Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

gastronomie - informace o tématu

Smažený sýr, ilustrační foto

Češi dosáhli svého limitu. Za oběd víc než dvě stovky nedají

Po pěti letech zdražování se růst cen obědů v Česku téměř zastavil. Průměrná útrata se už několik měsíců drží kolem 197 korun a strávníci zjevně narazili na svůj cenový strop. Restaurace proto hledají rovnováhu mezi cenou a kvalitou, zatímco Češi zvažují, kde a za kolik se nají.

Přečíst článek
Brasileiro Slovanský dům v novém

Revoluce v centru Prahy: Ambiente ukázalo, jak se dělá restaurace budoucnosti

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Rekordní svatomartinská sezóna. Husa za tisíc a tržby v miliardách

Přečíst článek
Svatomartinská husa

Lukáš Kovanda: Svátek sv. Martina letos restauracím přihraje až tři miliardy korun

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Svatomartinské hody ve Vinohradském parlamentu.

Z husy je výnosný byznys: Svatý Martin přináší víno, husy i miliardové tržby

Pečená husa, červené a bílé zelí, knedlíky a k tomu první víno nového ročníku. Svatomartinská tradice, zakořeněná v české kultuře po staletí, se stala jedním z nejvýraznějších ekonomických fenoménů gastronomického podzimu.

Přečíst článek
Pekárna Tisse

Spojují řemeslo s vědou, na jejich chleba z francouzské mouky se stojí fronty

Francouzské receptury, severská preciznost a česká ambice růst. Tisse Bakery během tří let vyrostla z malé řemeslné pekárny na síť podniků. Teď otevírá třetí pobočku na Smíchově a připravuje expanzi do Karlína.

Přečíst článek
Martin Štangl se svým týmem

Vaří podle přírody, ne podle receptu. Karlínský Štangl může být dalším českým Michelinem

Karlín má nového favorita pro michelinskou hvězdu. Šéfkuchař Martin Štangl ve své restauraci Štangl vaří podle přírody, ne podle trendů.

Přečíst článek
Nabídka restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise oceněné Michelinskou hvězdou

První Průvodce Michelin pro Česko vyjde v prosinci. Stát zaplatí desítky milionů korun

Poprvé v historii vzniká samostatný výběr Průvodce Michelin, který pokryje celé Česko. Inspektoři společnosti letos ochutnávají napříč republikou českou kuchyni a hledají u nás ty nejlepší gastronomické zážitky. Nový výběr představí společnost 11. prosince 2025 v Mariánských Lázních.

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Šéfkuchař Marek Janouch

Šéfkuchař Marek Janouch: Smažák na Hradě nenajdete

Každý den se mu otevírá jeden z nejkrásnějších pohledů na Prahu – z terasy přímo na Pražském hradě. Šéfkuchař Marek Janouch tu se svým týmem připravuje českou kuchyni inspirovanou starými kuchařkami i šlechtickými hostinami, nicméně v moderním pojetí. Tradici spojuje s aktuálními trendy, sezónností a důrazem na kvalitní suroviny. O tom, jak se vaří na, tak výjimečném místě, proč se u nich smažený sýr nikdy na lístku neobjeví a jak důležité je pro něj mít v kuchyni stabilní tým, jsme si povídali v „jeho“ Kuchyni na Hradě.

Přečíst článek
Daniel Bureš

Zapomeňte na foie gras. Nové V Zátiší sází na brambory s tvarohem

Po více než třiceti letech prošla jedna z ikon pražské gastronomie zásadní proměnou. V Zátiší, podnik, který je od počátku symbolem poctivého fine diningu, mění interiér i celou filozofii a s novým šéfem kuchyně. Pod taktovkou Daniela Bureše se budou servírovat tradiční slovanská jídla i zelenina z vlastního pole.

Přečíst článek
Restaurant Papilio

OBRAZEM: Gastronomický zážitek bez kompromisů. Papilio potvrdila pověst nejlepší restaurace v Česku

Navštívit Papilio znamená projít pečlivě sestavenou cestu chutí, kde každý chod má jasnou myšlenku a je dotažený do detailu. U většiny degustačních menu, a to i v michelinských podnicích, se často najde slabší moment – talíř, který nepřekvapí nebo zůstane v pozadí. V Papiliu se nic takového nenastalo. Každý chod byl nabitý chutí, zajímavý a promyšlený.

Přečíst článek
Letošní léto konzumaci piva příliš nepřálo

České gastro za tři roky podražilo o pětinu. Potřebujeme zdražovat více, vzkazují hospodští

Hospody a restaurace si letošní léto za rámeček rozhodně nedají. Červencové tržby klesly meziročně o 4 procenta, přestože srovnávací loňské hodnoty byly slabé.

Přečíst článek

Schillerová: Nedaněné spropitné omezí šedou ekonomiku

Hnutí ANO chce po volbách prosadit, aby bylo spropitné v restauracích osvobozeno od daní a odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Podle místopředsedkyně hnutí Aleny Schillerové by to pomohlo omezit šedou ekonomiku, zlepšit přístup zaměstnanců k hypotékám či leasingům a přineslo by právní jistotu do oboru. Podporu návrhu vyjádřil také Luboš Kastner z Hospodářské komory.

Přečíst článek
Vinobraní

Lukáš Kovanda: Vinobraní jako ekonomická sklizeň za stovky milionů

Vinobraní už dávno není jen oslavou vína a burčáku. Proměnilo se v jednu z nejvýznamnějších regionálních událostí, která každoročně přivádí statisíce lidí a s nimi i stovky milionů korun. Ukazuje se přitom, že skutečným produktem vinobraní není ani tak víno samotné, ale atmosféra, kterou akce vytváří.

Přečíst článek

News box

Spojené státy naznačily ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, že musí přijmout rámcový plán z dílny USA pro ukončení války s Ruskem, na jehož základě by se Ukrajina měla mimo jiné vzdát části svého území a některých zbraní. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na dva o věci informované zdroje.
Ceny ropy se výrazně snižují 📉 po zprávě o novém návrhu Spojených států na ukončení války mezi Ruskem a Ukrajinou. Na trhu navíc přetrvávají obavy z převisu nabídky nad poptávkou. Severomořská ropa Brent vykazuje pokles o 2,3 procenta na 63,4 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ztrácí téměř 2,6 procenta na 59,2 dolaru za barel
Po třech poklesech za sebou pražská burza stoupla 📈. Index PX vzrostl o 1,32 procenta na 2477,11 bodu. Zhruba dvě procenta přidaly akcie Komerční banky a Erste Bank, o víc než tři procenta si polepšily cenné papíry pojišťovny VIG. 
Koruna vůči euru ve srovnání s úterním závěrem posílila 💪 o dva haléře na 24,16 Kč/EUR. K dolaru naopak česká měna oslabila o čtyři haléře na 20,92 Kč/USD.
Insolvenční správce Šimon Peták, který spravuje majetek zkrachovalé huti Liberty Ostrava, prodal ostravské společnosti JK Recycling za 25,5 milionu eur (zhruba 615 milionů korun) práva na vytěžení tří milionů tun vysokopecní strusky během tří let. Celkem už díky prodeji těžebních práv na část strusky z odvalu Lihovarská získal do majetkové podstaty přes 720 milionů korun. Uvedl to Petákův mediální zástupce Michal Štefl.
Motoristé trvají před dalším jednáními o složení nové vlády na nominaci Filipa Turka do ministerské funkce. Jména kandidátů Motoristů předseda hnutí ANO a pravděpodobný příští premiér Andrej Babiš zná, Motoristé je jen nekomentují, řekl po dnešním jednání koaliční rady ANO, SPD a Motoristů šéf sněmovního klubu Motoristů Boris Šťastný.
Umělá inteligence (AI) by mohla během příštích 15 let výrazně podpořit růst německé ekonomiky. Nová studie předpokládá, že AI ročně zvýší hrubý domácí produkt (HDP) Německa o 0,4 procenta. Počítá rovněž s tím, že AI způsobí strukturální změny na trhu práce, ačkoli celkový počet pracovních míst by měl zůstat stabilní. Informuje o tom agentura DPA. Číst více
Nizozemská pivovarnická společnost Heineken 🍺 souhlasila s převodem svého pivovaru v Bukavu, druhém největším městě ve válkou postižené východní části Konga, na mauritánskou společnost za symbolické jedno euro. Nizozemská společnost to uvedla v tiskové zprávě.
Lídři koaličních stran ANO, SPD a Motoristů podepsali návrh na zmrazení platů politiků od příštího roku na letošní úrovni. Sněmovně ho podají ve čtvrtek. Novinářům to řekl předseda Sněmovny a hnutí SPD Tomio Okamura. Uvedl, že by zmrazení mělo trvat pět let od 1. ledna 2026.
Finská divize ruské ropné společnosti Lukoil se v důsledku amerických sankcí chystá uzavřít všechny své čerpací stanice ⛽ ve Finsku. Divize s názvem Teboil podle agentury Reuters uvedla, že stanice budou ukončovat provoz postupně, jakmile doprodají zbývající pohonné hmoty.
Doporučujeme