Reklama

gastronomie - informace o tématu

Při nouzovém stavu musely být restaurace pro zákazníky zcela uzavřené. Mohly mít otevřená pouze výdejní okénka.

Vítězové a poražení. V pandemii se nejlépe dařilo kavárnám, nejhůř hospodám

Omezení provozu na jaře a prudký nárůst nákladů decimovaly gastro podniky i loni. Celoroční tržby sice překonaly předchozí rok 2020 o 18 procent, i tak se ale zastavily pod hodnotami předcovidového roku 2019.

Přečíst článek
Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Marmeláda z rakytníku nebo rajčatové pesto. Které další české výrobky získaly gastro Oscara?

Přečíst článek

Dvakrát smažené hranolky a 60 druhů piv. Tak chutná Belgie v pražském Bruxxu

Přečíst článek
Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustin na Malé Straně

Tafelspitz tak, jak ho měl rád císař František Josef I., připravují v pražském Augustinu

Přečíst článek
Pražman, ilustrace

Po USA, Kanadě a Brazílii dorazily geneticky upravené ryby i na japonský trh

Žije v sádkách japonské společnosti Regional Fish a roste jako z vody. Nebo přesněji jako po genetické úpravě, kterou prošel. Pražman je ryba, jejíž genetický kód vědci upravili v laboratoři a japonští spotřebitelé ji teď mohou konzumovat.

Přečíst článek
Alpské sushi

Jak chutná alpské suši? V Rakousku se snoubí sport se špičkovou gastronomií

Rakousko má sice za sebou předvánoční lockdown, nicméně na zimní sezónu se alpští hoteliéři připravili poctivě a s nadějí. První hosté přijeli už na vánoční svátky a dnes hotely tepou v takřka obvyklém rytmu. Do rakouských Alp se jezdí nejen za lyžováním, ale i za špičkovou gastronomií. Výborným příkladem je hotel Theresa v městečku Zell am Ziller, v jehož čele stojí šéfkuchař Stefan Egger. Jeho kuchyně je kreativní, důsledně lokální a v biokvalitě, což bere jako samozřejmost.

Přečíst článek
ilustrační foto

Gastronomii zase čeká těžký rok. Restauracím stále chybí personál

Pohostinství patří mezi pandemií nejvíc zasažené obory podnikání. Gastro scénu ovlivňovaly v posledních měsících jak preventivní vládní omezení proti šíření koronaviru, tak i úbytek personálu. Aktuálně provozovatelé gastro podniků čelí i zdražování potravin. Rok plný výzev čeká tuzemské restaurace i letos, bojovat budou především s nedostatkem pracovní síly.

Přečíst článek
ilustrační foto

Trendy v jídle pro rok 2022. Co nám bude chutnat, jak, kde a co se bude vařit

Jsme zase o rok starší, zkušenější a nejspíš i o rok tlustší. Gastronomie a jídlo obecně patří mezi oblasti, na nichž se takřka dvouletá pandemie podepsala nejcitelněji. Změnili jsme svoje stravovací návyky i způsob nakupování. Více vaříme, častěji jíme doma, více o jídle přemýšlíme. Co nám to v příštím roce přinese? Na co bude zaměřená pozornost a o čem se mluví nejen mezi šéfkuchaři? Nechte se inspirovat deseti trendy pro letošní rok.

Přečíst článek
Fenomén cloudových kuchyní se naplno rozjel v covidu

Revoluce v gastronomii? Cloudové kuchyně přitahují milionové investice

Nízké provozní náklady a schopnost se rychle přizpůsobit přáním nabízí takzvané ghost kitchen, tedy virtuální restaurace. Podniky, ve kterých se vaří pouze jídla s sebou, nemají obsluhu ani místa k sezení, přibývají ve velkém po celém světě. I v Česku.

Přečíst článek
Restaurace Field v Praze obhájila Michelinskou hvězdu.

Na pivo či večeři jen ve čtyřech. Platí přísnější pravidla pro gastronomii i soukromé oslavy Silvestra

Další rána pro restaurace a další služby v turistickém ruchu. Kvůli blížícím se oslavám konce roku vláda zavádí přísnější pravidla, která mají zamezit šíření koronaviru. A pravidla existují také pro soukromé oslavy Silvestra.

Přečíst článek
kapři (ilustrační foto)

V Česku je kapr pilíř průmyslu, pro Američany či Australany velký škůdce

V Česku jsou kapři pilířem rybářského průmyslu, jinde jsou vetřelcem ničícím rybolov a rybářskou turistiku. A tak se jich tam snaží zbavit – dokonce uvažují, že je infikují viry nebo proti nim vypustí geneticky modifikovanou konkurenci. Možná však nakonec s kapry naloží jako my – začnou je jíst.

Přečíst článek

News box

V Rusku se v pátek poprvé od začátku pandemie za jeden den nakazilo koronavirem více než 100 tisíc lidí. Jde o devátý denní rekord v řadě.

Česká ekonomika loni stoupla v průměru o 2,9 procenta. Vyplývá to z odhadu analytiků. Odhady se přitom pohybují od 2,6 do 3,5 procenta

Průměrný plat učitelů vzrostl loni meziročně o devět procent na 48 444 korun, proti roku 2017 si polepšili asi o 53,6 procenta, plyne z predikce ministerstvo školství.

Evropská unie hodlá investovat desítky miliard eur do posílení svého čipového průmyslu a zdvojnásobit svůj podíl na globální produkci čipů na 20 procent. Řekl to novinářům evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

Testy v pátek odhalily 47 220 nových případů covidu v Česku, druhý nejvyšší denní počet od začátku epidemie. Přibýlo i hospitalizací, bylo jich 2128.

Spojené státy brzy přesunou malý počet amerických vojáků do východní Evropy a členských zemí NATO kvůli napětí souvisejícímu s Ukrajinou. Řekl to novinářům americký prezident Joe Biden.
Reklama
Doporučujeme