Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy ze světa peněz

Finanční poradkyně Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Finanční poradkyně Iva Flídrová: Na státní penzi již nelze spoléhat

Přečíst článek
elektrárna a teplárna Planá nad Lužnicí

Topolánek: Stát chce modernizovat teplárny, ale nedělá pro to vůbec nic. Plány se nestihnou včas

Modernizace tuzemských tepláren, jejichž provozovatelé budou muset do roku 2030 nahradit staré technologie spalující uhlí novými zdroji tepla i jeho rozvody, si vyžádá investice přes 200 miliard korun. Na konferenci Dny teplárenství a energetiky to v Olomouci řekl předseda Teplárenského sdružení Mirek Topolánek.

Přečíst článek

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Olaf Scholz, německý kancléř

Situace je vážná. Problémy německé ekonomiky znepokojují sousední země

Problémy německé ekonomiky znepokojují sousedy Německa, a to od Švýcarska až po Polsko. Někteří zahraniční ekonomové Berlín vyzývají k reformám, aby se krize dál nešířila, píše agentura Reuters.

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Existují velké, burzovně obchodované firmy, jejichž akcie si snadno – na pár kliknutí – může pořídit i našinec. Jde třeba o Apple, Amazon nebo Microsoft. No, a pak existují také velké, burzovně obchodované firmy, jejichž akcie si Čech prakticky pořídit nemůže.

Přečíst článek
Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Pod úspěšným investorem si asi stále naprostá většina lidí představí muže, který sleduje vývoj na trzích a novinky ze světa, aby se mohl v mžiku rozhodnout, jakou investici zrovna podnikne, a kterého baví vzrušení z podstupování rizika. Byť se určitě najdou tací, kteří takto fungují a jsou velmi úspěšní, většinu riskujících a spekulujících investorů strčí do kapsy jiný typ investora, který má v zásadě úplně opačnou podobu.

Přečíst článek
Daniel Křetínský

Hořkosladké výsledky Křetínského EPH. Firma hlásí pokles zisku, ale i rekord jedné z divizí

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3,6 miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent.

Přečíst článek
Central Group vystaví na Žižkově 370 nových bytů

Nákladové nádraží na Žižkově se rychle mění. Central Group zde postaví stovky nových bytů

Největší český rezidenční developer Central Group postaví na pražském Žižkově 370 nových bytů za 1,5 miliardy korun. Výstavba bude v Parkové čtvrti na území zrušeného nákladového nádraží, kde v současnosti skupina dokončuje první etapu projektu. Společnost výstavbou reaguje na oživení realitního trhu, zlepšení makroekonomické situace a zvýšení poptávky po bytech. Dodavatelem výstavby bude švédská stavební společnost Skanska.

Přečíst článek
Francouzský prezident Emmanuel Macron

Macron: Evropa je smrtelná. Musíme více sázet na vlastní zbrojní produkci a obranu

Evropa musí posílit svou obranu a více sázet na vlastní zbrojní produkci, aby lépe čelila globálním bezpečnostním hrozbám, na něž není v současnosti připravena. Prohlásil to francouzský prezident Emmanuel Macron, který v projevu na pařížské Sorbonně mluvil o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami.

Přečíst článek
Ekonomika EU ve třetím čtvrtletí po revizi dat opět stagnovala

Kovidová výjimka končí. Evropské státy se vrátí k přísnějším rozpočtovým pravidlům

Nová pravidla jsou podobná jako před pandemií, ale o něco kompromisnější. Když se budou mít státy vyšší schodky než 3 procenta HDP, budou muset udělat úsporná opatření.

Přečíst článek
Moneta Money Bank

Moneta Money Bank vyplatí dividendy. Akcionáři dostanou o korunu víc než loni

Moneta Money Bank vyplatí akcionářům na dividendách 4,6 miliardy korun z loňského čistého zisku 5,4 miliardy korun. Dividenda bude činit devět korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. Schválila to valná hromada banky.

Přečíst článek

Ukrajina bude zemědělské produkty dál vyvážet bez cla, rozhodli europoslanci

O další rok se prodlouží osvobození vývozu ukrajinských produktů od cla. Proti němu dříve protestovali hlavně východoevropští zemědělci. Nové nařízení má ale zemědělce chránit, pokud by došlo k narušení trhů členských států.

Přečíst článek
Export zbraní z ČR se loni téměř zdvojnásobil na 30 miliard korun

Pašování zbraní bude těžší. Europoslanci prosadili nová pravidla

Europoslanci schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich komponentů a munice. Regulace přichází s jednotným digitálním systémem, díky kterému bude možné sledovat, kam evropské zbraně putují.

Přečíst článek

Fotovoltaické moduly. Čím se řídit při výběru?

Výběr správných solárních panelů je mimořádně důležitý pro efektivitu a rentabilitu celého fotovoltaického systému. Na trhu jsou dostupné různé typy a modely panelů, což může při konečném rozhodování být výzva s ohledem na specifické klimatické poměry v Polsku, které se vyznačují vysokou proměnlivostí a řadou povětrnostních komplikací. O tom všem je třeba přemýšlet při výběru konkrétního typu a konstrukce panelů. Jak to vypadá v praxi?

Přečíst článek
ČNB

Stanislav Šulc: Opatrná ČNB? Strašák inflace se může vrátit velmi brzy

Guvernér České národní banky připustil, že snižování sazeb může pokračovat. Brzy bychom se tak mohli dostat nadohled 5procentní hranici. Pak ale podle guvernérových slov začne být ČNB ostražitější. A není se čemu divit. Boj s inflací totiž není ani zdaleka vyhraný. Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát.

Přečíst článek

Levné oblečení táhne. Primark má krásné zisky

Akcie britského prodejce módy a spotřebního zboží v reakci na hospodářské výsledky poskočily o deset procent.

Přečíst článek
Jak se v nejisté době starat o své finanční a duševní zdraví?

Jak se v nejisté době starat o své finanční a duševní zdraví?

Živnostníci, finanční a duševní zdraví, to byly tematické bloky odborné debaty, kterou uspořádala ve čtvrtek 18. dubna BNP Paribas Cardif Pojišťovna. Přítomní se shodli, že lidé by neměli situaci podceňovat a měli by se pojistit proti případné neschopnosti splácet své závazky.

Přečíst článek
Rishi Sunak

Miliony střel i finanční podpora. Británie pošle na Ukrajinu svůj dosud největší balík vojenské pomoci

Británie poskytne Ukrajině na obranu před ruskou agresí dosud největší balík vojenské pomoci, který bude obsahovat 1600 střel, 400 vozů a téměř čtyři miliony kusů munice. Podle britských médií to oznámil úřad premiéra Rishiho Sunaka před jeho cestou do Varšavy.

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Lukáš Kovanda: Česko se stále více zadlužuje. Loni dopadlo nejhůře od krizového roku 2013

Česko bylo loni devátou nejméně zadluženou zemí EU. Tak špatně na tom předtím bylo naposledy v krizovém roce 2013, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Naopak nejlepších výsledků v tomto miléniu dosahovalo v letech 2016 až 2020, kdy bylo soustavně čtvrtou nejméně zadluženou zemí EU. 

Přečíst článek
Spořiví Češi. Na důchod si odkládá většina z nich

Na důchod si odkládá většina Čechů. Jenže spoří často neefektivně, tvrdí průzkum

Nad rámec povinných odvodů do klasického státního důchodového systému si spoří 65 procent Čechů. Nejčastěji si odkládají do 2000 korun měsíčně, často na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech, uvedl průzkum společnosti OVB Allfinanz mezi tisícovkou respondentů.

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Michl zkritizoval měnovou politiku minulých let. ČNB možná ještě sníží úrokové sazby, uvedl

Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu snižování sazeb přistupovat velmi opatrně, řekl guvernér ČNB Aleš Michl na Diskusním fóru ČNB v Pardubicích. Snižovat úrokové sazby začala ČNB loni v prosinci, od té doby klesla základní úroková sazba ze sedmi procent na 5,75 procenta.

Přečíst článek
Dům ve francouzském městě Saint-Amand-Montrond

Chcete dvoupodlažní dům ve Francii za jedno euro? Stačí splnit dvě podmínky

Měli jste někdy chuť se sbalit a koupit dům ve středu Francie? Nyní máte jedinečnou možnost. Historické městečko Saint-Amand-Montrond nabízí ke koupi rodinný dům o velikosti zhruba 77 metrů čtverečních pouze za jedno euro. Zájemci o nemovitost se o ni mohou přihlásit do 15. června letošního roku. Celá věc má jen dva háčky.

Přečíst článek
Německá strana Alternativa pro Německo (AfD)

Útok zevnitř na evropskou demokracii. Německá AfD měla mezi sebou čínského špióna

Německá policie zadržela v Drážďanech jednoho ze spolupracovníků Maximiliana Kraha, europoslance a lídra kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do Evropského parlamentu. Dnes o tom informovala veřejnoprávní televize ARD. Spolkové státní zastupitelství následně bez upřesnění jména europoslance uvedlo, že zadrženého podezřívá z výzvědné činnosti pro Čínu, které předával informace o chodu europarlamentu a o činnosti čínské opozice.

Přečíst článek
USA chtějí zablokovat spojení luxusních firem Tapestry a Capri

USA chtějí zabránit vzniku módního monopolu a brání spojení luxusních firem

Americká Federální obchodní komise (FTC) podala žalobu na zablokování spojení amerických výrobců luxusního zboží Tapestry a Capri Holding v hodnotě 8,5 miliardy dolarů (202 miliard korun). Obává se jejich dominantního postavení na trhu s kabelkami, protože dohoda sloučí výrobce kabelek Coach a Michael Kors.

Přečíst článek
Britský parlament přijal zákon umožňující deportace migrantů do Rwandy

Britové schválili kontroverzní zákon o vyhošťování migrantů do Rwandy

Britský parlament schválil kontroverzní návrh zákona o vyhošťování migrantů do Rwandy, oznámily tiskové agentury. Zákon se týká uchazečů o azyl, kteří do Británie vstoupili nelegálně.

Přečíst článek
Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v pražské aukci prodala za 115 milionů korun.

Přečíst článek
ilustrační foto

Slováci opouštějí své zubaře. Za opravou chrupu míří na Balkán, je to levnější

Slováci našli lék na vysoké ceny u zubařů: za lacinějšími zákroky jezdí do Srbska, píše slovenský list Pravda v reportáži ze srbské Vojvodiny, kde ordinují i zubařky pocházející z řad slovenské menšiny. Kvůli jednomu kazu by se cesta nevyplatila, hitem jsou ale korunky a zubní implantáty, tvrdí deník.

Přečíst článek
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna

David Ondráčka: Případ ÚOHS. Jak z pyramidy moci učinit moderního regulátora

V neděli jsem byl diskutovat v Otázkách Václava Moravce s předsedou ÚOHS Petrem Mlsnou. A o čem by se tedy mělo po těchto Otázkách mluvit? No, ideálně o reformě antimonopolního úřadu. Jak z něj udělat respektovaného a moderního regulátora hospodářské soutěže pro 21. století, jak efektivně regulovat přirozenou chamtivost v dnešním dynamickém byznysu, jak zajistit efektivní přezkum veřejných zakázek.

Přečíst článek
Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden

Biden: Kyjev může počítat se „silnou“ dodávkou vojenského vybavení

Spojené státy urychleně poskytnou Ukrajině významné balíky vojenské pomoci, jakmile americký Senát po Sněmovně reprezentantů schválí uvolnění dodatečných peněz na tento účel.

