Reklama

Kryptoměny: Bitcoin a další měny

Bitcoin, ethereum, litecoin, dogecoin a další, nejen „psí“ kryptoměny. Má smysl do nich investovat?

Bitcoin, ethereum, litecoin, dogecoin a další, nejen „psí“ kryptoměny. Má smysl do nich investovat, bude trh regulován a jak? Kdo je jejich zastáncem a kdo má výhrady, ať už ze strany státních úřadů či investorů? Digitální měny, na kterých lze vydělat i ledasco ztratit.

Generální ředitel firmy OpenAI Sam Altman spustil projekt kryptoměny Worldcoin. Přístupový účet nazvaný World ID může zájemce získat pouze po registraci a následném ověření skenem své oční duhovky.

Sam Altman rozdává peníze zadarmo. Tedy jen za scan duhovky

Nejznámější tvář generativní umělé inteligence, konkrétně tedy ChatuGPT, Sam Altman má kryptoměnový projekt worldcoin. Rozdává lidem skrze něj peníze výměnou za ověření identity scanem duhovky. I worldcoin teď hezky vydělává, ačkoli třeba Španělsko jej zakázalo. 

Přečíst článek

Kovanda: Bitcoin je rekordně drahý. Už i tradicionalista Trump uznal jeho legitimitu

Přečíst článek
Kryptoměna bitcoin

Lukáš Kovanda: Bitcoin za 100 tisíc dolarů začíná vypadat dosažitelně

Přečíst článek
Bitcoin nezastavuje. Jeho hodnota pokořila hranici 70 tisíc dolarů

Bitcoin nezastavuje. Jeho hodnota pokořila hranici 70 tisíc dolarů

Bitcoin poprvé překonal hranici 70 tisíc dolarů (1,62 milionu korun). K růstu podle analytiků mimo jiné přispívají bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF). Svou roli také hrají vyhlídky, že globální úrokové sazby klesnou, a obecně zlepšování makroekonomické situace.

Přečíst článek
Nové ETF na spotový bitcoin přitáhly v prvních dnech téměř dvě miliardy dolarů

Jak se konkrétně mění regulace kryptoaktiv? Odpovídají právníci

Podcast Právo k Ranní Kávě se po delší době vrací k novinkám z právní regulace kryptoaktiv, které do právního řádu přijdou zejména v souvislosti s neodvratně blížícím se nabytím účinnosti nařízení MiCA. To z části vstoupí v účinnost už 30. června 2024, ve zbytku pak 30. prosince 2024. Připomeňme, že nařízením MiCA se stanovuje jednotný unijní rámec pro kryptoaktiva a s nimi související služby a činnosti.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační obrázek

Bitcoin přepsal historické tabulky, jeho cena překonala 69 tisíc dolarů

Bitcoin vystoupal na nový rekord. Kryptoměna překonala 69 tisíc dolarů (1,6 milionu korun). K jejímu růstu podle analytiků přispívají bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF) i blížící se půlení bitcoinu, takzvaný halving.

Přečíst článek

Bitcoin míří k historickému maximu. V korunách už ho pokořil

Korunová cena bitcoinu je dnes nejvyšší v dějinách, činí více než 1,5 milionu. V dolarech dnes překonává úroveň 65 000 a roste k historickému rekordu. Stoupá navzdory varování z Evropské centrální banky, že jde o „měnu zločinu“, jejíž vnitřní hodnota je nulová.

Přečíst článek
Bitcoin atakuje hranici 60 tisíc dolarů

Bitcoin prorazil 60 tisíc dolarů. Co stojí za jeho zběsilým růstem a proč nespadne na nulu, jak mu proklamuje ECB

Cena bitcoinu roste k novému historickému rekordu. Navzdory varování z Evropské centrální banky, že jde o „měnu zločinu“, jejíž vnitřní hodnota je nulová, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Bitcoin vystoupal na dvouletá maxima

Bitcoin vystoupal na dvouletá maxima, pomohla mu i velká akvizice

Kryptoměna bitcoin je na dvouletých maximech. V současné chvíli se drží nad hodnotou 57 tisíc dolarů, tedy zhruba 1,3 milionu korun. Web CNBC uvedl, že cenu vzhůru vyhnal mimo jiné nákup společnosti MicroStrategy, která v pondělí oznámila pořízení tři tisíc bitcoinů za 155 milionů dolarů.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Reálná hodnota bitcoinu je nulová, tvrdí ekonomové z ECB. Cena kryptoměny stagnuje

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin se po růstu z předchozích týdnů drží těsně nad 51 tisíci dolary, tedy zhruba 1,19 milionu korun. Ekonomové Evropské centrální banky (ECB) na svém blogu už dříve uvedli, že skutečná hodnota bitcoinu je rovna nule, bez ohledu na to, že úřady ve Spojených státech schválily bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF).

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin vzrostl a pohádka o 100 tisících dolarech je zpět

Bitcoin by podle ekonomů mohl v první polovině letošního roku dosáhnout na novou rekordní hodnotu. Té dosavadní okolo 69 tisíc dolarů docílil v listopadu 2021. Nejznámější kryptoměnu čeká růst kvůli spuštění ETF fondů a blížícímu se halvingu, tedy snížení odměn za těžbu na polovinu, uvedli analytici.

Přečíst článek
Bitcoin za půl milionu dolarů? Je to méně šílené, než se zdá

Fed pomáhá bitcoinu. Kryptoměna roste a je nejdražší od konce roku 2021

Bitcoin dnes zdražuje o 5,17 procenta a poprvé od roku 2021 přesáhl psychologickou hranici 50 tisíc dolarů (1,17 milionu korun). Nejstarší a nejrozšířenější kryptoměně pomáhá očekávání, že americká centrální banka (Fed) letos sníží základní úrokovou sazbu.

Přečíst článek
Bitcoin za půl milionu dolarů? Je to méně šílené, než se zdá

Bitcoin za půl milionu dolarů? Je to méně šílené, než se zdá

Scénář, že hodnota bitcoinu v nadcházejícím období vystřelí na statisíce dolarů, je daleko méně šílený, než se může zdát. Důvodem je očekávaný příval velkého množství kapitálu, které do bitcoinové ekonomiky přinesou velcí investiční hráči prostřednictvím veřejně obchodovaných fondů, takzvaných ETF. Ty před několika dny schválila americká Komise pro cenné papíry a burzu (SEC). Zopakuje se scénář po schválení ETF navázaných na zlato?

Přečíst článek
Reklama

News box

Pokud Arménie nepřistoupí na 🤝 kompromis s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která Jerevan kontroluje od 90. let minulého století, mohla by vypuknout válka. Podle agentur Reuters a TASS to prohlásil arménský premiér Nikol Pašinjan při setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš, který se nachází na severovýchodě země u hranic s Ázerbájdžánem. Číst více
Žalobce končícího 👨‍⚖️ elitního útvaru prokuratury na Slovensku podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka a další čtyři osoby z korupce a z dalších trestných činů. Prokuratura, která o obvinění pěti lidí informovala, zveřejnila jen iniciály stíhaných.
Evropský výrobce letadel Airbus  ukončil jednání o převzetí kybernetické divize BDS francouzské společnosti Atos. Bez dalších podrobností to oznámil v dnešní tiskové zprávě. O jinou část Atosu měl ještě donedávna zájem český podnikatel Daniel Křetínský, nakonec se ale s Atosem také nedohodli.
Čínský prezident Si Ťin-pching přijede na začátku květnu jednat do Paříže s francouzským protějškem 👨 Emmanuelem Macronem. Návštěvu serveru Politico potvrdilo několik zdrojů z Paříže a Bruselu. Pro čínskou hlavu státu to bude první cesta do Evropy od pandemie covidu-19.
Japonská centrální banka (BOJ) dnes dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků. Základní sazbu 📈 zvýšila poprvé po 17 letech z minus 0,1 procenta na interval nula až 0,1 procenta, informoval Bloomberg. 
V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 4️⃣2️⃣ stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. 
Evropa musí v  reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 🤝 poblahopřál svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení. V telefonického hovoru ruskému vůdci, který si ve víkendovém hlasování zajistil další šestiletý mandát, Erdogan nabídl zprostředkování jednání s Ukrajinou, uvedla turecká prezidentská kancelář.
Reklama
Reklama
Doporučujeme