí zveřejnil hlavní finanční kontrolor státu New York Thomas DiNapoli. Za poklesem odměn je snaha finančních společností přistupovat k vynakládání peněz obezřetněji.
Pokud Arménie nepřistoupí na 🤝 kompromis s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která Jerevan kontroluje od 90. let minulého století, mohla by vypuknout válka. Podle agentur Reuters a TASS to prohlásil arménský premiér Nikol Pašinjan při setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš, který se nachází na severovýchodě země u hranic s Ázerbájdžánem. Číst více
Žalobce končícího 👨‍⚖️ elitního útvaru prokuratury na Slovensku podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka a další čtyři osoby z korupce a z dalších trestných činů. Prokuratura, která o obvinění pěti lidí informovala, zveřejnila jen iniciály stíhaných.
Evropský výrobce letadel Airbus  ukončil jednání o převzetí kybernetické divize BDS francouzské společnosti Atos. Bez dalších podrobností to oznámil v dnešní tiskové zprávě. O jinou část Atosu měl ještě donedávna zájem český podnikatel Daniel Křetínský, nakonec se ale s Atosem také nedohodli.
Čínský prezident Si Ťin-pching přijede na začátku květnu jednat do Paříže s francouzským protějškem 👨 Emmanuelem Macronem. Návštěvu serveru Politico potvrdilo několik zdrojů z Paříže a Bruselu. Pro čínskou hlavu státu to bude první cesta do Evropy od pandemie covidu-19.
Japonská centrální banka (BOJ) dnes dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků. Základní sazbu 📈 zvýšila poprvé po 17 letech z minus 0,1 procenta na interval nula až 0,1 procenta, informoval Bloomberg. 
V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 4️⃣2️⃣ stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. 
Evropa musí v  reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 🤝 poblahopřál svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení. V telefonického hovoru ruskému vůdci, který si ve víkendovém hlasování zajistil další šestiletý mandát, Erdogan nabídl zprostředkování jednání s Ukrajinou, uvedla turecká prezidentská kancelář.
Reklama
Reklama
Doporučujeme