Přečíst článek
Elektrokolo

Obyčejný byznys: Budoucnost je v elektrokolech. Zájem o ta klasická povadl, říká prodejce

Trh s jízdními koly je v posledních letech jako na houpačce. V době pandemie, kdy lidé hledali možnost sportovního vyžití, se prodejny zcela vyprázdnily. Sehnat kolo byl mnohdy nadlidský úkol. Poté se zájem nasytil a ustal. Ještě nyní tak řada prodejců uskladňuje objednané stroje, které se nedaří prodat.

Přečíst článek
Brusel zahájil další řízení s čínskou sítí TikTok. Bojí se závislosti uživatelů

Brusel zahájil další řízení s čínskou sítí TikTok. Bojí se závislosti uživatelů

Evropská komise (EK) zahájila další řízení s čínskou sociální sítí pro sdílení krátkých videí TikTok, a to v souvislosti se spuštěním její nové aplikace TikTok Lite ve Francii a Španělsku. Pohrozila zastavením jednoho z klíčových prvků této aplikace kvůli obavám z jeho negativních dopadů na duševní zdraví uživatelů.

Přečíst článek
Reklama

Naši autoři

Tereza Zavadilová

Tereza Zavadilová

Zalando otevře v Drážďanech kamenný obchod a sekáč

Stanislav Šulc

Stanislav Šulc

Stanislav Šulc: Zákaz TikToku v USA. Skvělé opatření, které nic nezmůže

Petra Jansová

Petra Jansová

Investiční skupina ZDR vstoupí na slovinský trh. Už brzy

Dalibor Martínek

Dalibor Martínek

Dalibor Martínek: Nejlepší reformou důchodů by bylo důchody zrušit

Zdeněk Pečený

Zdeněk Pečený

Martin Kujal: Dluhopisy dál ponesou více než jejich vkladové alternativy

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Věra Tůmová

Věra Tůmová

Diverzifikace je v dnešní době zásadní i pro investice do dluhopisů

Veronika Kudrnová

Veronika Kudrnová

Korejci Tesly z Číny nechtějí. V lednu se prodala jen jedna

Katarína Krajčovičová

Katarína Krajčovičová

Pohľad Kataríny Krajčovičovej: Bude Pellegrini ako Petr Pavel?

Denisa Holajová

Denisa Holajová

Korzety, šaty i šperky. Šatník britské královny punku jde do aukce

Michal Nosek

Michal Nosek

Jurečkův plán: Lidovci chtějí přidat rodinám a ubrat bezdětným. Návrh v minulosti neuspěl

Jiří Frydlewicz

Jiří Frydlewicz

Chcete dvoupodlažní dům ve Francii za jedno euro? Stačí splnit dvě podmínky

Karel Pučelík

Karel Pučelík

Karel Pučelík: Bruselský magazín rozdal europoslanecké anticeny. A „bodoval“ i Čech

Jana Havligerová

Jana Havligerová

S vidlemi to Babiš umí

 nst

nst

Sklo z českého Moseru zdobí výlohy Harrods, obchodu pro bohaté Brity

 Zlaťák

Zlaťák

Poradkyně: Letošní daňové přiznání má řadu změn. Mnohé jsou výhodné pro ty chudší

©2023 Harvard Business Review. Distributed by The New York Times Licensing Group

©2023 Harvard Business Review. Distributed by The New York Times Licensing Group

Těžká hlava škodí. Jak skoncovat s přílišným přemýšlením

Igor Záruba

Igor Záruba

Jak se v nejisté době starat o své finanční a duševní zdraví?

žebříček spořicích účtů *

Trinity Bank (do 250 tisíc Kč)
6,31 %
Partners Banka (bez podmínek)
6,03 %
Air Bank (nad 250 tisíc Kč)
6 %
Max Banka (bez podmínek)
5,75 %
UniCredit Bank (více podmínek)
5,75 %
Fio banka (do 200 tisíc Kč)
5,5 %

Kurzy

Akcie ČR

Reklama
Doporučujeme