Reklama
Vše o: ukrajinská krize

Válka na Ukrajině. Největší konflikt v Evropě od druhé světové války

Bílý dům obvinil Muska z šíření antisemitismu a lží kvůli příspěvku na X

Ukrajina válku nemůže vyhrát, tvrdí americký miliardář Musk

Miliardář Elon Musk se opět pustil do Ukrajiny. Nevěří, že by mohla válku vyhrát a lobbuje proti další finanční pomoci.

Přečíst článek
Radim Pařík na konferenci vyjednavačů Klíč komunikace

Vyjednavač Pařík: Lidé by zabíjeli kvůli tomu, aby neztratili tvář. Při vyjednávání musíme zajistit, aby ji neztratili

Jaké jsou šance ve vyjednávání míru na Ukrajině či v Izraeli? Proč je třeba zajistit, aby si protistrana mohla zachovat svou tvář a co ještě může ztratit Vladimír Putin nebo šéf Hamásu? A může se vyjednávání naučit opravdu každý? Pokud ano, co se tedy musíte naučit, abyste uměli vyjednávat úspěšně? To a mnohé další prozradil v exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz známý český vyjednavač a prezident Asociace vyjednavačů Radim Pařík.

Přečíst článek
Ilustrační foto

Moskva už couvá. Zrušila embargo na většinu vývozu nafty

Rusko zrušilo embargo na většinu vývozu nafty. Podle agentury Reuters to oznámila ruská vláda. Embargo na vývoz benzinu zůstává v platnosti. Moskva minulý měsíc dočasně zakázala vývoz benzinu a nafty do všech zemí s výjimkou Arménie, Běloruska, Kazachstánu a Kyrgyzstánu, aby stabilizovala ceny pohonných hmot na domácím trhu.

Přečíst článek
Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek
Posádka tanku Bradley 47. mechanizované brigády, osvobozující ukrajinskou ves Robotyne v Záporožské oblasti v září 2023.

Průlom v tříměsíční ofenzivě. Ukrajinští obrněnci se dostali za poslední ruskou linii

Americký Institut pro studium války (ISW) i prestižní deník The Wall Street Journal (WSJ) dospěli k obdobnému závěru – ukrajinské síly se dostaly za poslední ruskou linii v Záporožské oblasti. To by znamenalo průlom ve více než tříměsíční ukrajinské ofenzivě.

Přečíst článek
Loď s obilím plující z Oděsy přes Černé moře

Nová černomořská obilná cesta funguje. Na cestu vyrazila druhá loď

Svět kvůli ruské blokádě ukrajinských černomořských přístavů bojující s cenami obilí a potravin si může opět na chvíli oddychnout. Z Čornomorsku vyplula druhá loď s obilím, a opět mimo dosavadní obilnou cestu blokováno Ruskem.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden schválil novou vlnu vojenské pomoci Ukrajině, kterou Pentagon vyčíslil na 325 milionů dolarů (7,5 miliardy Kč). Řekl to po schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Návštěva Zelenského v USA přinesla ovoce. Kyjev dostane zbraně za miliardy

Návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v USA přinesla své ovoce. Šéf Bílého domu Joe Biden oznámil novou vlnu podpory včetně tanků Abrams.

Přečíst článek
Polský premiér Mateusz Morawiecki

Poláci se chystají na válku. Místo Ukrajiny vyzbrojují vlastní armádu

Jeden z nejvýznamnějších podporovatelů Ukrajiny Polsko oznámilo, že ukončilo dodávky zbraní Kyjevu.

Přečíst článek
čerpací stanice (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Benzín už je zase za čtyřicet. A Kreml si libuje

Česko dováží nejvíce ruské ropy od roku 2010. Ruská ropa z Dálného východu už je přitom dražší než ropa Brent, i když sankce měly vést k tomu, že bude naopak levnější.

Přečíst článek
Další rána Abramovičovi. Americká komise pro cenné papíry si vyšlápla na jeho investičního poradce v USA

Abramovič dostal další ránu. V USA obvinili jeho investičního poradce

Ruský miliardář Roman Abramovič dlouhá léta investoval miliardy dolarů přes newyorskou poradenskou společnost Concord Management. Firma nyní čelí obvinění ze strany Komise pro cenné papíry a burzu (SEC), že tak činila bez jejího svolení, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
V dubnu 2023 byl v Pointe-Noire v Kongu položen základní kámen LNG terminálu, který je jedním z hlavních iniciativ italské společnosti Eni pro diverzifikaci dodávek plynu.

Kdo je nečekaným vítězem v globální energetické válce? Ne, Evropa to není

Rok a půl trvající ruská invaze na Ukrajinu vyvolala horečnatou snahu Evropské unie zbavit se závislosti na ruské ropě a plynu. Nečekaným vítězem v globální energetické válce ale není Evropa, ale dosud přehlížené a z hlediska dodávek energií okrajové země Afriky a Asie, píše deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Rusko 24. února 2022 zcela bezprecedentně napadlo Ukrajinu. Tisíce mrtvých civilistů i vojáků, miliony emigrantů.

Bezprecedentní ruská invaze na Ukrajinu. Jak se vyvíjí boje na frontě, jaké sankce přijaly západní státy, jakou odvetu vůči Západu zvolil Kreml, jak se Rusko v čele s prezidentem Vladimirem Putinem vypořádává se sankcemi a propadem ekonomiky, kdo podporuje Ukrajinu s Volodymyrem Zelenským v čele a jakou formou, zda penězi či zbraněmi, kolik civilistů a vojáků obou válečných stran ztratilo, kolik miliardářů a obecně Rusů opustilo Putinův režim? Největší konflikt v Evropě od druhé světové války.

Válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou, sankce vůči Rusku a možná odvetná opatření Kremlu vůči Západu mají dalekosáhlé ekonomické i geopolitické důsledky.

Jak ovlivnila válka Česko?

  • Sankce a omezení dodávek plynu a ropy rapidně zvýšily cenu těchto komodit a v Česku roztočila rekordní inflaci, která se teprve v červnu 2023 – po roce a půl – vrátila alespoň pod deset procent;
  • Zpomalila růst české ekonomiky, která se na přelomu let 2022 a 2023 ocitla v technické recesi. Hlavním zdrojem snížení růstu ekonomiky byla energetická krize.

Co se děje ve světě?

  • zejména rozvojové státy bojují kvůli zvyšujícím se cenám potravin kvůli blokaci ukrajinských přístavů a dodávek obilí s vyšší mírou hladu, která postihne až miliony lidí;
  • drahé energie a pohonné hmoty stojí za rekordní inflací nejen v Česku, ale i v dalších evropských zemích či Spojených státech;
  • EU se snaží o co nejrychlejší zrušení závislosti na dodávkách energetických komodit z Ruska;
  • hrozí rozšíření konfliktu do dalších bývalých sovětských republik, jako je například Arménie nebo Moldavsko;
  • o vstup do NATO projevily zájem další země, nejen Ukrajina, ale i Švédsko a Finsko, což Rusko tvrdě kritizuje.

 

Reklama

News box

Čínský prezident Si Ťin-pching přijede na začátku květnu jednat do Paříže s francouzským protějškem 👨 Emmanuelem Macronem. Návštěvu serveru Politico potvrdilo několik zdrojů z Paříže a Bruselu. Pro čínskou hlavu státu to bude první cesta do Evropy od pandemie covidu-19.
Japonská centrální banka (BOJ) dnes dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků. Základní sazbu 📈 zvýšila poprvé po 17 letech z minus 0,1 procenta na interval nula až 0,1 procenta, informoval Bloomberg. 
V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 4️⃣2️⃣ stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. 
Evropa musí v  reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 🤝 poblahopřál svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení. V telefonického hovoru ruskému vůdci, který si ve víkendovém hlasování zajistil další šestiletý mandát, Erdogan nabídl zprostředkování jednání s Ukrajinou, uvedla turecká prezidentská kancelář.
Reklama
Reklama
Doporučujeme