Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Švýcarsko - informace o tématu

Dog Spa, ilustrační snímek

Nejbohatší britská rodina vykořisťovala své sloužící

Čtyři členové nejbohatší britské rodiny byli ve Švýcarsku obžalováni z vykořisťování a obchodu s lidmi, píše server BBC. Podle prokuratury rodina Hindujaových zaplatila více peněz za péči o svého psa než za platy svých sloužících.

Přečíst článek

Krize zažehnána. UBS je od převzetí svého konkurenta Credit Suisse poprvé v zisku

Přečíst článek
Švýcaři hrozí Česku miliardovou arbitráží

Švýcaři hrozí Česku miliardovou arbitráží. V kauze figuruje i obviněný podnikatel Světlík

České republice hrozí nová miliardová arbitráž. Švýcarská firma Towit zaslala koncem ledna českému ministerstvu financí takzvané oznámení o sporu, ve kterém tvrdí, že stát porušil její investici, uvedl server HlídacíPes.org. Spor podle něj souvisí s kauzou Diag Human. Podle Českého rozhlasu-Radiožurnálu žádají společnost Towit Machinery Trading a dva švýcarští občané po ČR téměř čtyři miliardy korun.

Přečíst článek
Švýcarská centrální banka

Švýcarské překvapení. Centrální banka po letech snížila základní úrok

Švýcarská centrální banka nečekaně snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,50 procenta. Stala se tak první velkou centrální bankou, která zmírnila dosavadní zpřísněnou měnovou politiku zavedenou ve snaze omezit inflaci. Švýcarský frank na rozhodnutí banky zareagoval výrazným poklesem, vůči euru sestoupil na osmiměsíční minimum.

Přečíst článek
Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Záchrana švýcarské banky Credit Suisse, kterou před rokem převzala konkurenční UBS, přinesla švýcarské ekonomice nová rizika, uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Spojení obou velkých bank sice zajistilo finanční stabilitu, transakce ale podle organizace vyvolává otázky ohledně dominantního postavení UBS na švýcarském trhu a potřeby silnější finanční regulace v budoucnu.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Švýcaři chtějí uspořádat mírový summit. Ztráta času, zní z Moskvy

Švýcarsko chce uspořádat mírovou konferenci o Ukrajině do letošního léta, řekl na Valném shromáždění OSN šéf švýcarské diplomacie Ignazio Cassis. O uspořádání konference již dříve tuto zemi, která je v zahraniční politice známá svou neutralitou, požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko se však staví k návrhu odmítavě, píše agentura AFP.

Přečíst článek
Europoslanci chystají misi na podporu hospodářské dohody se Švýcarskem

Europoslanci chystají misi na podporu hospodářské dohody se Švýcarskem

Ve Švýcarsku se formuje odpor proti jednání s Evropskou unií o hospodářském sbližování. Poslanci Evropského parlamentu se nyní snaží o zprostředkování. Existují však zásadní rozpory, informuje německý deník Handelsblatt.

Přečíst článek
Curych

Nejdráž v Evropě se žije v Curychu

Náklady na život byly letos z velkých světových měst nejvyšší v Singapuru a švýcarském Curychu, uvádí nové vydání žebříčku sestavovaného organizací The Economist Intelligence Unit (EIU). Jeho autoři varují, že globální krize spojená s růstem cen stále není u konce.

Přečíst článek
Vítkova CPI prodává aktiva ve švýcarské Crans Montaně

Vítkova CPI hledá miliardy, kde se dá. Po hotelovém komplexu v Chorvatsku prodává lyžařský resort ve Švýcarsku

V uplynulých týdnech se objevuje na realitním trhu jedna prodejní akce CPI Property Group (CPIPG) za druhou. Po odprodeji nemovitostí v Chorvatsku a dalších 11 v Česku společnost Radovana Vítka nyní prodává majetek i ve Švýcarsku. Hrubá hodnota transakce podle CPIPG představuje více než 100 milionů švýcarských franků, tedy 2,551 miliardy korun. Získané prostředky mají být využity na dluhy. Ještě poslední listopadový den ale znovu zveřejnila sérii otázek k transakcím CPIPG americká investiční společnost Muddy Waters, která vyzývá Vítka a jeho CPIPG k objasnění nesrovnalostí.  

Přečíst článek
Andrej Babiš mladší u soudu

Najít Babiše mladšího byl veřejný zájem. Švýcarský soud zamítl žalobu na české reportéry

Soud v Ženevě zamítl žalobu na reportéry serveru Seznam Zprávy, kteří v roce 2018 ve Švýcarsku natočili skrytou kamerou rozhovor se synem tehdejšího předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

Přečíst článek
Studenti z ETH Zurich a Lucerne University ve Švýcarsku postavili elektromobil, který umí zrychlit více než gepard a vůz formule 1. Z nuly na sto zrychlí pod vteřinu.

VIDEO: Nový světový rekord. Nejrychlejší elektromobil má lepší start než gepard i vůz formule 1

Studenti ETH Zurich a University of Lucerne postavili elektromobil, který má zrychlení větší než gepard či vozy formule 1. Překonali tak světový rekord a byli zapsání do Guinnessovy knihy. Jak vypadaly přípravy i samotná jízda, na to se podívejte níže ve fotogalerii a v oficiálním videu tvůrců monopostu.

Přečíst článek
Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme