Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA uvalily sankce na Putinovy dcery či manželku Lavrova, EU se zatím na pátém balíku sankcí neshodla

Biden
ČTK

USA uvalí sankce na dvě dospělé dcery prezidenta Vladimira Putina jako součást nového balíčku sankcí proti Rusku za jeho postup na Ukrajině. Nové postihy se zaměří také na dvě největších ruských bank. Bílý dům hovoří o odvetě za ruská „zvěrstva na Ukrajině“, která se mimo jiné odehrála v městě Buča. Nové postihy oznámila také Británie, naopak lídři Evropské unie se dnes na další podobě sankcí neshodli.

Reklama

Státy Evropské unie se dnes napoprvé neshodly na nových sankcích proti Rusku, jejichž pátý balík v úterý navrhla Evropská komise. ČTK to sdělil diplomatický zdroj, podle něhož bude jednání velvyslanců členských zemí pokračovat ve čtvrtek. Některé země požadovaly vyjasnění podrobností navrženého embarga na dovoz ruského uhlí či zákazu kotvení ruských lodí v unijních přístavech. Komise by měla podle diplomatů mimo jiné upřesnit, zda se má zákaz týkat i stávajících kontraktů na nákup uhlí nebo pouze nových smluv.

Ruský rubl

Tlak na Moskvu zesiluje. Rusko muselo vyplatit své dolarové věřitele v rublech

Ruská vláda musela uhradit závazky plynoucí z jejích dolarových dluhopisů v rublech. Zahraniční banka totiž odmítla zpracovat příkaz vyplatit držitelům těchto dluhopisů částku 649,2 milionu dolarů (zhruba 14,5 miliardy korun) v dolarech. Oznámilo to ruské ministerstvo financí.

Přečíst článek

Podle zdroje obeznámeného s průběhem jednání chtěly některé země v čele s Německem jasněji definovat podmínky, za nichž se má EU nadobro odstřihnout od dodávek ruského uhlí. Německo je největším unijním dovozcem tohoto ruského paliva a ještě nedávno odmítalo o úplném embargu mluvit, v úterý však agentura DPA napsala, že německý ministr hospodářství Robert Habeck zákaz podporuje.

Podle agentury Reuters počítala komise v současném návrhu s tříměsíční lhůtou na odstoupení od stávajících kontraktů, diplomaté ji však pověřili doplněním dalších podrobností do nového návrhu, který by měli projednat ve čtvrtek.

Dalibor Martínek: Rusům už nic, ať si nechají plyn i ropu. Překročili všechny meze

Rusové ztratili nárok na život s civilizovanými národy.

Přečíst článek

EU chce dále zpřísnit protiruské sankce v reakci na objev hromadných hrobů ve městě Buča a v dalších oblastech v okolí Kyjeva, z nichž se nedávno stáhli ruští vojáci. Cílem pátého balíku postihů je také znemožnit lodním a silničním dopravcům z Ruska využívat přístavy a silnice v EU či dále omezit import důležitých produktů, z nichž má ruský režim značné příjmy. Sedmadvacítka také chce zmrazit obchodování se čtveřicí velkých ruských bank, na něž se dosud nevztahovaly unijní sankce.

USA poprvé cílí na ruské banky

Sberbank, což je největší ruská banka, a Alfa Bank, která je největší soukromou bankou, budou nyní terčem „plných blokovacích sankcí“, uvedl Bílý dům v prohlášení s tím, že jsou součástí společného postupu USA s partnery v Evropské unii a ve skupině G7. Sberbank je na sankčním seznamu od sklonku února, kdy Washington oznámil snahu odstřihnout ji od transakcí v dolarech.

„Toto opatření zmrazí veškerá aktiva Sberbank a Alfa Bank, která se dotýkají amerického finančnictví, a zakáže lidem ze Spojených států, aby s nimi podnikali,“ uvedl Bílý dům. Komuniké dále avizuje, že prezident Joe Biden podepíše dekret zakazující Američanům nové investice v Rusku, ať jsou daní občané USA kdekoli. Podobné opatření Washington v únoru přijal v souvislosti s povstaleckými samozvanými „lidovými republikami“ na východě Ukrajiny.

Vladimir Lisin na archivním snímku z roku 2010

Oligarcha Lisin si postěžoval na dopady konfliktu. Putina vynechal, ale popsal vnitřní problémy ruské ekonomiky

Nejde o osobní nepohodlí ani ztrátu majetku, jde o životy desítek, spíš stovek tisíc lidí, jejichž obživa je v ohrožení. Popsal pro ruský list Kommersant dopady „nepřátelství na Ukrajině“ třetí nejbohatší oligarcha a většinový majitel ocelářského gigantu Novolipetsk Vladimir Lisin. V nečekaně otevřeném rozhovoru pak detailně popsal největší problémy, které Rusku způsobují sankce a varuje před schvalováním překotných zákonů omezujících fungování vnitřního trhu. 

Přečíst článek

Nová opatření míří také proti „ruským elitám“ včetně dospělých dcer prezidenta Vladimira Putina. Nově se na sankčním seznamu podle amerických médií objevují dvě dospělé dcery ruského prezidenta Putina, které deník The New York Times uvádí jako Jekatěrinu Tichonovovou a Mariji Putinovou alias Voroncovovou. Bílý dům také uvádí manželku a dceru šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova, ruského premiéra Michaila Mišustina a exprezidenta Dmitrije Medveděva. Ti všichni budou prý odstřiženi od amerického finančnictví a budou jim zmrazeny majetky v USA.

Nejmenovaný americký činitel v této souvislosti řekl novinářům, že podle vlády existují indicie, že Putinovy dcery mají na Západě majetky. „Domníváme se, že mnohé z Putinových aktiv jsou ukryté s rodinnými příslušníky a proto na ně cílíme,“ citoval na Twitteru americké činitele reportér listu The Washington Post.

Británie nezůstává pozadu

Také Británie ve středu v koordinaci se Spojenými státy zmrazila aktiva ruské instituce Sberbank a Moskevské kreditní banky. Oznámila také, že v rámci odvetných opatření za válku na Ukrajině do konce letošního roku ukončí veškerý dovoz ruského uhlí i ropy. Zpřísnění protiruských sankcí zahrnuje i zákaz nových investic v Rusku nebo konec dovozu některého ruského zboží, například železa a oceli.

V roce 2020 dosáhly britské investice v Rusku hodnoty 11 miliard liber (322 miliard korun), uvedl zpravodajský server BBC. Vláda také oznámila, že dovoz ruského plynu plánuje ukončit až poté, co odstřihne import uhlí a ropy.

Kabelka Chanel, ilustrační foto

Jste z Ruska? Pak vám tu chanelku neprodáme

Butiky Chanel v Rusku jsou zavřené od začátku března, nově si ale Rusové zboží této značky nekoupí ani nikde jinde ve světě, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Británie kromě toho na sankční listinu přidala ředitele největšího světového těžaře diamantů Alrosa Sergeje Ivanova, šéfa ruské společnosti Gazprom Něfť Alexandra Djukova a Andreje Akimova, který je členem představenstva banky Gazprombank.

Britská vláda uvedla, že sankce jsou navržené tak, aby „vyhladověly Putinovu válečnou mašinu“. „Ukazujeme ruské elitě, že si nemůže umýt ruce nad zvěrstvy páchanými na Putinův rozkaz,“ prohlásila britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Británie zrušila sankce proti ruskému podnikateli Olegu Tiňkovovi.

Británie zrušila sankce proti Tiňkovovi, který kritizoval Putina a zřekl se ruského občanství

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme