Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel schválil další kolo protiruských sankcí. Včetně ropného embarga

Vladimír Putin
ČTK

Brusel ustoupil Maďarsku. Bude moci dovážet dál ropu z Ruska a prodávat surovinu i do Česka.

Reklama

Velvyslanci zemí Evropské unie se ve čtvrtek shodli na podrobnostech šestého balíku sankcí proti Rusku včetně zákazu dovozu většiny ruské ropy. Novinářům to sdělily diplomatické zdroje, podle nichž ostatní země v zájmu konečného schválení opět ustoupily Maďarsku. Budapešť si nejprve vymohla několik ústupků u ropného embarga a nyní na její popud EU z navrhovaného sankčního seznamu odstranila ruského patriarchu Kirilla.

Dříve vyjednané výjimky u dovozu ropy má také Česko či Slovensko. Unijní země by měly sankce formálně potvrdit do pátečního rána, platit by mohly začít ještě téhož dne. Balík podle Bloombergu obsahuje zákaz pojištění dodávek ropy do třetích zemí, který vstoupí v platnost šest měsíců po formálním přijetí opatření, a jeho cílem je omezit možnosti Moskvy přesměrovat své dodávky jinam ve světě.

Ropa, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Fiala má nečekaného spojence v boji proti drahému benzínu. Je jím Rijád

Fialově vládě může ve snaze zlevnit pohonné hmoty pomoci Rijád. Saúdové ve středu rozhodli, že v příštích dvou měsících zvýší těžbu výrazněji něž dosud. Ropný kartel a jeho spojenci navýší těžbu o 648 tisíc barelů denně místo dosavadních 432 tisíc. To má vést ke snížení ceny této suroviny.

Přečíst článek

Novou sadu sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu navrhla Evropská komise už začátkem května. Její zásadní částí měl být úplný zákaz dovozu ruské ropy od začátku příštího roku, po maďarském tlaku však dostala časově neupřesněnou výjimku ropa přepravovaná ropovodem Družba, která se týká i Česka. Premiér Viktor Orbán navíc na unijním summitu začátkem tohoto týdne vyjednal pro svou zemi možnost dovézt ropu tankery v případě výpadku potrubí.

Putinova přítelkyně

EU by na základě embarga měla koncem roku přestat dovážet 90 procent ruské ropy, časově nespecifikovanou výjimku bude mít jižní větev Družby zásobující Česko, Slovensko a Maďarsko. Praha má navíc osmnáctiměsíční výjimku na dovoz produktů z rafinérií používajících ruskou ropu.

Vedle dovozu ropy se vztahují také na největší ruskou banku Sberbank, Kreditní banku Moskva a Ruskou zemědělskou banku, dále trojici médií šířících válečnou propagandu Kremlu či pět desítek prominentů včetně Putinovy údajné přítelkyně, gymnastky Aliny Kabajevové.

Ropovod Družba

Fialova vláda si může oddechnout. Orbánův kabinet prosadil, že embargu EU nebude podléhat ropa z Družby

Brusel vychází vstříc Maďarsku a Evropská komise tak už nenavrhuje embargovat ruskou ropu proudící ropovodem Družba. Vyplývá to z aktualizovaného návrhu šestého sankčního balíčku, který Evropská komise v sobotu rozeslala členským vládám. Brusel v něm tedy navrhuje embargovat pouze tu ruskou ropu, jež je do EU přepravována tankery. Surovina proudící Družbou zatím embargována být nemá.

Přečíst článek

Reklama

Související

Rafinérie italské společnosti Saras v městě Sarroch na Sardinii.

Přichází embargo EU na ruské ropné produkty. Akcie evropských rafinérií letí vzhůru, cena nafty také

Přečíst článek
čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Kontroly marží čerpaček zabraly, paliva zlevňují. Otázkou je, jak dlouho ještě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme