Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Symbol globalizace McDonald´s odepíše miliardu dolarů. Prodá aktivity v Rusku

McDonald´s v ruském Pskově
iStock
Dušan Kütner
duk

Po více než třech desetiletích v Rusku McDonald's – ikona amerického životního stylu a kapitalismu – prodává svůj ruský byznys a úplně opustí nejrozlehlejší zemi světa. Krok souvisí s ruskou invazí na Ukrajinu a protiruskými sankcemi znamenajícími mimo jiné odchod desítek nadnárodních firem z Ruska. Nebude to ale zadarmo – v důsledku toho firma zaznamená odpis aktiv ve výši 1,2 až 1,4 miliardy dolarů (28,6 až 33,4 miliardy korun), uvedl McDonald´s v prohlášení pro své ruské partnery.

Reklama

Tento krok je významnou změnou pro značku, jejíž růst po celém světě se stal symbolem globalismu a dokonce i základem srovnávací cenové teorie „blahobytu“ a kupní síly ve světě. Jak se globalistické aspirace v posledních letech rozpadly uprostřed pandemie koronaviru a geopolitického napětí, ruská invaze na Ukrajinu donutila mnoho společností včetně McDonald´s, které doufaly, že budou fungovat normálně, k další nepříjemné akci, napsal The New York Times.

Pod rostoucím tlakem zaměstnanců a spotřebitelů mnoho značek a restauračních řetězců částečně – nebo úplně – pozastavilo své působení v Rusku. Málokdo však odešel úplně kvůli obavám o blaho zaměstnanců a potížím s návratem po odjezdu. McDonald's v březnu uvedl, že tam dočasně uzavře své operace, stejně jako několik dalších řetězců, včetně Starbucks a Yum Brands, mateřské společnosti KFC a Pizza Hut. 

Vladimir Potanin

Nejbohatší Rus žádá Putina: Nevracejte nás zpět do roku 1917

„Nevracejte nás zpět do roku 1917,“ žádá nejbohatší Rus a největší akcionář těžního giganta Norilsk Nickel Vladimir Potanin vládu Vladimira Putina. Konfiskace majetku západních společností, které kvůli invazi na Ukrajinu opustily ruský trh, by podle něj zemi vrhla o 100 let zpátky, kdy k podobnému kroku přistoupili bolševici po velké říjnové revoluci. Na jeho prohlášení, výjimečné kritické mezi ruskými oligarchy vůči ruské invazi, upozornil server CNN.

Přečíst článek

„Jde o komplikovaný problém, který nemá precedens a má hluboké důsledky,“ napsal Chris Kempczinski, generální ředitel McDonald's, ve zprávě franšízovým společnostem, zaměstnancům a dodavatelům, kterou The New York Times získal.

V Rusku má 850 provozoven a zaměstnává tam 62 tisíc lidí. „Někteří by mohli namítnout, že zajištění přístupu k potravinám a pokračování zaměstnávání desítek tisíc obyčejných občanů je jistě správná věc. Nelze však ignorovat humanitární krizi způsobenou válkou na Ukrajině. A je nemožné si představit, že ‚zlaté oblouky‘ (narážka na žluté písmeno M v logu firmy) představují stejnou naději a příslib, který nás před 32 lety vedl ke vstupu na ruský trh,“ uvedl Kempczinski. 

Vladimir Putin, prezident Ruska

Putin zakázal vývoz dvou set produktů a chystá se znárodňovat pobočky zahraničních firem

Rusko zavadí odvetné sankce Západu. Zakazuje export telekomunikačního, zdravotnického, automobilového, zemědělského, elektrického a technického vybavení. Na seznam pro pozastavení vývozu zařadilo přes 200 položek. Kreml řeší i zestátnění majetku západních firem působících v Rusku nebo přerušení dodávek některých surovin.

Přečíst článek

McDonald's plánuje prodat svůj podnik místnímu kupci. Tyto restaurace se „odtrhnou“, což znamená, že již nebudou používat jméno, logo ani značku McDonald's. McDonald's v prohlášení uvedl, že mezi jeho „priority patří snaha zajistit, aby zaměstnanci McDonald's v Rusku byli nadále vypláceni až do uzavření jakékoli transakce a aby zaměstnanci měli budoucí zaměstnání u jakéhokoli potenciálního kupce.“ Zachová si také své ochranné známky v Rusku.

V důsledku tohoto kroku Rusko zaznamená odpis ve výši 1,2 až 1,4 miliardy dolarů a uzná „ztráty z převodu cizích měn,“ uvedl McDonald's v prohlášení.

šéfkuchař Přemek Forejt

Nikdy jsem se netajil láskou k fastfoodu, říká Forejt o spolupráci s McDonald´s

V oboru špičkové gastronomie se Přemek Forejt, šéfkuchař vyhlášené olomoucké restaurace Entrée a také známý porotce reality show MasterChef, pohybuje více než 15 let. Svoje zkušenosti nabyté z michelinských restaurací v zahraničí teď zúročí jako „kontrolor“ kvality ve fast foodovém řetězci McDonald´s. Spolupráci oznámila firma na svém webu.

Přečíst článek

Vstup McDonald's do Ruska začal na olympijských hrách v Montrealu v roce 1976, připomněl Kempczinski, když řetězec povolil tehdejšímu sovětskému olympijskému týmu používat svůj Big Mac Bus. O čtrnáct let později, v lednu 1990, otevřel McDonald's první restauraci v Moskvě.

„V historii McDonald's to byl jeden z našich nejpyšnějších a nejvíce vzrušujících milníků,“ napsal pan Kempczinski. „Po téměř půlstoletí nepřátelství studené války byl obraz ‚zlatých oblouků‘ zářících nad Puškinovým náměstím pro mnohé na obou stranách železné opony předzvěstí začátku nové éry,“ uvedl Kempczinski. Nyní má McDonald's 39 tisíc restaurací ve více než 100 zemích.

Beyond Meat vyrábí například burgery, pro KFC nyní dodal zkušební várku rostlinného kuřete.

Ideální buger z „mekáče“ podle miliardáře? Maso v něm nehledejte

Americký miliardář Carl Icahn zesiluje tlak na vedení McDonald´s kvůli masu. Investor kvůli svojí vizi udržitelného fastfoodového řetězce rovněž chce vyměnit dva vysoce postavené manažery, upozornil server agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme