Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruský rubl rekordně posílil, vrátil se na úroveň před válkou

rubl
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Rubl posiluje vůči oběma světovým měnám. K euru je nejsilnější za poslední dva roky. Pomáhá mu poptávka ruských exportérů, kteří musí směnit zahraniční měnu, aby mohli uhradit daně.

Reklama

Ruský rubl v pondělí vystoupal vůči euru na téměř dvouleté maximum, když se dostal pod hranici 77 rublů za euro. Měnu podpořily rekordní tři biliony rublů (asi 924 milionů korun), které mají společnosti tento měsíc zaplatit na daních. Aby totiž mohly provádět platby, musí některé firmy zaměřené na export prodat cizí měnu. Ve prospěch rublu hovoří také očekávání trhu, že ruská centrální banka v pátek sníží úrokové sazby, uvedla agentura Reuters. 

Rubl posiluje také vůči dolaru. Při kurzu blížícímu se 73 rublů za dolar se dostal téměř na úroveň před 24. únorem, kdy Rusko vyslalo na Ukrajinu desítky tisíc vojáků.

Šéf Lukoilu Vagit Alekperov (vpravo) na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem

Šéf ruského gigantu Lukoil kritizoval válku na Ukrajině. Už není šéfem

Ruský ropný gigant Lukoil vyzval již na začátku března k rychlému ukončení války na Ukrajině. Stal se tak prvním velkým ruským podnikem, který se proti ruské invazi na Ukrajinu postavil. Jeho šéf a jeden z nejbohatších Rusů Vagit Alekperov (na snímku vpravo) odvážný krok neustál a po více než měsíci od kritiky odstoupil z funkce.

Přečíst článek

Obchody s rublem zůstávají utlumené ve srovnání s úrovněmi zaznamenanými před válkou. Pohyby v rublu jsou uměle omezeny kapitálovými kontrolami zavedenými centrální bankou, protože ta ztratila schopnost podporovat rubl prostřednictvím devizových intervencí poté, co západní sankce zmrazily téměř polovinu rezerv země.

Trh také netrpělivě očekává páteční rozhodnutí centrální banky o úrokových sazbách. Po dvou mimořádných změnách sazeb za poslední měsíc – zvýšení základní úrokové sazby na 20 procent koncem února, po kterém 8. dubna následovalo snížení na 17 procent, odhadují analytici oslovení agenturou Reuters další snížení o 200 bazických bodů na 15 procent.

Prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu

Rakovina, Parkinson i duševní nemoc. Odborníci pochybují o Putinově zdraví

Nejnovější vystoupení ruského prezidenta Vladimira Putina v televizi, kde jednal s ministrem obrany Sergejem Šojguem, rozvířilo novou debatu o jeho zdraví. Diagnózy odborníků se sice odlišují, ale jedno mají společné: zdravotní stav ruského prezidenta není dobrý.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin ocenil „včasná“ rozhodnutí centrální banky i vlády, která pomáhají stabilizovat ekonomickou situaci. Ve snaze více stimulovat ekonomický růst v pondělí dál navrhl snížení sazby u hypoték na devět z původních 12 procent.

Rusko se přesto stále potýká s únikem kapitálu. Podíl zahraničních investorů mezi držiteli ruských státních dluhopisů v březnu klesl na 17,7 procenta, což je nejnižší hodnota od konce roku 2012.

Ocelárny Doněck

Ocelové srdce Donbas. Proč ho Rusko tak chce a Ukrajinci ho nechtějí dát?

Donbas vznikl jako východní Klondike – lidé se tam stěhovali za těžkou prací a výdělky. Živil kus ruského impéria i Sovětského svazu. Pro Ukrajinu byl průmyslovým těžištěm.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rubl prudce padá, ruští propagandisté zuří. Dávají to za vinu centrální bance

Přečíst článek

Přiznání šéfa ruské banky: Za naše ztráty mohou západní sankce, ochromily finanční sektor

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme