Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

plyn - informace o tématu

Salzburk

Varování pro Rakousko. Tamní ekonomika neporoste tak, jak se čekalo

Vyhlídky rakouské ekonomiky se podle tamních hospodářských institutů zhoršily. Institut WIFO nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) Rakouska se v letošním roce zvýší pouze o 0,2 procenta, zatímco ještě v prosinci letošní růst odhadoval na 0,9 procenta.

Přečíst článek

Plyn, elektřina či obiloviny zlevňují, zdražuje ropa, hliník či bavlna

Ceny komodit na světových trzích v prvních dvou měsících roku většinou klesaly. Zlevnil například plyn, elektřina či uhlí, naopak zdražila ropa. Výrazně stouply ceny kakaa či bavlny, klesají ceny hliníku nebo obilovin. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg ztratil za první dva měsíce roku asi dvě procenta.

Přečíst článek

Nejen pouťové balónky. Poptávku po heliu zvýší i rozvoj umělé inteligence

Zdá se, že končí éra relativně levného helia, bez něhož se neobejdou současné nejmodernější přístroje a bude jej potřebovat i nová výpočetní technika pro umělou inteligenci.

Přečíst článek
Domácnosti šetří, spotřeba plynu byla loni nejnižší od roku 1992

Domácnosti šetří, spotřeba plynu byla loni nejnižší od roku 1992

Spotřeba plynu v Česku loni klesla na nejnižší hodnotu od roku 1992. Češi za celý rok spotřebovali celkem 6,76 miliardy metrů krychlových plynu, což bylo meziročně o 10,4 procenta méně. Spotřebu omezily všechny skupiny odběratelů, nejvýrazněji domácnosti. Drtivá většina plynu přitekla do Česka přes Německo, asi osm procent pak tvořil plyn zřejmě z Ruska. Vyplývá to ze statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Přečíst článek
Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti stoupne méně, než jak zněl původní návrh

Neplaťte víc, než musíte. Jak si správně nastavit výši záloh na energie

Dodavatelé energií neúměrně zvyšují lidem zálohy. Neplaťte víc, než je třeba. Jak si správně nastavit výši záloh, radí energetický analytik z Ušetřeno.cz. Není důvod, abyste dodavateli poskytovali bezúročnou půjčku v podobě zbytečně vysokých záloh.

Přečíst článek

Kovanda: Akcie ČEZ čeká mimořádně těžký rok

Cena emisních povolenek EU nebývale padá. A i kvůli tomu také akcie ČEZ. Jejich „odraz ode dna“ analytici neočekávají. Akcie energetického podniku zůstanou desítky procent pod svými loňskými maximy.

Přečíst článek
Čerpací jednotka a ropné tanky v Permské pánvi v Texasu

Staré texaské ropné ložisko chytá nový dech

V Permské pánvi na jihozápadě Texasu, která je významným zdrojem ropy a plynu, je rušno. K bohatství pod povrchem se zde snaží dostat energetičtí giganti, kteří jsou připraveni platit obří částky za převzetí menších konkurentů. Poslední takovou akvizicí je převzetí firmy Endeavor společností Diamondback Energy za 26 miliard dolarů.

Přečíst článek
Gazprom Export se kvůli české firmě NET4GAS obrátil na arbitrážní soud

Rusové ženou český NET4GAS před arbitrážní soud

Ruská společnost Gazprom Export požádala arbitrážní soud v Petrohradě o zahájení arbitrážního řízení v souvislosti s českou firmou NET4GAS, která v České republice provozuje přepravní soustavu pro zemní plyn. Informovala o tom ruská státní tisková agentura TASS, která se odvolává na spisy arbitrážních případů. Podrobnosti podle ní nejsou k dispozici. Společnost NET4GAS uvedla, že oficiální informaci k řízení ještě nedostala, a proto se k ní zatím nevyjádří.

Přečíst článek

Čína rýžuje na levné ropě z Ruska. Putin ale nepřichází zkrátka

Obchod mezi Čínou a Ruskem jen kvete. Rusko je stále více závislé na dodávkách z Číny, odkud již proudí až polovina dovozu do země. Opačným směrem naopak proudí za výprodejové ceny ropa a plyn.

Přečíst článek
Krize v Rudém moři přinese růst cen energií

Sny o nízké inflaci vezmou brzy za své. Krize v Rudém moři zase zvedne ceny energií

Dlouhotrvající konflikt v Rudém moři a eskalující napětí na Blízkém východě mohou mít zničující dopady na globální ekonomiku, opětovně nastartovat vysokou inflaci a narušit dodávky energií, varovali přes víkend přední světoví ekonomové.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Protiruské sankce fungují. Čísla k rozpočtu to dokazují

Příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu se vloni snížily zhruba o 24 procent na 8,822 bilionu rubů (asi 2,2 bilionu korun) z 11,586 bilionu rublů v předchozím roce. K poklesu přispěly nižší ceny ropy, vyplývá z údajů ruského ministerstva financí, na které se odvolává agentura Reuters.

Přečíst článek
Reklama

News box

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme