Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německo pozastavilo certifikaci projektu Nord Stream 2. Kvůli postupu Kremlu na Ukrajině

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto
ČTK

Nynější postup Ruska vůči Ukrajině znemožňuje udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2, prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. Ruské uznání samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny je jasným porušením mezinárodního práva, které nezůstane bez odpovědi. Oznámení přivítal Bílý dům, podle polské vlády je ale zastavení certifikace plynovou „příliš málo".

Reklama

Německá federální vláda vyvodila důsledky z počínání Kremlu na východě Ukrajiny a rozhodla, že zastaví schvalovací proces pro kontroverzní plynovod Nord Stream 2. Kancléř Olaf Scholz (SPD) v úterý v Berlíně uvedl, že požádal spolkové ministerstvo hospodářství, aby podniklo potřebné administrativní kroky, aby plynovod prozatím nemohl být certifikován. „A bez této certifikace nemůže být Nord Stream 2 uveden do provozu,” uvedl kancléř.

Vladimír Putin

Rusku více než sankce škodí levná ropa. Putinův tah ji přitom citelně zdražuje

Před Západem stojí těžký úkol zvolit sankce, které Rusku uškodí citelně více, než jaké bude související „sebepoškození“ zejména Evropy.

Přečíst článek

Nedotknutelnost a neměnitelnost hranic stejně jako suverenita států je základem našeho poválečného pořádku,” řekl Scholz po dnešním jednání s irským premiérem Micheálem Martinem. Tyto principy Rusko uznáním obou regionů na východě Ukrajiny porušilo, podotkl. Ruský prezident podle Scholze nyní vyčkává na provokaci, která by mu poskytla záminku k možnému obsazení celé Ukrajiny.

Stejný názor vyjádřil i Martin. „Uznání separatistických oblastí na východě Ukrajiny bylo jasným porušením mezinárodního práva a překročením červené linie," řekl irský premiér.

V případě války na Ukrajině hrozí zdražení pohonných hmoty v Česku nad 45 korun za litr

Rusko je pro český obchod méně důležité než Belgie. Případný konflikt pocítí Češi na výrazném zdražení benzínu

Pro Česko je Rusko méně důležitý vývozní trh než třeba Belgie. Případná válka Ruska s Ukrajinou a související sankce by se Česka přímo dotkly jen omezeně, třeba ve formě dražších pohonných hmot

Přečíst článek

Nyní je podle Scholze na mezinárodním společenství, aby na toto „jednostranné, nepochopitelné a neoprávněné jednání” ruského prezidenta reagovalo. Cílem musí být vyslat Rusku jasný signál, že takovéto chování nezůstane bez následků, míní kancléř. Západ proto připravuje soubor sankcí, jehož součástí bude i Nord Stream 2.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck také oznámil, že zprávu potřebnou ke schvalovacímu řízení pro Nord Stream 2 stáhnul. Zároveň ujistil, že i bez plynovodu Nord Stream 2 je energetické zásobování Německa zajištěno.

Jak se ale vyvinou ceny, to nelze předvídat. Lze však očekávat, že konflikt může vést k dalšímu zdražení plynu," uvedl Habeck na dotaz, jak se odstavení produktovodu podepíše na cenách energií.

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala na nejnižší hodnotu za tři týdny

Bitcoin se kvůli ukrajinské krizi propadl na třítýdenní minimum

Na třítýdenní minimum se dnes kvůli krizi na východní Ukrajině propadl bitcoin. Podle údajů na specializovaném webu CoinDesk se cena této nejrozšířenější kryptoměny snížila až na 36 376,99 dolaru (zhruba 785 tisíc korun), později ale bitcoin část ztrát smazal. Bitcoin převážně padá od poloviny února.

Přečíst článek

Krok přivítal Bílý dům, který zároveň informoval, že na oznámení Berlína naváže ještě dnes vlastními novými opatřeními. „Prezident (USA Joe Biden) dal jasně najevo, že vpadne-li Rusko na Ukrajinu, budeme s Německem pracovat na tom, aby Nord Stream 2 nepostupoval kupředu," uvedla mluvčí Jen Psakiová.

Poněkud odlišné stanovisko zaznělo z Varšavy, a to od polského vicepremiéra a šéfa vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského. „Je to lepší než nic, ale příliš málo," citovala jej agentura Reuters. Kaczyński dodal, že státy by neměly “poskytovat prostředky agresivním státům".

Sídlo vedení amerického Federálního rezervního systému (Fed) ve Washingtonu

Týden tradera: Akcie kvůli Ukrajině a inflaci nabraly styl horské dráhy

Trhy zažívají jízdu jak na horské dráze. Hrozba konfliktu na Ukrajině a vysoká inflace, která zvyšuje pravděpodobnost tvrdé reakce centrálních bank ve vyspělém světě, se podepisují pod volatilním obdobím na amerických a evropských akciových trzích. A jaké byly hlavní události uplynulého týdne na trzích? Co přinesl zápis béžové knihy Fedu? Dochází nyní k významné konsolidaci v sektoru polovodičů?

Přečíst článek

Plynovod Nord Stream 2, který řada států včetně USA či Polska od počátku kritizovala, Scholz dlouhodobě označoval jako čistě soukromý hospodářský projekt. Od ledna již takový popis nepoužíval, zároveň ale budoucnost produktovodu nijak podrobně nekomentoval. Naopak německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková nijak netajila, že Nord Stream 2 může být nástrojem k potrestání Moskvy.

Produktovod Nord Stream 2 má pro Rusko obrovský význam – má vést ruský plyn po dně Baltské moře. Stavba dlouhá 1230 kilometrů je sice dokončena, ale zatím žádný zemní plyn potrubím neproudí. Povolení k provozu dosud německé úřady nevydaly.

Spolková síťová agentura loni v listopadu řízení přerušila a požadovala, aby byla provozní společnost organizována podle německého práva. Nord Stream 2 AG hodlá požadavek splnit založením německé dceřiné společnosti.

Plynovod Jamal

Místo ruského plynu LNG ze světa. Odvrátit plynovou krizi bude obtížné

Zásobníky plynu v EU jsou naplněné nejméně za poslední roky. Pokud se vyostří konflikt na Ukrajině a Rusko odstřihne Evropu od plynu, náhrada pomocí dodávek LNG bude omezená.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Německá vláda čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku. Plyn ze Sibiře totiž Scholzův kabinet plánuje vézt do Indie

Lukáš Kovanda: Německá vláda plánuje vozit plyn ze Sibiře do Indie. Čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme