Reklama

Protiruské sankce: Od koho a proti komu a čemu? Podívejte se na jejich přehled

Vladimir Putin
ČTK/AP
Dušan Kütner

Evropská unie na svém mimořádném summitu na začátku června přijala již šestý balík protiruských sankcí jako odvetu za vpád Moskvy na Ukrajinu. Klíčovou otázkou bylo embargo na ruskou ropu, z jejíhož prodeje Kreml výrazně financuje agresi vůči Ukrajině. Jak vypadají dosavadní sankce? Podívejte se na jejich přehled včetně ruské reakce, jak jej sestavila BBC a server newstream.cz.

Reklama

První sankce přijala EU již dva dny před únorovým začátkem invaze. Na tehdejší dosavadní sankční seznam vytvořený po ruské anexi Krymu před osmi lety přibyly více než tři stovky poslanců Státní dumy, kteří navrhli uznání nezávislosti separatistických území na východě Ukrajiny. Sankce postihly také na dvě desítky dalších činitelů či subjektů. EU zároveň potrestala ruské banky a omezila přístup ruského režimu na finanční a kapitálový trh unie.

Poté následovalo dalších pět sankčních balíků EU. K sankcím se téměř ihned vlastní formou přidaly i Velká Británie, Švýcarsko, Spojené státy, Kanada, Japonsko, Jižní Korea či Austrálie.


Co jsou sankce?

  • Zákazy a postihy uvalené jednou či skupinou zemí na druhou, aby zabránily jejímu agresivnímu jednání nebo porušování mezinárodního práva.
  • Jsou navrženy tak, aby poškodily ruskou ekonomiku a potrestaly prezidenta Vladimira Putina, vysoce postavené úředníky a ty, kteří těží z jeho režimu. 
  • Patří k nejtvrdším akcím, které mohou národy podniknout kromě války, připomněla BBC ve svém souhrnu.

Jaké sankce již platí?

Finanční opatření:

  • Aktiva ruské centrální banky byla zmrazena, aby se zastavilo používání jejích 630 miliard dolarů (asi 14,5 bilionu korun) devizových rezerv. To nejprve způsobilo pokles hodnoty rublu o 22 procent, což zvýšilo cenu dováženého zboží a vedlo k 14procentnímu nárůstu míry inflace v Rusku. Rubl se od té doby zotavil, ale hlavně díky opatřením Moskvy na jeho podporu.
  • Spojené státy zakázaly Rusku splácet dluhy pomocí 600 milionů dolarů, které drží v amerických bankách, což Rusku ztížilo splácení jeho mezinárodních půjček.
  • Velké ruské banky byly odstraněny z mezinárodního systému finančních zpráv Swift. To zpozdí platby Rusku za vývoz energie.

Majitel ruským bombardováním zničených oceláren Azovstal v Mariupolu Rinat Achmetov hodlá Kreml žalovat o náhradu až 20 miliard dolarů.

Účet za zničené ocelárny v Mariupolu. Nejbohatší Ukrajinec chce po Kremlu 20 miliard dolarů

Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov se nehodlá smířit nejen s ruskou okupací Ukrajiny, ale ani se zničením svých oceláren Azovstal v dlouho obklíčeném a ruským bombardováním zdevastovaném Mariupolu. Hodlá Moskvu žalovat o 17 až 20 miliard dolarů (až 461 miliard korun) za způsobenou škodu, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

  • Velká Británie vyloučila klíčové ruské banky z finančního systému Spojeného království, zmrazilo aktiva všech ruských bank, zakázalo ruským firmám půjčovat si peníze a zavedlo limity na vklady, které mohou Rusové vložit do britských bank.
  • Binance, největší kryptoměnová burza podle objemu obchodů, Rusům zmrazila jejich kryptopeněženky.
  • 2. června EU rozhodla o odpojení dalších tří ruských bank Sberbank, Moskevská kreditní banka a Ruská zemědělská banka od mezinárodního platebního systému Swift.

Ruská energie:

Politici a oligarchové:

  • USA, EU, Velká Británie a další země již společně uvalily sankce na více než tisíc ruských jednotlivců a podniků, včetně:
    • majetku jako například nemovitostí či luxusních jachet nejbohatších byznysmenů, takzvaných oligarchů, kteří jsou považováni za blízkých Kremlu, včetně majitele FC Chelsea Romana Abramoviče, který s klubem nemohl nakládat. Britská vláda 25. května schválila prodej klubu za 4,25 miliardy liber konsorciu vedeného spolumajitelem baseballového týmu Los Angeles Dodgers Toddem Boehlym. Abramovič nedostane nic, výtěžek půjde na pomoc Ukrajině.
    • ruských vládních úředníků a jejich rodinných příslušníků – včetně dospělých dětí prezidenta Vladimira Putina a příbuzných ministra zahraničí Sergeje Lavrova.
    • majetku Putina a Lavrova, který je zmrazen v USA, EU, Spojeném království a Kanadě
  • Velká Británie také zastavila prodej „zlatých víz“ , která umožnila bohatým Rusům získat britská práva k pobytu.

rubl

Ruská centrální banka potřetí za měsíc snížila základní úrok, čeká inflaci o více než pětinu

Ruská centrální banka dnes na mimořádném zasedání svého měnového výboru snížila základní úrokovou sazbu o tři procentní body na 11 procent. Inflační tlaky se podle ní díky posílení rublu zmírňují a podobně klesají inflační očekávání domácností a podniků, oznámila banka. Ekonomiku navíc čeká pokles, který bude z velké části výsledkem válečného tažení ruských vojsk na Ukrajinu.

Přečíst článek

Další opatření:

  • Zákaz vysílání v unijních zemích bude platit pro trojici médií šířících válečnou propagandu Kremlu, které tak potká stejný osud jako již dříve televizi RT či web Sputnik.
  • Británie, USA, Japonsko a Kanada 26. června rozhodly, že zakážou dovoz zlata z Ruska. Na úvod červnového summitu sedmi velkých ekonomik G7 to oznámila britská vláda, která chce, aby nové protiruské opatření za invazi na Ukrajinu přijaly také Německo s Francií a Itálií, což jsou zbývající členové G7. Předseda Evropské rady Charles Michel řekl, že Evropská unie se k zákazu jistě připojí.

Jak zareagovaly nadnárodní firmy se západním kapitálem:

  • Více než tisíc mezinárodních společností buď pozastavilo obchodování v Rusku, nebo se úplně stáhlo – včetně Coca-Coly, Starbucks, Marks & Spencer,  Applu, Swatch, H&M, Fordu, Nike nebo Ikey.
  • McDonald's opouští Rusko a prodává svých 850 restaurací, 30 let poté, co se tam usadil. Otevření první pobočky v Sovětském svazu byl jeden ze symbolů pádu železné opony.
  • Potravinářský gigant Nestlé stáhl některé ze svých značek včetně KitKat a Nesquik, ale stále bude prodávat „základní potraviny“.
  • Některé značky včetně Burger King a hotelových skupin Marriott a Accor však tvrdí, že se nemohou stáhnout, protože jejich podnikání funguje na základě složitých franšízových dohod.

Vojenský materiál:

  • Velká Británie, EU a USA uvalily zákaz vývozu zboží dvojího užití – zboží s civilním i vojenským účelem, jako jsou díly k automobilům.

Ceny benzinu 5. března 2022

Lukáš Kovanda: Benzín je dražší než nafta. I proto Česku hrozí větší inflace než v Rusku

Benzín v ČR je poprvé od začátku invaze dražší než nafta, řidiči červnové snížení spotřební daně ani nepoznají. I proto hrozí, že Česko bude mít letos větší inflaci než Rusko.

Přečíst článek

  • Velká Británie rovněž uvalila sankce na ruskou Wagner Group – soukromou vojenskou firmu, o které se předpokládá, že funguje jako jednotka ruské armády .

Letectví:

  • Všechny ruské lety byly zakázány ve vzdušném prostoru USA, Velké Británie, EU a Kanady. V polovině března tak mohla ruská letadla létat pouze do dvaceti zemí světa.
  • Velká Británie také zakázala lety soukromých tryskáčů pronajatých Rusy .

Luxusní zboží:

  • Velká Británie a EU zakázaly vývoz luxusního zboží do Ruska – včetně vozidel, špičkové módy a umění.
  • Velká Británie také uvalila 35procentní daň na některé dovozy z Ruska včetně vodky.

Jak reagovalo Rusko?

  • Do konce roku 2022 zakázalo vývoz více než 200 produktů, včetně telekomunikací, zdravotnických zařízení, vozidel, zemědělství, elektrických zařízení a dřeva.
  • Kromě toho blokuje platby úroků zahraničním investorům, kteří drží státní dluhopisy, a zakazuje ruským firmám platit zahraničním akcionářům.

Ruský prezident Vladimir Putin

Lukáš Kovanda: Blíží se ruský bankrot? Američané zakazují občanům a bankám přijímat ruské splátky

Pravděpodobnost ruského bankrotu se od středy citelně zvyšuje. Americké ministerstvo financí zakázalo přijímat americkým bankám a jednotlivcům splátky od ruské vlády. Dosud platila výjimka, takže američtí věřitelé Ruska mohli i po uvalení sankcí nadále přechodně přijímat ruské splátky. To ale končí.

Přečíst článek

  • Zamezilo zahraničním investorům, kteří drží ruské akcie a dluhopisy v hodnotě miliard dolarů, aby je prodávali.
  • Zakázalo vstup do země téměř tisícovce amerických občanů, včetně prezidenta Joea Bidena, ministra zahraničí Antonyho Blinkena, ministra obrany Lloyda Austina nebo šéfů Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a Ústřední zpravodajské služby (CIA). 
  • Uvalilo sankce na divize německé společnosti Gazprom Germania, v níž ruský státní plynárenský gigant Gazprom ukončil svou účast, i na firmu EuRoPol Gaz, která vlastní polskou část plynovodu Jamal.

Vše o ruské invazi na Ukrajinu a dění kolem čtěte zde

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin.

Lukáš Kovanda: Hra o ropná pole v Libyi. Putin upevňuje vliv, Západ povážlivě ztrácí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme