Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Benzín je dražší než nafta. I proto Česku hrozí větší inflace než v Rusku

Ceny benzinu 5. března 2022
Zdeněk Pečený / Newstream
Lukáš Kovanda

Benzín v ČR je poprvé od začátku invaze dražší než nafta, řidiči červnové snížení spotřební daně ani nepoznají. I proto hrozí, že Česko bude mít letos větší inflaci než Rusko.

Reklama

Benzín stojí poprvé od začátku března, tedy od prvních dní ruské invaze na Ukrajinu, více než nafta. Včera se prodával ze 46,21 koruny za litr, zatímco nafta vyšla na 46,19 koruny za litr. Za uplynulé dva týdnu tak benzín zdražil o takřka dvě koruny na litr. 

V celé historii ČR se benzín prodával dráže než včera pouze v šesti dnech, a to právě v období před polovinou letošního března, kdy jeho cenu vyhnala k historickým rekordům panická situace vzniklá v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a souvisejících sankcí.

George Soros

Soros: Evropa má silnou vyjednávací pozici. Plyn by měla vypnout, dokud to Putina bolí

Ruská invaze na Ukrajinu může znamenat začátek třetí světové války, řekl americký miliardář a filantrop maďarského původu George Soros na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu. Nejlepším způsobem, jak zachovat svobodnou civilizaci, je podle něj porazit ruského prezidenta Vladimira Putina, a to okamžitým vypnutím plynu, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Tempo zdražování benzínu je tedy opět mimořádné. Od 1. června přitom začíná platit čtyřměsíční snížení spotřební daně z pohonných hmot o 1,50 Kč/l. To však řidiči nakonec nemusí vůbec pocítit. Právě proto, že rozsah snížení daně se příliš neliší, jak nyní vidíme, od rozsahu několikadenního pohybu tržní ceny pohonných hmot.

Navíc, čerpací stanice nepromítnou snížení daně v celém rozsahu. Opatření bude stát český stát miliardu korun měsíčně, přitom je poměrně pravděpodobné, že cena pohonných hmot bude v červnu, tedy po snížení daně, vyšší než teď. To vyvolá frustraci řady motoristů. Krok navíc s gustem napadne opozice.

Ropu zdražuje i chystané embargo EU na dovoz z Ruska

Klíčovým tlakem na růst cen ropy, což je hlavní důvod zdražování benzínu v ČR, je nyní chystané embargo EU na její dovoz z Ruska. Embargo by zvýšilo cenu ropy na světových trzích, a tedy i pohonné hmoty v ČR. Bruselu se zatím embargo nedaří prosadit, neboť proti se staví Maďarsko. Jeho premiér Viktor Orbán hrozí embargo vetovat. Orbánův postoj je poslední překážkou zavedení embarga.

Lídři zemí EU se na společném summitu sejdou příští týden. Budou tak mít možnost na Maďarsko zatlačit a přimět jej k odkývnutí embarga. Pokud by se tak stalo, třeba v rámci nějakého politického obchodu Bruselu a Budapešti, cena ropy na světových stoupne okamžitě. A postupně budou proto také zdražovat pohonné hmoty v ČR, tedy hned v prvních červnových dnech. V době, kdy dojde ke snížení spotřební daně, tak mohou pohonné hmoty v ČR kvůli Orbánovu odkývnutí embarga přesto zdražovat, a to poměrně citelně.  

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Tereza Zavadilová: Jaký bude Michl guvernér? Možná ten nejlepší

Smršť negativních komentářů, která se snesla na nově jmenovaného guvernéra Aleše Michla, je intenzitou nevídaná. Česká národní banka tolik mediální pozornosti kritiků asi nikdy v historii nepřitáhla, a že mnohokrát by měla za co. 

Přečíst článek

Pozoruhodné je, že nafta v poslední době nezdražuje tak jako benzín. Nafta za uplynulé dva týdny naopak zlevnila, a to o 25 haléřů na litr. Tento vývoj je nezvyklý. Výpadek v dodávkách pohonných hmot, jenž souvisí s válkou na Ukrajině a sankcemi Západu proti Rusku, se nyní v Evropě palčivěji projevuje právě v oblasti zásobování benzínem.

Pohonné hmoty zdražuje i oslabování koruny vůči dolaru

Celkově k tlaku na růst cen pohonných hmot přispívá také právě růst cen ropy na světových trzích a citelné oslabování koruny proti dolaru, v němž se ropa a obchoduje. Růst cen ropy ve světě podporuje zlepšování pandemické situace v Číně, kde se díky němu obnovuje poptávka po ropných produktech. V příštích sedmi dnech je třeba počítat s dalším zdražením pohonných hmot, zejména benzínu. Zdražení by mělo být v rozsahu 50 haléřů na litr benzínu a deseti haléřů na litr v případě nafty.

Česku i kvůli drahým pohonným hrozí, že letos vykáže větší inflaci než Rusko. Dle ruského prezidenta Putina totiž tamní inflace nepřevýší 15 procent. V ČR se to ale stát může. Nový guvernér ČNB Aleš Michl proto vyzývá Fialovu vládu, aby inflaci krotila snížením svého schodku, ta ho ale i kvůli ekonomickému dopadu Ukrajině naopak prohloubí, zřejmě na 350 miliard korun.

Realitní bublina v eurozóně splaskne až s výrazně dražšími hypotékami, zní z ECB

Nemovitosti v zemích eurozóny jsou předražené, někde až o extrémních šedesát procent, zní z ECB. K vyfouknutí cenové bubliny na realitním trhu by podle zprávy evropské měnové autority mohlo dojít, pokud úroky u hypoték porostou rychleji než inflace.

Přečíst článek

Nově jmenovaný guvernér ČNB Michl v rozhovoru uvedl, že inflace je dle něj ze dvou třetin dovezená a nemá proto prý teď cenu proti ní bojovat dalším zvyšováním úroků. Vyzývá naopak vládu, aby pomohla inflaci krotit snížením schodku. Jenže třeba právě snížení spotřební daně z pohonných hmot přispěje k prohloubení schodku.

čipy

Elektronika ještě zdraží, v průměru o inflaci. Zejména kvůli růstu cen čipů

Spotřební elektroniku a další výrobky, které spoléhají na polovodiče, patrně už brzy čeká další zdražování. Výrobci čipů a firmy, které jim dodávají díly, se totiž chystají zvýšit ceny, protože jim rostou vstupní náklady - od surovin až po lidskou práci. Upozorňují na to analytici, které oslovil server finanční televize CNBC.

Přečíst článek

Česká národní banka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Centrální banky v uplynulém desetiletí roztočily kolotoč inflace, který teď nemohou zastavit

Dvě zdánlivě nesouvisející zprávy z minulého týdne. Německá ministryně pro rozvoj varuje před největším světovým hladomorem od druhé světové války. A guvernér České národní banky upozorňuje, že ještě v červnu dojde na zvýšení základní úrokové sazby nad úroveň šesti procent.

Přečíst článek

Reklama

Související

čerpací stanice, ilustrační foto

Čerpací stanice nezohlednily letní propad cen ropy, pohonné hmoty zdražují

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, až o pět korun na litr. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí amerického Fedu

Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme