Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

(Ne)korektní komentátor Dalibor Martínek

Šest let byl šéfredaktorem týdeníku Ekonom. Jako garant ekonomického obsahu celého vydavatelství Economia určoval, o čem a jak psát v Hospodářských novinách či na Aktuálně.cz. Předtím byl zástupcem šéfredaktora Lidových novin. Pomáhal založit a etablovat deník E15, stál u rozjezdu programu ČT24 v České televizi či vedl domácí ekonomiku v Hospodářských novinách. Kontroverzní a neotřelý pohled na svět.

Mrazy poškodily většinu úrody v Česku

Dalibor Martínek: Pořád dokola. Ovocnářům to zmrzlo, ministr zaplatí. Za naše peníze. Proč?

Je to situace, která se opakuje rok co rok. Přijde jaro, oteplí se, potom někdy v březnu nebo v dubnu přimrzne, a meruňkáři z Jižní Moravy začnou křičet, že chtějí kompenzaci od státu za umrzlé květy. A také vinaři. A další. Okamžitě po těchto stížnostech přispěchá ministr zemědělství, obvykle je to nějaký lidovec. Protože lidovci tak nějak z dávné tradice drží ministerstvo zemědělství. Nikdo neví proč, možná něco v duchu, že půda patří lidovcům.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Evropa prostě musí zkolabovat. Když se oteplováním zabývají soudy

Přečíst článek
Dalibor Martínek: Korčok, nebo Pellegrini? Čechům je to jedno. Hlavně, Slováci, postřílejte agresivní medvědy

Dalibor Martínek: Korčok, nebo Pellegrini? Čechům je to jedno. Hlavně, Slováci, postřílejte agresivní medvědy

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí a Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj

Jurečka a Bartoš. Dva muži, kteří stojí za kolapsem českého trhu s bydlením

Marian Jurečka a Ivan Bartoš. To jsou dva muži, kteří už víc než dva roky rozhodují o tom, jak bude vypadat český trh s bydlením v dalších letech. Výsledek? Zatím velmi bídný. Jurečka určuje, jak a kde budou bydlet chudí. Bartoš měl rozhýbat výstavbu bytů. Oba pánové se ve svých úkolech bezvýsledně zmítají.

Přečíst článek
V první epizodě nového pořadu Realitní jednohubky se představují Jiří Pácal, Milan Roček, Libor Ostatek. Moderuje Dalibor Martínek.
video

Nový fenomén. Na trhu s byty a domy řádí nemovitostní „šmejdi“. Kupují podíly a vydírají majitele

Na českém realitním trhu se rychle rozvíjí nový trend. Vykupování minoritních podílů v nemovitostech. Spekulanti, skrytí za různými firmami, se zaměřují na vykupování nesplacených podílů, například v dědickém řízení, aby potom žádali jejich zhodnocení od většinového vlastníka nemovitosti. Na nový trend upozorňuje Milan Roček ze společnosti Dataligence, jehož firma sleduje realitní transfery. Na toto téma přišla řeč v rámci nového pořadu Realitní jednohubky, který od dnešního dne můžete pravidelně sledovat na newstream.cz. Realitní jednohubky natáčíme v pražském hotelu Falkensteiner.

Přečíst článek
Šéf ANO Andrej Babiš

Dalibor Martínek: Babiš jako nepřítel státu? Omyl. Babiš je nový „český Papež“

Andrej Babiš vyslal přes svoji MF Dnes veřejnosti vzkaz, že je pro zachování územní celistvosti Ukrajiny. A že je prozápadní, pro NATO a pro EU. Je to samozřejmě účelové sdělení před sněmovní debatou o bezpečnostních otázkách.

Přečíst článek
Bývalý český prezident Václav Klaus

Dalibor Martínek: Václav Klaus má bohužel pravdu. Jurečkova reforma penzí je fejk. Důchodci jsou posvátné krávy

Je trochu podivné, když penzijní reformu, nejdůležitější zákon v Česku za posledních třicet let, má na starost Marian Jurečka. Šéf strany, která se za rok a půl patrně nedostane do sněmovny. Zemědělec, který velkolepě přijel se svým traktorem zachránit jižní Moravu po zničujícím tornádu. Hezké gesto. Ale jak to souvisí s reformou penzijního systému?

Přečíst článek

Sazby hypoték klesají k pěti procentům. Psychologická hranice brzy padne. Čekat, nebo už jít do banky?

Víte, proč jsou hypoteční bankéři po celou dobu realitní krize v posledních dvou letech v klidu? Proč nezmatkují, že trh s byty zamrznul? A proč si mohou dovolit jako jacísi Buddhové s jemným úsměvem glosovat hemžení kolem sebe, když se půjčky na bydlení staly nedostupné?

Přečíst článek

Jiří Vančura: Financovali jsme výstavbu i v době, kdy jiní raději vyčkávali. Chceme dál růst

Trinity Bank i v období vysokých sazeb a obří inflace jako jedna z mála bank na tuzemském trhu dál intenzivně investovala do nemovitostního trhu. Zatímco jiné banky se bály a financování do nových projektů přiškrtily či úplně pozastavily, Trinity rostla.

Přečíst článek
Učitelé papouškují staré osnovy

Dalibor Martínek: Kdy vládl Vratislav I.? Učitelé papouškují staré osnovy a cpou do dětí nepotřebné věci

Dcera, účastník čtvrté třídy základní školy, přinesla domácí úkol. Naučit se a popsat české Přemyslovce. A kruciš. To je docela těžká úloha i pro dospělého, ti čeští Přemyslovci. Kdo z vás to zná?

Přečíst článek
Navalnyj má pohřeb v pátek

Dalibor Martínek: Lenin, Stalin, Putin. Sto let vraždění. Teď má pohřeb Navalnyj

V únoru roku 2024, téměř přesně sto let po Leninovi, zemřel Alexej Navalnyj. Slovo zemřel je eufemismus, asi tak jako u Lenina. Navalnyj byl režimem zničen, zabit. Možná jako Lenin. Zvláštní, jak je Rusko sto let konzistentní. Aspoň co se týká zániku jeho důležitých hybatelů.

Přečíst článek
Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a náčelník generálního štábu Karel Řehka

Dalibor Martínek: Armáda by zase chtěla naše děti. Už přišel ten čas?

Na velkou krizi potřebujeme mít dostatečný počet vygenerovaných záloh, oznámil Karel Řehka, šéf generálního štábu armády. Je to silný apel nejvyššího vůdce ozbrojených sil. Trochu politické prohlášení. Ale kdo umí číst mezi řádky, dobře tuší, že je to předzvěst věcí budoucích.

Přečíst článek
Blíží se stávka zemědělců

Dalibor Martínek: Jste trapní, sedláci. Chcete blokovat město, peněz máte na rozdávání

Hlavní důvod, proč zemědělci vyrazí v nadcházejícím týdnu otravovat lidem život ve městech, je jasný. Je únor, na poli se nic neděje, je čas údržby vozového parku. Takže proč nevytáhnout traktory na malou projížďku. A nandat to Pražákům. Skvělá zábava.

Přečíst článek
Reklama

News box

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Americký prezident Joe Biden dnes řekl, že by se rád střetl v 🤝 debatě se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadových volbách pravděpodobně utká o další čtyři roky v Bílém domě. Trump reagoval prohlášením, že je připraven „kdekoli, kdykoli“.
Reklama
Reklama
Doporučujeme