Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: umělá inteligence

AI čili umělá inteligence. Trend, který mnohé změní

Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů

Microsoft posílá další miliardy do AI. Investuje do firmy z Blízkého východu

Americký softwarový gigant Microsoft investuje 1,5 miliardy dolarů (zhruba 36 miliard korun) do společnosti G42, která se zabývá umělou inteligencí (AI) a sídlí ve Spojených arabských emirátech. Americká společnost díky investici získá ve společnosti G42 menšinový podíl a zajistí si jedno křeslo v její správní radě.

Přečíst článek

Apple spěchá s uvedením výkonnějších čipů. Chce stáhnout náskok rivalů v umělé inteligenci

Americký výrobce chytrých telefonů Apple bude brzy vyrábět čipy nové generace M4. Postupně jimi vybaví všechny počítače Mac, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg. Nové čipy budou mít lepší paměť a posílí funkci umělé inteligence (AI). Apple se tak podle Bloombergu snaží podpořit slabý prodej svých počítačů.

Přečíst článek
Jihokorejský prezident Jun Sok-jol

Hlavně udržet krok s konkurencí. Jižní Korea investuje obří částku do umělé inteligence a čipů

Jižní Korea do roku 2027 investuje 9,4 bilionů wonů (155 miliard korun) do umělé inteligence ve snaze o udržení vedoucího postavení na světovém trhu špičkových polovodičových čipů, uvedl podle agentury Reuters jihokorejský prezident Jun Sok-jol.

Přečíst článek

Umělá inteligence pohání úspěch. A osvícení manažeři to dobře vědí

Vědění a konání se v kontextu implementace a využití umělé inteligence (AI) ve firemním prostředí mohou jevit jako dva paralelní světy, které vyžadují zcela odlišné sady dovedností, zvláště z pohledu CEO. Zatímco pochopení možností a omezení AI je zásadní pro strategické rozhodování, přeměna tohoto poznání na konkrétní akce a výsledky je klíčem k udržitelnému úspěchu podniku.

Přečíst článek
Apple má po zrušeném projektu s autem další plán. Tentokrát jde o roboty

Apple má po zrušeném projektu s autem další plán. Tentokrát jde o roboty

Americká technologická společnost Apple zkoumá možnost začít vyrábět roboty do domácnosti. Jeho inženýři podle zdrojů agentury Bloomberg pracují na mobilním stroji, který by uživatele následoval po domě, nebo také na stolním zařízení s pohyblivým displejem.

Přečíst článek
Microsoft a OpenAI plánují datové centrum pro AI za 100 miliard dolarů

Microsoft a OpenAI postaví Hvězdnou bránu. Stavba datového centra pro AI vyjde na biliony

Americké společnosti Microsoft a OpenAI, která stojí za chatovacím systémem ChatGPT, pracují na projektu datového centra, které by mohlo stát až 100 miliard dolarů (2,3 bilionu korun).

Přečíst článek
Elon Musk

Musk vstupuje do bitvy s OpenAI. Na své síti X spustí chatbota s umělou inteligencí

Sociální síť X příští týden spustí chatbota s umělou inteligencí (AI) Grok-1.5, kterého vytvořil start-up xAI. Na síti X to dnes oznámil její majitel, americký miliardář Elon Musk. Ten chce v oblasti AI konkurovat společnosti OpenAI, která spustila chatbota ChatGPT, a Googlu ze skupiny Alphabet.

Přečíst článek
Skotský ekonomický historik Niall Ferguson

Historik Niall Ferguson o AI: Tyto otázky určí, jak umělá inteligence změní svět

Skotský ekonomický historik Niall Ferguson je známý svými přesnými popisy technologických a ekonomických inovací. Pro agenturu Bloomberg nyní sepsal šestici klíčových otázek, jejichž odpovědi pomohou lépe chápat revoluci, již přináší současná vlna umělé inteligence. A také ukazuje limity, které první vlna generativní AI zatím má.

Přečíst článek
Hlavní město Saúdské Arábie Rijád

Týden tradera: Saúdové investují obří balík peněz do AI

Americká centrální banka opět po čase zbláznila investory, její brutálně „holubičí“ zasedání dodalo „býkům“ doslova krev do žil. Očekávání investorů byla přitom poměrně opačná, čekalo se, že banka se spíš pokusí určitým způsobem ochladit ekonomiku. Vzhledem k tomu hlavní americký index S&P 500 atakoval hodnoty přes 5300 bodů. A jaké byly další události týdne?

Přečíst článek
Šéf Nvidie Jensen Huang

Převrat v AI? Nvidia představila nový model čipu, je výrazně výkonnější

Americký výrobce čipů Nvidia v pondělí představil svůj zatím poslední model čipu Blackwell GB200, který je podle firmy několikrát rychlejší a způsobí převrat ve vývoji umělé inteligence. Nvidia slibuje také výrazně nižší energetickou náročnost. Novinku na vývojářské konferenci v San José osobně představil šéf Nvidie Jensen Huang, píší světové tiskové agentury.

Přečíst článek
Generální ředitel firmy OpenAI Sam Altman spustil projekt kryptoměny Worldcoin. Přístupový účet nazvaný World ID může zájemce získat pouze po registraci a následném ověření skenem své oční duhovky.

Sam Altman rozdává peníze zadarmo. Tedy jen za scan duhovky

Nejznámější tvář generativní umělé inteligence, konkrétně tedy ChatuGPT, Sam Altman má kryptoměnový projekt worldcoin. Rozdává lidem skrze něj peníze výměnou za ověření identity scanem duhovky. I worldcoin teď hezky vydělává, ačkoli třeba Španělsko jej zakázalo. 

Přečíst článek
Souboj chatbotů využívajících umělou inteligenci (AI)

Umělá inteligence (AI) se stala jedním z hlavních témat technologického světa roku 2023. Stalo se tak poté, co společnost OpenAI ve spolupráci s Microsoftem spustila svého inteligentního ChatbotGPT a následně Google svůj Bard. Vlastního chatbota „hledajícího pravdu“ chystá i miliardář a vizionář Elon Musk. Experti se předhánějí v odhadech, jak se AI projeví na pracovním trhu, které profese vykonávané dosud lidmi nahradí, jak se vypořádá s ochranou soukromi či autorskými právy při tvorbě svých odpovědí na cokoliv. Bill Gates označil AI za stejně průlomový vynález, jako osobní počítač, internet či mobil. Shodnou se každopádně na tom, že změny nastanou velké.

Jak funguje umělá inteligence (AI)?

  • Pomocí matematiky a logiky počítačový systém simuluje způsob, jakým se lidé učí z nových informací a rozhodují se.
  • Počítačový systém s umělou inteligencí vytváří předpovědi nebo provádí akce na základě vzorů ve stávajících datech a dokáže se učit z vlastních chyb, a tím zvyšovat svou přesnost. 
  • Vyspělá AI zpracovává nové informace mimořádně rychle a přesně a díky tomu je užitečná pro komplexní scénáře, jako jsou autonomní vozidla, programy pro rozpoznávání obrazu nebo virtuální asistenti.

(zdroj Microsoft.com)

Kde se podle expertů nejvýrazněji projeví vliv AI?

  • na pracovním trhu, neboť zřejmě dokáže nahradit množství profesí, zejména těch založených na rutinních úkonech, ale i ty kreativní. Umělá inteligence podle zprávy banky Goldman Sachs z března 2023 vymaže 300 milionů pracovních míst. Bát by se měli lidé v administrativě, call-centrech, účetnictví, ale také umělci jako skladatelé a scenáristé či novináři;
  • v právním světě, například v otázce autorských práv ke zdrojům informací, obrázků, fotografií či hudby, kterou AI při „vlastní“ tvorbě prozkoumá a případně využije;
  • v otázce ochrany soukromí uživatelů i společnosti před zneužitím AI k mocenským či přímo válečným účelům;

Související témata:

Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme