Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

sankce - informace o tématu

Londongrad zůstává Londongradem. Co brání zabavování ruského majetku?

Londýn je známým rejdištěm ruských miliardářů. Zmrazení majetku na začátku války na Ukrajině jim obrázek oblíbené destinace patrně pokazilo, ale k zabavování se britské úřady patrně nechystají, uvádí magazín Politico.

Přečíst článek
Raiffeisen Bank International

Washington tlačí na Raiffeisen Bank International, aby nekupovala Strabag od ruského oligarchy

Spojené státy naléhají na rakouskou Raiffeisen Bank International (RBI), aby upustila od plánu koupit za 1,5 miliardy eur (37,8 miliardy korun) podíl sankcionovaného ruského oligarchy Olega Děripasky v rakouské stavební firmě Strabag. S odvoláním na informované zdroje to napsala agentura Reuters. Intervence Washingtonu podle ní tuto největší západní transakci v Rusku od počátku války na Ukrajině patrně zmaří.

Přečíst článek
Julia Navalná

Navalná: Sankce na porážku Putina nestačí

„Pokud vážně chcete porazit Putina, musíte začít být inovativní. A přestat být nudní,“ řekla Navalná europoslancům.

Přečíst článek
centrum Moskvy

Česko skrytě zásobuje sankcionované Rusko. Zboží tam dodává přes třetí země

Klíčovým důvodem, proč zatím západní sankce proti Rusku nezabírají podle původních představ, je jejich obcházení ve spolupráci s třetími zeměmi. Na přeprodeji přes třetí země se zjevně podílí i Česko, upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Pomsta za smrt Navalného. Spojené státy představily stovky nových sankcí vůči Rusku

Bílý dům před druhým výročím zahájení ruské invaze na Ukrajinu oznámil přes 500 nových sankcí proti Moskvě. Ruský velvyslanec ve Washingtonu označil sankce za cynický útok na klíčové ruské zájmy, které bude Moskva chránit.

Přečíst článek
Šéf ruské státní banky VTB Andrej Kostin

Šéf ruské banky VTB má problém. USA ho viní z porušování sankcí

Spojené státy obvinily generálního ředitele ruské státní banky VTB Andreje Kostina a dva jeho spolupracovníky sídlící v USA z porušení sankcí v rámci série donucovacích opatření namířených proti Rusku. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na americké ministerstvo spravedlnosti, které krok oznámilo dva dny před druhým výročím zahájení ruské agrese proti Ukrajině. VTB je druhá největší banka v Rusku.

Přečíst článek

Americká odplata za smrt Navalného. Země chystá rozsáhlý balík sankcí proti Rusku

Spojené státy v pátek přijmou rozsáhlý balík sankcí proti Rusku v souvislosti s úmrtím vězněného ruského opozičníka Alexeje Navalného, uvedl Bílý dům, podle kterého nové kolo sankcí bude také reflektovat nadcházející dvouleté výročí od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

Přečíst článek
Rusové spolu s Číňany vyrábějí Citroëny v odstavené továrně Stellantisu

Západní sankce? Nezájem. Rusové za pomoci Číny vyrábějí nové Citroëny

Rusové se spojili s Číňany a vyrábějí v Rusku nové modely Citroënů v odstavené továrně Stellantisu. S odkazem na své zdroje a údaje celních úřadů o tom píše agentura Reuters. Nadnárodní automobilka zastavila výrobu v Rusku v dubnu 2022 poté, co Moskva podnikla vojenskou invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek
Čínská lidová banka

Další účinek protiruských sankcí. Čínské banky zpřísňují přístup vůči ruským klientům

Čínské státní banky zpřísňují financování ruských klientů. Přístup mění poté, co Spojené státy schválily sekundární sankce proti zahraničním firmám, které pomáhají Moskvě v jejím válečném tažení proti Ukrajině. Čínští věřitelé by jinak mohli ztratit přístup k americkému dolarovému systému vypořádání mezibankovních plateb, píše s odkazem na své zdroje agentura Bloomberg. Kreml zprávu odmítl komentovat.

Přečíst článek

Rusko a Čína se smějí západním sankcím. Vzájemný obchod jen kvete

Čínský export v prosinci meziročně vzrostl o 2,3 procenta, což je více než se čekalo. Podle agentury Reuters to vyplývá z údajů čínského celního úřadu. Spotřebitelské ceny se ale ve srovnání se stejným měsícem loni o 0,3 procenta snížily. Klesají už třetí měsíc po sobě a nižší byly i výrobní ceny, uvedl čínský statistický úřad. Vyhlídky druhé největší světové ekonomiky tak zůstávají nejisté, uvedla agentura DPA. Na nový rekord se ale loni opět vyšplhal obousměrný obchod s Ruskem, který dosáhl 240 miliard dolarů (5,4 bilionu korun).

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Protiruské sankce fungují. Čísla k rozpočtu to dokazují

Příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu se vloni snížily zhruba o 24 procent na 8,822 bilionu rubů (asi 2,2 bilionu korun) z 11,586 bilionu rublů v předchozím roce. K poklesu přispěly nižší ceny ropy, vyplývá z údajů ruského ministerstva financí, na které se odvolává agentura Reuters.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme