Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kreml zakázal vstup do země tisícovce Američanů. Biden je v čele seznamu

Joe Biden, americký prezident
ČTK
 ČTK

Rusko zakázalo vstup do země téměř tisícovce amerických občanů, včetně prezidenta Joea Bidena, ministra zahraničí Antonyho Blinkena, ministra obrany Lloyda Austina nebo šéfů Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a Ústřední zpravodajské služby (CIA). Oznámilo to ministerstvo zahraničí, které zveřejnilo kompletní jmenný seznam. Podle Moskvy odvetné sankce jsou vynucený krok s cílem přimět USA „změnit chování a uznat novou geopolitickou realitu“.

Reklama

Vzájemné zákazy cestování mají pouze symbolický dopad, nicméně tvoří součást neustálého zhoršování ve vztazích Ruska se Spojenými státy a jejich spojenci v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, poznamenala agentura Reuters.

Některá jména ze sankčního seznamu, včetně Bidena a Blinkena, Rusko zveřejnilo už v březnu. Tehdy Moskva dala najevo, že jde o reakci na americké sankce, včetně zákazu vjezdu nejvyšších ruských představitelů do Spojených států. Na úplném seznamu je 963 jmen.

„Zdůrazňujeme, že nepřátelské akce Washingtonu, které jsou bumerangem zasahujícím samotné Spojené státy, budou mít i nadále patřičnou odpověď,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení. Rusko podle něj „zavádí vůči Spojeným státům odvetné sankce, aby americké úřady změnily své chování a uznaly novou geopolitickou realitu“.

Joe Biden, americký prezident

USA poskytnou pomoc Ukrajině za 40 miliard dolarů

Americký prezident Joe Biden podepsal zákon o poskytnutí finanční pomoci Ukrajině v objemu téměř 40 miliard dolarů (téměř 933 miliard korun). Oznámil to Bílý dům.

Přečíst článek

Garri Kasparov

Nepřátelé státu: Kasparov a Chodorkovskij jsou podle Putina zahraniční agenti

Ruské ministerstvo vnitra nově zařadilo mezi „zahraniční agenty“ šachového velmistra Garriho Kasparova a někdejšího nejbohatšího ruského podnikatele Michaila Chodorkovského, kteří jsou známými kritiky Kremlu.

Přečíst článek

Vladimir Putin, prezident Ruska

Západ rozpoutal informační válku. A prohrává, vysmívá se Putin

Kybernetická agrese proti Rusku selhala, stejně jako sankční nátlak, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin na poradě své bezpečnostní rady o bezpečnosti informačních systémů. Putin podle agentury TASS nicméně připustil, že počet hackerských útoků řádově vzrostl a staly se také závažnějšími a komplexnějšími, což podle něj není v silách jednotlivých hackerů, ale jde o počínání „státních struktur“.

Přečíst článek

Putinova válka vyhladoví svět. Nejhůř dopadnou země Afriky a Asie

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu hrozí světu největší hladomor od druhé světové války. Na úvod dvoudenního zasedání ministrů pro rozvoj ze zemí skupiny velkých světových ekonomik G7 to prohlásila německá ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová. Je proto podle ní nezbytné vytvořit mezinárodní alianci pro potravinovou bezpečnost.

Přečíst článek

Reklama

Související

Moskevský soud obvinil čtyři podezřelé z útoku v koncertní síni z terorismu

Odnož Islámského státu, která stojí za terorem na okraji Moskvy, chtěla útočit i ve Francii

Přečíst článek
Raiffeisen Bank International

Washington tlačí na Raiffeisen Bank International, aby nekupovala Strabag od ruského oligarchy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme