Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

gastronomie - informace o tématu

Kro Libeň

KRO vs. Ambiente? Pražská gastro scéna má nového velkého hráče, který staví na grilovaných kuřatech a kombuše

Z bistra na Jiřáku vznikla během pár let jedna z nejvýraznějších pražských gastro značek. Teď KRO otevírá v Libni prostor, který mění pravidla hry – nejen pro značku samotnou, ale i pro celou scénu. Nový provoz propojuje výrobu, gastronomii i retail a posouvá KRO směrem, který dlouhodobě razí jen několik velkých hráčů v čele s Ambiente.

Přečíst článek

Šéfkuchař Sajler mění firemní stravování. Místo nákladné kantýny postačí chytrá lednice

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Brasileiro Slovanský dům v novém

Revoluce v centru Prahy: Ambiente ukázalo, jak se dělá restaurace budoucnosti

Ambiente proměnilo jednu z nejznámějších restaurací v Praze. Nový design Brasileira Slovanský dům ukazuje, že estetika může být i byznysovou strategií.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Rekordní svatomartinská sezóna. Husa za tisíc a tržby v miliardách

Lukáš Kovanda: Rekordní svatomartinská sezóna. Husa za tisíc a tržby v miliardách

Listopad v Česku voní pečenou husou a mladým vínem. Tradiční svatomartinské menu už dávno není jen připomínkou biskupa Martina z Tours, ale také malým gastronomickým jevem. Restauracím přináší období, kdy se po pomalejším podzimu znovu zaplní stoly a tržby znatelně rostou.

Přečíst článek
Svatomartinská husa

Svatomartinská sezóna startuje. Letos vedle vína boduje i pivo

Listopad v Česku tradičně patří huse, zelí a mladému vínu. Svatomartinské menu se po roce vrací na stoly restaurací po celé zemi – od pátečního 7. listopadu se kuchyně rozvoněly  pečenými husami a karamelizovanou cibulkou. Klasické pokrmy letos doplňují i méně očekávané kombinace – třeba párování s pivem.

Přečíst článek
Svatomartinská husa

Lukáš Kovanda: Svátek sv. Martina letos restauracím přihraje až tři miliardy korun

Svatomartinské menu vyjde na více než tisíc korun, nejchutnější jsou české husy, běžně prakticky nesehnatelné.

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Svatomartinské hody ve Vinohradském parlamentu.

Z husy je výnosný byznys: Svatý Martin přináší víno, husy i miliardové tržby

Pečená husa, červené a bílé zelí, knedlíky a k tomu první víno nového ročníku. Svatomartinská tradice, zakořeněná v české kultuře po staletí, se stala jedním z nejvýraznějších ekonomických fenoménů gastronomického podzimu.

Přečíst článek
Pekárna Tisse

Spojují řemeslo s vědou, na jejich chleba z francouzské mouky se stojí fronty

Francouzské receptury, severská preciznost a česká ambice růst. Tisse Bakery během tří let vyrostla z malé řemeslné pekárny na síť podniků. Teď otevírá třetí pobočku na Smíchově a připravuje expanzi do Karlína.

Přečíst článek
Martin Štangl se svým týmem

Vaří podle přírody, ne podle receptu. Karlínský Štangl může být dalším českým Michelinem

Karlín má nového favorita pro michelinskou hvězdu. Šéfkuchař Martin Štangl ve své restauraci Štangl vaří podle přírody, ne podle trendů.

Přečíst článek
Nabídka restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise oceněné Michelinskou hvězdou

První Průvodce Michelin pro Česko vyjde v prosinci. Stát zaplatí desítky milionů korun

Poprvé v historii vzniká samostatný výběr Průvodce Michelin, který pokryje celé Česko. Inspektoři společnosti letos ochutnávají napříč republikou českou kuchyni a hledají u nás ty nejlepší gastronomické zážitky. Nový výběr představí společnost 11. prosince 2025 v Mariánských Lázních.

Přečíst článek
Šéfkuchař Marek Janouch

Šéfkuchař Marek Janouch: Smažák na Hradě nenajdete

Každý den se mu otevírá jeden z nejkrásnějších pohledů na Prahu – z terasy přímo na Pražském hradě. Šéfkuchař Marek Janouch tu se svým týmem připravuje českou kuchyni inspirovanou starými kuchařkami i šlechtickými hostinami, nicméně v moderním pojetí. Tradici spojuje s aktuálními trendy, sezónností a důrazem na kvalitní suroviny. O tom, jak se vaří na, tak výjimečném místě, proč se u nich smažený sýr nikdy na lístku neobjeví a jak důležité je pro něj mít v kuchyni stabilní tým, jsme si povídali v „jeho“ Kuchyni na Hradě.

Přečíst článek
Daniel Bureš

Zapomeňte na foie gras. Nové V Zátiší sází na brambory s tvarohem

Po více než třiceti letech prošla jedna z ikon pražské gastronomie zásadní proměnou. V Zátiší, podnik, který je od počátku symbolem poctivého fine diningu, mění interiér i celou filozofii a s novým šéfem kuchyně. Pod taktovkou Daniela Bureše se budou servírovat tradiční slovanská jídla i zelenina z vlastního pole.

Přečíst článek

News box

Americká společnost 🏢 Meta Platforms, která vlastní mimo jiné sociální síť Facebook, jedná s Googlem o investici v řádu miliard dolarů do jeho čipů. Čipy od Googlu, který patří do skupiny Alphabet, mají být od roku 2027 používány v datových centrech firmy Meta. Google by se tímto krokem stal vážným konkurentem současného čipové giganta, firmy Nvidia. 

Poslanci Evropského parlamentu vyzvali k tvrdšímu postupu vůči Maďarsku kvůli porušování zásad demokracie a právního státu v zemi. Po Evropské komisi rovněž chtějí, aby vyvodila hmatatelné důsledky, pokud se prokážou obvinění z maďarské špionáže v unijních institucích. Rozhodnutí EP je pro Radu EU, která zastupuje členské státy, nezávazné.

Nizozemská bankovní společnost ABN Amro hodlá do roku 2028  zrušit 5200 pracovních míst. Oznámila to dnes v tiskové zprávě. Banka na konci loňského roku zaměstnávala téměř 22.000 lidí. Opatření je součástí nového strategického plánu, v jehož rámci chce firma snížit náklady, zaměřit pozornost na své klíčové aktivity a posílit ziskovost.

Indie v prosinci doveze 📉 nejméně ruské ropy minimálně za poslední tři roky. Indické rafinerie začínají surovinu odebírat z jiných zdrojů, aby se vyhnuly porušování západních sankcí uvalených na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu. S odkazem na své zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Na vzestupu je naopak dovoz ropy ze Spojených států.

Valorizace plateb za státní pojištěnce nad rámec současného automatického navýšení podle možného budoucího ministra zdravotnictví 👨 Adama Vojtěcha (za ANO) příští rok nebude. Návrh rozpočtu to neumožňuje, řekl na dnešní odborné pražské konferenci Efektivní nemocnice.
Počet Němců, kteří kategoricky vylučují, že by mohli volit Alternativu pro Německo (AfD), 📉 klesl pod padesát procent. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu agentury INSA, o kterém dnes informoval bulvární deník Bild. V Německu se mezitím znovu rozhořela debata o spolupráci se stranou, kterou v květnu tajná služba označila za prokazatelně pravicově extremistickou.
Energetická skupina Sev.en miliardáře 👨 Pavla Tykače uzavře své uhelné elektrárny Počerady, Chvaletice a na Kladně. Ukončit výrobu elektřiny by měly v lednu 2027. Důvodem je růst ceny emisních povolenek a ztráta ziskovosti elektráren. Uvedly to dnes Hospodářské noviny s odvoláním na tři zdroje z energetického trhu.
Výnosy českých dolarových milionářů z akcií letos poprvé 📈 převýšily jejich příjmy z podnikání. Akcie vynesly nejvíce peněz polovině z nich, před pěti lety to bylo 31 procent. Příjmy z podnikání byly hlavní u 41 procent bohatých, proti 64 procentům v roce 2020. Vyplývá to z výsledků průzkumu J&T Banky mezi 318 Čechy, jejichž disponibilní majetek má hodnotu minimálně milion dolarů, tedy asi 21 milionů korun. 

Výroba osobních aut v Česku za deset měsíců roku meziročně 📉 klesla o dvě procenta na 1 214 016 vozů. Produkce elektrických automobilů se zvýšila o 85 procent na 235 207 aut, tedy 19,4 procenta výroby. Oznámilo to dnes Sdružení automobilového průmyslu.

Rusko bude pro Evropu představovat nebezpečí i v případě, že se podaří dosáhnout dohody na ukončení války na Ukrajině. Na konferenci o zahraniční politice, kterou pořádá nadace Körber-Stiftung, to dnes řekl německý ministr zahraničí 👨 Johann Wadephul. Varoval, aby Evropané Rusko nepodceňovali.

Doporučujeme