Reklama
Dušan  Kütner

Dušan Kütner

Ekonomický redaktor a editor. V médiích pracuje od ledna 2001. Prošel redakcemi MfDnes, ČTK a E15, odkud přešel do Newstreamu. Ve volném čase píše o muzice, je členem Akademie populární hudby. Je absolventem oboru historie-archivnictví na FF UP v Olomouci, avšak se smyslem pro matematiku.

články autora

Studenti z ETH Zurich a Lucerne University ve Švýcarsku postavili elektromobil, který umí zrychlit více než gepard a vůz formule 1. Z nuly na sto zrychlí pod vteřinu.

VIDEO: Nový světový rekord. Nejrychlejší elektromobil má lepší start než gepard i vůz formule 1

Studenti ETH Zurich a University of Lucerne postavili elektromobil, který má zrychlení větší než gepard či vozy formule 1. Překonali tak světový rekord a byli zapsání do Guinnessovy knihy. Jak vypadaly přípravy i samotná jízda, na to se podívejte níže ve fotogalerii a v oficiálním videu tvůrců monopostu.

Přečíst článek
Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek
Záběr z úvodního dílu 35. sezóny Simpsonových nazvaného „Homer’s Crossing", kterou TV Fox odvysílá 1. října 2023.

Homer jako diktátor. Simpsonovi vstupují do své 35. sezóny

Simpsonovi, nejdéle vysílaný animovaný seriál v historii americké televize, který si právem vydobyl označení „kultovní“, v neděli vstoupí na americké stanici Fox do neuvěřitelné 35. sezóny. A úvodní díl příběhů Homera, Marge, Barta, Lízy, Maggie a desítky dalších kreslených postav se dočkal u recenzentů příznivých reakcí. Co o nové řadě víme? Podívejte se níže na oficiální trailer Foxu k 35. sezóně.

Přečíst článek
Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Společnost OpenAI, tvůrce přelomového chatbota ChatGPT s umělou inteligencí, zvažuje prodej části akcií firmy spoluvlastněné Microsoftem. Případný prodej by ocenil startup na zhruba trojnásobek hodnoty, kterou měl na začátku roku, a udělal by z něj jeden z nejhodnotnějších startupů na světě, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Megajachta Alfa Nero, o níž se předpokládá, že ji vlastní Andrej Grigorjevič Gurjev, ruský fosfátový magnát, na nějž USA uvalily sankce za spojení s prezidentem Vladimirem Putinem.

Západ s pompou zabavil jachty ruských oligarchů. A se zatnutými zuby platí miliony za údržbu

Luxusní superjachty byly mezi prvními, které západní vlády zabavily ruským oligarchů po zavedení sankcí. Jenže jejich prodej je značně komplikovaný. A tak třeba malý ostrovní stát Antigua a Barbuda platí v přepočtu stovky tisíc korun týdně za údržbu jachty Alfa Nero (na hlavním snímku) dříve patřící fosfátovému králi Andreji Gurjevovi, aby nezplesnivěla a stala se nakonec neprodejnou, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Indická nejvyšší bankovka v hodnotě 2000 rupií.

Za pět dnů končí nejvyšší indická bankovka. Lidé jich po kapsách nosí ještě za tři miliardy dolarů

Indická centrální banka nařídila 19. května stáhnout z oběhu nejvyšší bankovky v hodnotě 2000 rupií (asi 552 korun). A přestože na výměnu bankovky za menší mají lidé už jen pět dnů, stále jich mají po kapsách v přepočtu za tři miliardy dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Návrat k pesimismu. Autoprůmysl srazil důvěru v českou ekonomiku, klesla podruhé za sebou

Návrat k pesimismu. Autoprůmysl srazil důvěru v českou ekonomiku, klesla podruhé za sebou

Problémy v automobilovém průmyslu způsobené odstávkami výroby byly hlavním důvodem, proč v září klesla důvěra v českou ekonomiku, a to jak spotřebitelů, tak podnikatelů.

Přečíst článek
Osobní výletní loď Queen Mary 2 opouští francouzský středomořský přístav Marseille, Francie - 15. června 2023

FOTOGALERIE: Vrchol luxusu. Největší zaoceánský parník Queen Mary 2 slaví 20 let

Co byl před sto lety co se týče luxusu – tedy do svého ztroskotání – Titanic, to je již 20 let největší zaoceánská loď pro osobní dopravu Queen Mary 2. Od její první, zkušební plavby z francouzského přístavu Saint-Nazaire je to dnes 25. září přesně 20 let. Podívejte se ve fotogalerii, jak se na přepychové lodi bydlí a co vše nabízí – a v neposlední řadě, kolik takový zážitek stojí.

Přečíst článek
Jeden z nejúspěšnějších hudebníků a zpěváků pop-music Elton John odehrál v červenci poslední koncert ve své více než padesátileté kariéře. A s tím, jak se v 76 letech rozloučil s živým hraním, se nyní loučí i se svým luxusním bytem v Atlantě v USA, která mu léta sloužila jako základna pro americká turné. Byt je na prodej za pět milionů dolarů.

Elton John pověsil koncertování na hřebík. A prodává svou luxusní základnu pro americká turné

Jeden z nejúspěšnějších hudebníků a zpěváků pop-music Elton John odehrál v červenci poslední koncert ve své více než padesátileté kariéře. A s tím, jak se v 76 letech rozloučil s živým hraním, se nyní loučí i se svým luxusním bytem v Atlantě v USA, která mu léta sloužila jako základna pro americká turné, napsal deník The Wall Street Journal. Byt je na prodej za pět milionů dolarů.

Přečíst článek
Kia chce čelit cenové válce nejmenším, elektrickým jednomístným autem. No, autem - to je možná silné slovo

FOTOGALERIE: Kia čelí cenové válce elektrickým jednomístným autem. No, autem - možná silné slovo

Cenová válka v automobilové velmoci Jižní Koreji přiměla tamní automobilku oprášit dřívější, ovšem tehdy nepříliš úspěšný model elektrického miniauta Ray. Cena vozítka, které se bude prodávat i v jednosedadlové verzi, bude začínat na 20 tisících dolarech, uvedla agentura Bloomberg. Podívejte se ve fotogalerii níže.

Přečíst článek
Další rána Abramovičovi. Americká komise pro cenné papíry si vyšlápla na jeho investičního poradce v USA

Abramovič dostal další ránu. V USA obvinili jeho investičního poradce

Ruský miliardář Roman Abramovič dlouhá léta investoval miliardy dolarů přes newyorskou poradenskou společnost Concord Management. Firma nyní čelí obvinění ze strany Komise pro cenné papíry a burzu (SEC), že tak činila bez jejího svolení, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Velký protikorupční úklid Pekingu. Si Ťin-pching chce nastartovat ekonomiku, ale opak bude zřejmě pravdou

Peking přitvrdil v protikorupčním tažení. Si Ťin-pching chce oživit ekonomiku, šíření strachu ale způsobí opak

Čínský prezident Si Ťin-pching a vládní aparát Pekingu letos spustil největší protikorupční tažení za posledních devět let, které stálo místo stovky úředníků, zástupců armády i státních organizací. Cílem je vrátit důvěru Číňanů v ochabující ekonomiku a nastartovat její růst, ale ve výsledku to může znamenat opak, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
V dubnu 2023 byl v Pointe-Noire v Kongu položen základní kámen LNG terminálu, který je jedním z hlavních iniciativ italské společnosti Eni pro diverzifikaci dodávek plynu.

Kdo je nečekaným vítězem v globální energetické válce? Ne, Evropa to není

Rok a půl trvající ruská invaze na Ukrajinu vyvolala horečnatou snahu Evropské unie zbavit se závislosti na ruské ropě a plynu. Nečekaným vítězem v globální energetické válce ale není Evropa, ale dosud přehlížené a z hlediska dodávek energií okrajové země Afriky a Asie, píše deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům

Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům a udržitelnosti

Po 213 letech existence čelí chvalně a někdy i nechvalně proslulý pivní festival Oktoberfest v Mnichově kulturní válce. Důvodem není ale množství, kvalita či cena piva, ale snaha prosadit do jeho podoby prvky udržitelnosti, jako je například prodej biokuřat, což vyvolává protesty tradicionalistů, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Portugalská fotbalová hvězda v dresu saúdskoarabského klubu An-Nassr FC.

Saúdové přeplatili Ronalda a spol. Liga láká méně než pátá anglická, na českou to ale stačí

Bohatá Saúdská Arábie přilákala v posledním roce do svých klubů velké fotbalové hvězdy v čele s Cristianem Ronaldem, Neymarem a Karimem Benzemou. Průměrná návštěvnost tamní fotbalové ligy ale činí méně, než chodí na zápasy páté nejvyšší anglické ligy, poznamenala agentura Bloomberg. Stále je to ale více než na českou ligu.

Přečíst článek

News box

Evropský výrobce letadel Airbus  ukončil jednání o převzetí kybernetické divize BDS francouzské společnosti Atos. Bez dalších podrobností to oznámil v dnešní tiskové zprávě. O jinou část Atosu měl ještě donedávna zájem český podnikatel Daniel Křetínský, nakonec se ale s Atosem také nedohodli.
Čínský prezident Si Ťin-pching přijede na začátku květnu jednat do Paříže s francouzským protějškem 👨 Emmanuelem Macronem. Návštěvu serveru Politico potvrdilo několik zdrojů z Paříže a Bruselu. Pro čínskou hlavu státu to bude první cesta do Evropy od pandemie covidu-19.
Japonská centrální banka (BOJ) dnes dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků. Základní sazbu 📈 zvýšila poprvé po 17 letech z minus 0,1 procenta na interval nula až 0,1 procenta, informoval Bloomberg. 
V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 4️⃣2️⃣ stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. 
Evropa musí v  reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 🤝 poblahopřál svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení. V telefonického hovoru ruskému vůdci, který si ve víkendovém hlasování zajistil další šestiletý mandát, Erdogan nabídl zprostředkování jednání s Ukrajinou, uvedla turecká prezidentská kancelář.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme