Reklama

Politika

Co dělá vláda v Česku a co se děje v zahraničí? Jaké zákony politici chystají? A vede si vláda dobře, nebo špatně? Sněmovna, Senát, poslanci, opozice, novely zákonů, státní rozpočet, zahraniční politika, prezident, Praha. Názory politických lídrů na celostátní i komunální úrovni.

Malý sovětský satelit, nebo významný podporovatel Ukrajiny? Americký deník u Česka tápe

Malý sovětský satelit, anebo významný podporovatel Ukrajiny? Americký deník u Česka tápe

Americký deník The Wall Street Journal (WSJ) v reakci na kritiku na sociálních sítích, k níž se připojil i americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet, změnil titulek článku o české pomoci Ukrajině. V titulku původně stálo, že "malý bývalý sovětský satelit" shání ve světě munici pro Ukrajinu, mimo jiné u některých partnerů Ruska. Po kritice deník později titulek na webu změnil a článek se nyní objevil i na titulní straně pod titulkem: Česká republika hraje velkou roli v dodávkách dělostřeleckých granátů na Ukrajinu.

Přečíst článek
Nový opoziční lídr Péter Magyar

Problémy pro Orbána? Maďarská opozice se nadechuje, na protivládní demonstraci přišly tisíce lidí

Přečíst článek

Slovenský list Pravda: Přerušení konzultací? Laciné gesto od Fialy, kterým střelil se do nohy

Přečíst článek
Emmanuel Macron

Jak se Macron během ruské invaze na Ukrajinu proměnil z holubice v jestřába

Co přivedlo Emmanuela Macrona k tomu, že se v otázce Ukrajiny a Ruska postupně proměnil z holubice míru ve válečného štváče? To je otázka, nad níž si v současné době lámou hlavu šéfové vlád po celé Evropě, zatímco francouzský prezident se zabydluje ve své nové roli hlavního vyzyvatele ruského vládce Vladimira Putina na evropském kontinentu. Aktuálnímu tématu se v komentáři věnuje pařížský zpravodaj BBC.

Přečíst článek
V Itálii základní škola vyhlásila volno kvůli konci ramadánu. Školáci by stejně nepřišli

V Itálii základní škola vyhlásila volno kvůli konci ramadánu. Školáci by stejně nepřišli

Žáci základní školy v italském městě Pioltello nedaleko Milána zůstanou 10. dubna doma. Vedení školy se totiž rozhodlo vyhlásit volno na den, kdy se slaví konec muslimského postního měsíce ramadánu. V Itálii se tak stalo poprvé, píše deník Corriere della Sera.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

88 procent. Putin ovládl volby, kterým nikdo nevěří

Vladimir Putin je s 87 procenty hlasů vítězem ruských prezidentských voleb. Podle státní agentury TASS to vyplývá z povolebního průzkumu, který po skončení třídenního hlasování dnes v 19:00 SEČ zveřejnila státní sociologická agentura VCIOM. Dlouholetý vládce Ruska tak podle očekávání směřuje k již pátému období v prezidentském úřadě.

Přečíst článek
ilustrační foto

WSJ: Česko využívá dávné konexe a nakupuje munici pro Ukrajinu i od spojenců Ruska

Česko využívá kontakty z období studené války při shánění tolik potřebné munice pro Ukrajinu. V době zablokované zbrojní pomoci ze Spojených států, pomalého nárůstu výroby munice na Západě a tenčících se zásob ukrajinské armády nakupuje Praha i od zemí, které vystupují jako spojenci Moskvy. Uvedl to americký list The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek
Staronový francouzský prezident Emmanuel Macron byl 7. května 2022 slavnostně uveden do funkce.

Francouzští vojáci na Ukrajinu? Asi bude nezbytné vést pozemní operace, uvedl Macron

Francie bude možná v určitém okamžiku nucena vést pozemní operace na Ukrajině, aby čelila ruským silám. Podle agentury AFP to uvedl prezident Emmanuel Macron v rozhovoru s deníkem Le Parisien. Francie je připravena na všechny scénáře, zopakoval.

Přečíst článek
Rusové volí nového prezidenta. Jednoznačným favoritem je současná hlava státu Vladimir Putin

OBRAZEM: Putina volí i v Praze. Rusové hlasují o své budoucnosti

Prezidentské volby v Rusku běží na plné obrátky. O vítězi je předem rozhodnuto. Prezidentské křeslo téměř najisto obhájí současný prezident Vladimir Putin, který je ve funkci od roku 2000. Volby provází bouře i napětí. Protestujícím hrozí až pětileté odnětí svobody, uvedl například ruský sever Meduza.

Přečíst článek
Bývalá britská premiérka Theresa Mayová

Karel Pučelík: Nejlepší z nejhorších. Expremiérka Mayová končí v parlamentu

Theresa Mayová se stala britskou premiérkou hned po brexitovém referendu, aby uklidila nepořádek, který nezpůsobila. Ačkoli za to jako respektovaná a pracovitá politička úplně nemůže, započala tím útrpnou sérii konzervativních kabinetů, na které historie rozhodně nebude pohlížet s uznáním.

Přečíst článek
Mokevská prokuratura hrozí vězením voličům, kteří by protestovali proti Putinovi

V Rusku houstne atmosféra. Protestujícím proti Putinovi hrozí vězení

Moskevská prokuratura pohrozila voličům pětiletým vězením v případě, že při nynějších prezidentských volbách dorazí k volebním místnostem v neděli v pravé poledne, aby tím dali najevo nesouhlas s průběhem hlasování.

Přečíst článek
Ruské prezidentské volby jsou na okupovaných územích neplatné, uvedl Kyjev

Ruské volby na okupovaných územích jsou neplatné, uvedl Kyjev. Hlasování tam probíhá pod nátlakem

Za nezákonné a neplatné ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo pořádání nadcházejících ruských prezidentských voleb v částech Ukrajiny, které okupuje ruská armáda. Mezinárodní spojence Kyjev vyzval, aby výsledky hlasování neuznávali, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko jde volit. Válečná putinomika funguje překvapivě skvěle

Volby v Rusku vyhraje stávající prezident Vladimir Putin. Reální protikandidáti buďto byli diskvalifikováni, nebo zemřeli za podezřelých okolností. Válka proti Západu Putinovi nahnala další body. A co je pro Putina neméně příznivé – Rusko ekonomicky nadále funguje. Válečná ekonomika totiž přináší pozitivní dopady pro obyvatele. Ale Rusko si zadělává na obří ekonomický problém pro dobu po Putinovi.

Přečíst článek

News box

Japonská centrální banka (BOJ) dnes dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků. Základní sazbu 📈 zvýšila poprvé po 17 letech z minus 0,1 procenta na interval nula až 0,1 procenta, informoval Bloomberg. 
V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 4️⃣2️⃣ stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. 
Evropa musí v  reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 🤝 poblahopřál svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení. V telefonického hovoru ruskému vůdci, který si ve víkendovém hlasování zajistil další šestiletý mandát, Erdogan nabídl zprostředkování jednání s Ukrajinou, uvedla turecká prezidentská kancelář.
Reklama
Reklama
Doporučujeme