Reklama

ropa - informace o tématu

Vysoký manažer Lukoilu podle ruských médií spáchal sebevraždu

Záhadná úmrtí. Už čtvrtý manažer Lukoilu je po smrti. Údajně spáchal sebevraždu

Vysokého manažera ruské ropné společnosti Lukoil našli mrtvého v jeho kanceláři. Čtyřiapadesátiletý viceprezident společnosti Vitalij Robertus údajně spáchal sebevraždu. S odkazem na sdělení firmy o tom informují ruská média. Je to už čtvrté podivné úmrtí člena vedení druhého největšího ruského producenta ropy od roku 2022, kdy Rusko rozšířilo invazi Ukrajinu, nad čímž představenstvo společnosti tehdy vyjádřilo znepokojení.

Přečíst článek

Týden tradera: Setkání lídrů v Davosu do trhů moc jistot nevneslo

V týdnu trhy mírně ovlivňovaly komentáře přicházející ze Světového ekonomického fóra (WEF), které se koná každoročně v švýcarském Davosu. Letošní zasedání se uskutečnilo během složitého geopolitického období, a to i podle jednoho z představitelů konference, prezidenta WEF Børge Brendeho. Riziková aktiva trápí nadále útoky v Rudém moři, a zprávy z ekonomiky, které spíše podporují scénář o možném pomalejším poklesu úrokových sazeb.

Přečíst článek

Čína rýžuje na levné ropě z Ruska. Putin ale nepřichází zkrátka

Obchod mezi Čínou a Ruskem jen kvete. Rusko je stále více závislé na dodávkách z Číny, odkud již proudí až polovina dovozu do země. Opačným směrem naopak proudí za výprodejové ceny ropa a plyn.

Přečíst článek
Prezident ČR Petr Pavel

Pavel: Útoky Húsíů na námořní dopravu v Rudém moři nelze tolerovat

Provokativní a nebezpečné útoky Húsíů na námořní dopravu na Rudém moři nemohou být dále tolerovány, uvedl na sociální síti X prezident Petr Pavel. Zásah spojenců byl nezbytným krokem k zamezení rostoucímu napětí v regionu, míní.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Protiruské sankce fungují. Čísla k rozpočtu to dokazují

Příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu se vloni snížily zhruba o 24 procent na 8,822 bilionu rubů (asi 2,2 bilionu korun) z 11,586 bilionu rublů v předchozím roce. K poklesu přispěly nižší ceny ropy, vyplývá z údajů ruského ministerstva financí, na které se odvolává agentura Reuters.

Přečíst článek
Povede zdražení námořní dopravy k nové inflační vlně?

Kryštof Míšek: Povede zdražení námořní dopravy k nové inflační vlně?

Začátek nového roku je opět ve znamení geopolitického napětí na Blízkém východě. Největší světová námořní skupina Mediterranean Shipping Company (MSC) již oznámila, že kvůli zvýšené hrozbě útoků odklání své lodě od Rudého moře.

Přečíst článek
Wall Street

Končící rok přinesl nevídaný comeback technologických akcií

Zdá se, že globální inflační epizoda se chýlí ke svému konci, centrální banky pomalu začínají snižovat úrokové sazby. Tomu odpovídal i vývoj na trzích za celý rok. Nejvíce se dařilo technologickým akciím a kryptoměnám.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Lukáš Kovanda: Češi dál financují Putinovu válku. Jen letos Rusku poslali desítky miliard

Evropská unie prodlouží dobu, po niž ještě povoluje dovoz ruské oceli, o čtyři roky. Ocel z Ruska se tak bude moci do zemí EU dovážet až do října 2028. Bez ruské oceli by v Česku měly vážné potíže například Škoda Auto nebo nošovická Hyundai; ty ruskou ocel upotřebí třeba v základní karosérii svých vozidel. Nepřímo se tak ovšem nadále financuje – a financovat tedy o čtyři roky dále bude – Putinova válka na Ukrajině.

Přečíst článek
USA povedou mezinárodní operaci k ochraně lodí před útoky Húsíů

Operace Strážce prosperity. USA povedou mezinárodní akci k ochraně lodí před útoky Húsíů

Spojené státy stanou v čele mezinárodní námořní operace s cílem ochránit lodě v Rudém moři před útoky jemenských Húsíů, uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin během návštěvy Bahrajnu, kde mají USA své námořní velení pro blízkovýchodní oblast. Spolu s USA se do operace zapojí Británie, Francie, Itálie, Nizozemsko, Norsko, Španělsko, Kanada, Bahrajn a Seychely, dodal Austin.

Přečíst článek
Wall Street

David Havrlant: Ameriku čeká solidní rok

Budoucnost je vždy nejistá, nicméně se hodí mít o nadcházejícím vývoji ucelenou představu. Ta se samozřejmě nemusí nutně naplnit. I tak je výhodné mít možnost porovnat, zda se ekonomická realita ubírá lepším či horším směrem oproti našim očekáváním. Makroekonomická predikce JTIS předpokládá návrat americké ekonomiky k příznivému standardu v průběhu příštího roku. Hlavní rizika pro hladký průběh zachycují alternativní scénáře.

Přečíst článek
dolar

Týden tradera: Na trzích zavládl klid, vodu čeřili hlavně OPEC+, Němci a Shein

Klidnější vánoční sezona je za rohem a je to znát i na trzích. Událostí týdne bylo bezesporu zasedání členů kartelu OPEC+, to mělo rozhodnout o nastavení těžebních limitů ropy pro rok 2024. Tématem na trzích bylo rovněž Německo, které se dostalo do významné rozpočtové krize. Hlavní americký index S&P 500 se pohyboval opět v rozpětí 4500 až 4600 bodů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čínský prezident Si Ťin-pching přijede na začátku květnu jednat do Paříže s francouzským protějškem 👨 Emmanuelem Macronem. Návštěvu serveru Politico potvrdilo několik zdrojů z Paříže a Bruselu. Pro čínskou hlavu státu to bude první cesta do Evropy od pandemie covidu-19.
Japonská centrální banka (BOJ) dnes dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků. Základní sazbu 📈 zvýšila poprvé po 17 letech z minus 0,1 procenta na interval nula až 0,1 procenta, informoval Bloomberg. 
V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 4️⃣2️⃣ stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. 
Evropa musí v  reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 🤝 poblahopřál svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení. V telefonického hovoru ruskému vůdci, který si ve víkendovém hlasování zajistil další šestiletý mandát, Erdogan nabídl zprostředkování jednání s Ukrajinou, uvedla turecká prezidentská kancelář.
Reklama
Reklama
Doporučujeme