Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První účet Švýcarů pro sankcionované Rusy: Vily za šest miliard dolarů

Švýcarská národní banka v Bernu
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Švýcarsko udělalo první krok k zabavování majetku Rusů sankcionovaných kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Z prvního soupisu majetku dotyčných oligarchů, který nechala zpracovat švýcarská vláda, vyplývá, že Rusové na sankčních seznamech mají v alpské zemi majetek za více než šest miliard dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Švýcarská vláda obdržela od bank a vlád jednotlivých kantonů seznam majetků, které patří ruským oligarchům či politikům, jejichž jména se objevila na sankčních seznamech přijatých zeměmi západního světa kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Celková hodnota majetku činí 5,75 miliardy švýcarských franků (6,2 miliardy dolarů, asi 140 miliard korun). Je to první údaj o rozsahu bohatství zaparkovaného v zemi bohatými Rusy blízkými prezidentu Vladimiru Putinovi, uvedla agentura Bloomberg.

Toto číslo zahrnuje hodnotu nemovitostí v turistických oblastech,“ uvedl zástupce Státního sekretariátu pro hospodářské záležitosti Erwin Bollinger. Podrobnosti o dotčených osobách, ani informace o tom, zda byl majetek zabaven, neuvedl.

Roman Abramovič

V USA si brousí zuby na Abramovičovu megavilu za 50 milionů dolarů, začínají se rojit zájemci

Ruský miliardář a stále ještě majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič nemá chvíli klidu. Poté, co na něj uvalila sankce Evropská unie a Velká Británie, se nad jeho bohatstvím stahují mračna i ve Spojených státech. A pokud by na něj americká vláda sankce v podobě zmrazení majetku uvalila, v prvé řadě by v sankčních sítích skončila jeho megavila za 50 milionů dolarů ve vyhlášeném horském středisku Aspen v Coloradu.

Přečíst článek

O víkendu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij označil Švýcarsko za útočiště těch bohatých Rusů, o nichž řekl, že jsou „zodpovědní za rozpoutání invaze do jeho země“. Po rozhodnutí dodržovat sankce uvalené ze strany Evropské unie vůči Rusům se ústřední vláda spoléhá na banky a kantonální úřady, že nahlásí majetek sankcionovaných jednotlivců, o kterých ví.

Z bank se vládě přihlásily dvě, které potvrdily, že půjčily peníze některým sankcionovaným Rusům, a to UBS Group a Julius Baer Group. Konkrétní jména a částky ale neuvedly. 

Moskva, Audi

Evropa přijala čtvrté kolo sankcí. Dotknou se i Romana Abramoviče a luxusního zboží

Zástupci zemí Evropské unie schválili čtvrtý balík sankcí proti Rusku od začátku ruské invaze na Ukrajinu před necelými třemi týdny. ČTK to sdělil diplomatický zdroj. Evropský blok nově zakáže vývoz luxusního zboží či komponent pro energetiku stejně jako dovoz ruské oceli. Na sankční seznam přibude desítka oligarchů včetně majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

Přečíst článek

Minulý týden švýcarská bankovní lobby odhadla, že tamní banky mohou držet více než 200 miliard dolarů ruského majetku, což je číslo, které převyšuje oficiální odhad. Švýcarský jednoduchý bankovní přístup již dlouho láká bohaté Rusy, ale správa peněz pro bohaté přitahuje nyní pozornost veřejnosti i politiků, protože krvavá válka Ruska proti jeho sousedovi vyvolala celosvětové odsouzení. A ani tradičně neutrální Švýcarsko s pověstí velmi dobře střeženého bankovního tajemství nezůstalo pozadu. 

Prezident Švýcarské národní banky Thomas Jordan ve čtvrtek v rozhovoru pro televizi Bloomberg uvedl, že expozice švýcarských věřitelů vůči Rusku byla „velmi malá“. „Vždy máte určité reputační riziko, ale jsem přesvědčen, že všichni zúčastnění budou velmi pečlivě sledovat, zda jsou všechny sankce implementovány správným způsobem,“ řekl. 

Zabavená jachta Alexeye Mordashova

Zabavené jachty je tak nebolí. Miliardové majetky se ruským oligarchům daří přesouvat

Zabavené jachty, luxusní nemovitosti nebo sportovní kluby zřejmě nebudou podle agentury Bloomberg dostatečně silným tlakem na ruské elity, na ruského prezidenta Vladimira Putina jej tak podle všeho nepřenesou. Ruští oligarchové totiž nadále přesouvají svoje majetkové podíly tak, aby o ně nepřišli.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme