Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biden oznámil zákaz dovozu ruské ropy. Připojí se i Británie

Joe Biden, americký prezident
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Spojené státy kvůli ruské invazi na Ukrajinu zakazují dovoz ropy z Ruska, oznámil to americký prezident Joe Biden. Upozornil, že rozhodnutí bude mít dopad na ceny pohonných hmot v USA, které nadále porostou. Do konce roku přestane dovážet ruskou ropu a produkty z ní také Británie, uvedl to britský ministr obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng.

Reklama

Americký prezident Joe Biden vyhlásil zákaz dovozu energií z Ruska, bez účasti spojenců z EU. „Jsme spojeni v tlaku na (ruského prezidenta) Putina s vědomím dopadů i na nás v USA. Demokraté i republikání s krokem souhlasí,” uvedl Biden. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naléhal na Spojené státy a další západní země, aby energetické suroviny od Ruska přestaly odebírat. Díky jejich vývozu totiž Moskva získává peníze navzdory jinak tvrdým sankcím uvaleným na ruský finanční sektor.

„Nebudeme se podílet na dotování Putinovy války,” řekl šéf Bílého domu. Rozhodnutí podle něj bylo přijato po konzultaci s evropskými spojenci, kteří jsou na ruských energiích závislí více než Spojené státy. Členské státy EU se ale na rozdíl od Velké Británie k embargu nepřipojily. 

Biden dodal, že USA chápou, že mnoho amerických spojenců nebude schopných udělat to samé. Upozornil také, že rozhodnutí bude mít dopad i ve Spojených státech a že ceny pohonných hmot nadále porostou. Už nyní je přitom ve Spojených státech nejvyšší inflace za 40 let.

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Plyn z USA a Kataru, vodík i biometan. Tak hodlá Evropa ještě letos snížit dovoz ruského plynu o třetinu

Evropská komise (EK) plánuje v letošním roce snížit závislost Evropské unie na ruském plynu o dvě třetiny a ukončit závislost na ruských dodávkách plynu „mnohem dříve než v roce 2030”. Dosáhnout toho chce rychlejším přechodem na alternativní dodávky a čistou energii. Za realizaci těchto plánů budou z velké části zodpovědné vlády jednotlivých států. Vyplývá to z prohlášení EK.

Přečíst článek

Británie postupně ukončí dovoz ruské ropy a ropných produktů do konce roku 2022. Firmy tak mají do konce roku čas přejít na jiné zdroje, s přechodem jim podle ministra obchodu a energetiky Kwartenga vláda pomůže. Podle Kwartenga Británie zvažuje také ukončení dovozu ruského zemního plynu.

„Přechodné období poskytne trhu, podnikům a dodavatelským řetězcům více než dostatek času na nahrazení ruského dovozu,” uvedl Kwarteng na Twitteru. Firmy by podle ministra měly zajistit, aby zákaz nepocítili spotřebitelé. Ruská ropa v současnosti pokrývá osm procent poptávky v Británii, ruský plyn čtyři procenta, dodal ministr.

Benzín za padesát? Cena paliv v Česku reaguje na ruskou agresi na Ukrajině:

Zákaz dovozu ropy dostává ropu nejvyšší úroveň od roku 2008. Severomořská ropa Brent vykazuje růst asi o 7,4 procenta zhruba na 132,3 dolaru za barel. Obdobně si připisuje také americká lehká ropa West Texas Intermediate, která se obchoduje za 128,10 dolaru za barel.

Ceny benzinu 5. března 2022

Cena barelu ropy vzroste nad 200 dolarů, sázejí se obchodníci

Cena ropy v obavách ohledně přerušení dodávek suroviny prudce roste, podle komoditních obchodníků míří k rekordní hodnotě.

Přečíst článek

Ruský plyn a ropa byly dosud většinou ušetřeny sankcí zavedených USA a evropskými zeměmi kvůli obavám z ekonomického dopadu zejména na Evropu, která je na ruské ropě a zejména zemním plynu více závislá. 

Evropa tentokrát Spojené státy následovat nebude. Proti emgargu na ruskou ropu i plyn se postavili Němci. „Je to tedy jistá trhlina v dosavadní jednotě Západu. USA ovšem dovážejí mnohem, mnohem méně ruských energií než Evropa,” komentoval na Twitteru hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

Podle amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) tvořila ruská ropa přibližně tři procenta všech dodávek ropy, která v loňském roce dorazila do USA. Celkově dovoz ruské ropy a ropných produktů představoval kolem osmi procent celkového dovozu do USA. Zemní plyn se z Ruska do Spojených států nedováží.

Rusko je největším světovým vývozcem ropy a ropných produktů, jeho vývoz se pohybuje kolem sedmi milionů barelů denně. To představuje kolem sedmi procent celosvětové nabídky.

Zákaz dovoz ruské ropy oznámila už kanadská vláda. Šlo ale do velké míry o symbolický krok – země nedováží žádnou od roku 2019.

Nikl, kov,

Ruský nikl světu chybí. Trh s kovem dnes zkolaboval

Londýnská burza musela zastavit obchodování s niklem, protože jeho cena vzrostla o bezprecedentních 250 procent, uvádí Bloomberg. Tradiční „výrobní“ kov se pomalu mění v „drahý“ kov. Cena niklu, který je zásadní pro výrobu například baterií pro elektrovozy, za uplynulé dny vystoupala z 25 tisíc dolarů na více než 100 tisíc dolarů za tunu.

Přečíst článek

Shell, přeprava

Shell se odstřihl od ruské ropy i plynu. Za poslední nákup se veřejně omluvil

Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost Shell přestane kupovat ruskou ropu a zemní plyn. V Rusku uzavře své čerpací stanice a ukončí tam i veškeré další podnikatelské aktivity.

Přečíst článek

Moskva, mrakodrapy

„Velká čtyřka“ opouští Rusko. Rozloučí se s tisícovkami zaměstnanců

Ruské firmy a vláda přijdou o špičkové poradenské, účetní a auditorské služby. Takzvaná velká čtyřka opouští trh a zbavuje se tamních obřích kanceláří, vyplývá z prohlášení firem.

Přečíst článek

>>>>>> Vše o dopadech války na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Hongkong přístav

Čína nakupuje jako šílená zlevněnou ruskou ropu, uhlí i plyn. Od prosince už to bude mít složitější

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme