Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

EU zakáže dovoz uhlí z Ruska. Čechům kvůli tomu elektřina nezdraží

Dětmarovice
Dasenka / Creative Commons / CC BY 3.0

Evropské unie přijala pátý balík sankcí proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Zásadní součástí nových postihů je ukončení odběru uhlí z Ruska, které pro režim prezidenta Vladimira Putina představuje příjem čtyř miliard eur (98 miliard korun) ročně.

Reklama

Zásadním sporným bodem dvoudenního jednání unijních diplomatů byla přechodná doba, během níž budou muset unijní země ukončit stávající smlouvy na dodávky ruského uhlí. Po tlaku Německa, které je největším unijním odběratelem tohoto paliva z Ruska, se podle diplomatických zdrojů původně navrhované tři měsíce prodloužily na čtyři.

Moskva podle Bruselu s odříznutím od unijního trhu s uhlím přijde o čtyři miliardy eur (98 miliard korun) ročně. Ještě o miliardu a půl eur více má režim ruského prezidenta Vladimira Putina připravit další dojednané omezení, které je součástí pátého balíku sankcí a vztahuje se na dovoz dřeva, cementu, ale i vodky či šampaňského.

Česku to může být jedno

Rusko představuje čtvrtého největšího dovozce černého uhlí do České republiky. Po Polsku, USA a Kanadě. Loni Česko z Ruské federace dovezlo přes 300 tisíc tun černého uhlí. Celkový dovoz přitom činil zhruba 4,5 milionu tun. 

„Embargo na dovoz uhlí z Ruska českou ekonomiku nijak zvlášť nepoškodí. Pouze necelých sedm procent do Česka dováženého černého uhlí je z Ruska a hnědé uhlí Česko prakticky nedováží. Takový podíl lze poměrně snadno nahradit dodávkami z jiné země či zemí, než je Rusko,“ komentoval Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Embargo na ruské uhlí podle něj v ČR samo o sobě nezpůsobí ani zdražení elektřiny, protože z černého uhlí už se elektřina vyrábí pouze v jediné elektrárně, Elektrárně Dětmarovice (na snímku), kde navíc bude tato výroba z černého uhlí podle všeho již letos končit. 

Uhelný důl - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Rusko si své uhlí může klidně nechat. Do Česka se skoro nedováží

Embargo na dovoz uhlí z Ruska českou ekonomiku nepoškodí. Pouze necelých sedm procent dováženého černého uhlí je z Ruska, hnědé uhlí Česko prakticky nedováží.

Přečíst článek

Evropský blok mimo embarga na dovoz uhlí také zakáže ruským lodím využívat své přístavy a nákladním dopravcům své silnice a zmrazí veškeré transakce a další kontakty se čtveřicí velkých ruských bank včetně druhého největšího bankovního domu VTB. Tyto banky představují čtvrtinový podíl na ruském bankovním trhu. 

EU také rozšíří sankční seznam více než osmi stovek osob a firem, které mají zablokovaný majetek na jejím území a zákaz cest do unijních zemí.

„Sankce postihnou oligarchy, činitele ruské propagandy, členy bezpečnostního a vojenského aparátu a subjekty průmyslového a technologického sektoru spojené s ruskou agresí proti Ukrajině,“ uvedlo po jednání francouzské zastoupení při EU.

Pátý balík sankcí nově také zakazuje ruským firmám účastnit se soutěží o veřejné zakázky v unijních zemích.

Po dnešní dohodě velvyslanců by vlády měly formálně nové sankce schválit v pátek dopoledne, aby mohly vstoupit v platnost ještě týž den.

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Devadesátky. Nezaměstnanost v Rusku bude katastrofální jako po pádu SSSR

Ruskou ekonomiku čeká v nejbližší době další rána v podobě rekordní nezaměstnanosti. Ta podle prognóz agentury Bloomberg poprvé za deset let překročí devítiprocentní hranici. 

Přečíst článek

rubl

Rubl výrazně zpevnil, je silnější než před válkou

Rubl prudce posiluje, za poslední dva dny o bezmála deset procent. Pomáhají mu v tom regulace Kremlu a neochota Evropské unie odstřihnout se od ruských energií. Ruská měna je silnější než před válkou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme