Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politika

Co dělá vláda v Česku a co se děje v zahraničí? Jaké zákony politici chystají? A vede si vláda dobře, nebo špatně? Sněmovna, Senát, poslanci, opozice, novely zákonů, státní rozpočet, zahraniční politika, prezident, Praha. Názory politických lídrů na celostátní i komunální úrovni.

Dmitrij Peskov

Peskov: Už mohl být klid, ale Kyjev odmítl mírovou smlouvu kvůli nátlaku Londýna

Momentálně neexistují žádné předpoklady pro mírová jednání s Kyjevem, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Kyjev už před dvěma lety zakázal veškerá vyjednávání, dokud ruským prezidentem bude Vladimir Putin, na jehož rozkaz ruská vojska v únoru 2022 vpadla na Ukrajinu. Kyjev jednání zakázal se zdůvodněním, že odhalil válečné zločiny, které podle něj napáchalo Rusko.

Přečíst článek

Nový americký balík pomoci Ukrajině poskytne jen dočasnou úlevu

V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství (IfW), jenž sleduje podporu Kyjevu.

Přečíst článek
Europoslanec a kandidát ANO do Evropského parlamentu Ondřej Knotek poskytl 18. dubna 2024 v Praze rozhovor České tiskové kanceláři (ČTK).

Knotek: Jadernou zatáčku smrti jsme vybrali, ale boj nekončí

Evropa je super, vnitřní trh je super, ale Brusel je bojiště. Když si nehlídáte záda nebo se s někým rozkmotříte, dohody najednou neplatí, a vy to ani nevíte. Musíte si vše hlídat, jinak vás někdo předběhne, varuje expert na průmysl, europoslanec a kandidát za Hnutí ANO Ondřej Knotek.

Přečíst článek
Sadiq Khan

Londýňané si zvolí nového starostu. Labourista Khan se těší, že konečně spojí síly se stejnobarevnou vládou

K dalším čtyřem letům v čele Londýna míří labourista a dosavadní starosta Sadiq Khan. Proevropský umírněný sociální demokrat se chce zaměřit na řešení krize bydlení a chystá se pokračovat v rozčilování místních řidičů.

Přečíst článek
Ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jurečkův plán: Lidovci chtějí přidat rodinám a ubrat bezdětným. Návrh v minulosti neuspěl

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka chce ve vládě prosadit zvýšení sociálních odvodů bezdětným a snížení rodičům. Sazbu sociálního pojištění by ze 7,1 procenta hrubého výdělku zvedl lidem bez potomků na 9,1 procenta a naopak snížil rodičům podle počtu dětí na 6,1 či 5,1 procenta. Ministr Jurečka to řekl na konferenci o prosperitě rodin. 

Přečíst článek
Jaroslaw Kaczyński

Špehování lidí v Polsku. Kaczyńského strana PiS k tomu používala program Pegasus

Stovky lidí v Polsku čelily špehování pomocí programu Pegasus v době, kdy byla u moci národněkonzervativní strana Právo a Spravedlnost (PiS). Podle agentury AP to v parlamentu uvedl polský ministr spravedlnosti a současně generální prokurátor Adam Bodnar.

Přečíst článek
Kyjev k útokům proti ruským cílům nasadil střely ATACMS dodané tajně z USA

Američané dodali zbraně. Ukrajinci k útoku na ruské cíle použili střely ATACMS

Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu podle agentury AP poprvé použila taktické balistické střely s delším doletem, které jí tajně dodaly Spojené státy. K úderu proti ruským jednotkám je Ukrajinci nasadili také v noci na čtvrtek, řekli AP nejmenovaní američtí činitelé. Jejich dodávku potvrdil Washington.

Přečíst článek
EMUN - investiční snídaně

Diverzifikace je v dnešní době zásadní i pro investice do dluhopisů

Dluhopisy jsou i letos stále zajímavé pro investice, i když ty snadné peníze už byly podle expertů vydělány dříve. Stále ale platí základní pravidlo diverzifikovat, diverzifikovat a diverzifikovat. Nestačí se přitom držet jen strategické alokace, ale rebalancovat i uvnitř jednotlivých tříd investičních nástrojů, řekl mimo jiné v úvodu dnešní Investiční snídaně Leoš Jirman, partner a CIO EMUN investiční společnosti, která akci pořádala.

Přečíst článek
Živě: Bilancování ze Štrasburku
video

Živě: Bilancování ze Štrasburku

Osm vybraných českých europoslanců usedne ve středu 24. dubna ve studiu Lobby Set v sídle Evropského parlamentu, aby před kamerami ČTK Connect složili závěrečný účet za končící funkční období 2019 až 2024. Přímý přenos debaty, která začne v 19:00, bude možné sledovat také na newstream.cz v úvodu tohoto článku.

Přečíst článek
Robert Habeck

Výhled německé ekonomiky. Je lepší, ale stále není dobrý

Německá ekonomika letos podle aktualizovaného odhadu vlády vykáže růst o 0,3 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než předpokládala únorová prognóza.

Přečíst článek

Median: Volby v březnu by ovládlo Babišovo ANO. Roste podpora stran mimo sněmovnu

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí. Do Sněmovny by prošly ještě SPD se sedmi procenty a hnutí STAN se šesti procenty. Z nynějších sněmovních stran by mimo dolní komoru zůstali lidovci a TOP 09. Zároveň roste podpora politických uskupení, která jsou nyní mimo Poslaneckou sněmovnu. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median. Ochota zúčastnit se voleb proti únorovému průzkumu mírně vzrostla na 62,5 procenta.

Přečíst článek

News box

Itálie si dnes předvolala ruského velvyslance v reakci na oznámení Moskvy, že ruskou pobočku firmy Ariston Thermo Group nyní převezme dceřiná společnost ruského 🏭 plynárenského podniku Gazprom. S odkazem na sdělení šéfa italské diplomacie Antonia Tajaniho to uvedla agentura AFP.
Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank si vytvoří rezervu až 1️⃣,3️⃣ miliardy eur (zhruba 33 miliard korun) na krytí nákladů souvisejících s vleklým právním sporem ohledně převzetí konkurenta Postbank. Banka dnes upozornila, že tento krok bude mít dopad na její výsledky za čtvrté čtvrtletí i za celý letošní rok.
Tchaj-wan dnes zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 1️⃣2️⃣ čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi. Zpráva přichází den poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil návštěvu Číny, upozornila agentura Reuters.
Důvodem nižšího než předpokládaného výběru daně z neočekávaných zisků od bank byly 📈 vyšší úroky vyplacené střadatelům. Uvedl to premiér Petr Fiala v odpovědi na písemnou interpelaci předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Americký prezident Joe Biden dnes řekl, že by se rád střetl v 🤝 debatě se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadových volbách pravděpodobně utká o další čtyři roky v Bílém domě. Trump reagoval prohlášením, že je připraven „kdekoli, kdykoli“.
Reklama
Reklama
Doporučujeme