Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zlato - informace o tématu

Denní život v Teheránu po útoku Izraele

Lukáš Kovanda: Izrael udeřil na Írán. A zlato vystřelilo na takřka historický rekord

Izrael nedal na nabádání spojenců v čele se Spojenými státy a v pátek nad ránem místního část podnikl odvetné útoky na Írán. Ten na něj zaútočil o minulém víkendu drony a raketami. Izrael nyní udeřil přesto, že se mu – ve spolupráci se spojenci USA, Británií, Francií a Jordánskem – podařilo víkendový íránský atak takřka zcela neutralizovat, takže z něj učinil spíše symbolickou záležitost, ba až fiasko.

Přečíst článek
Češi prchají před inflací ke zlatu

Zlato láme rekordy. A má před sebou fantastický výhled

Zlato ve čtvrtek překonalo hranici 2 300 dolarů za unci. A drahý kov má před sebou býčí výhled. Do roka by to mohlo podle investičního veterána a ředitele společnosti Swiss Asia Capital Juerga Kienera dotáhnout až na hodnotu 2 600 dolarů.

Přečíst článek
Cena zlata

Zlato nezastavuje. Jeho cena vystoupila až na nové rekordní maximum

Cena zlata pokračuje v lámání rekordů, poprvé v historii překonala hranici 2300 dolarů (téměř 54 tisíc korun) za troyskou unci (31,1 gramu). K jejímu růstu přispívají vyhlídky na snižování úrokových sazeb ve Spojených státech.

Přečíst článek
Ocelové svitky

Ceny komodit na trzích jsou letos rozkolísané, jejich index přidal 0,5 procenta

Ceny komodit na světových trzích byly v prvním čtvrtletí velmi rozkolísané a jejich pokles z počátku roku vystřídalo v březnu zdražování. Nejvíce zlevnil plyn, elektřina, železná ruda, kukuřice či pšenice. Naopak výrazně zdražil cukr, ropa a hlavně kakao. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku do 28. března vykazoval nárůst 0,5 procenta.

Přečíst článek
Češi chtějí čelit inflaci investicemi do zlata či nemovitostí

Zlato má za sebou silný kvartál, letos bude atakovat 2400 dolarů za unci

Zlato má za sebou nejlepší měsíc za déle než tři roky. Těží ze sázek na nižší úroky ve Spojených státech a ze svého statutu bezpečného přístavu v časech geopolitických změn. Jeho cena o Velký pátek posílila na historické maximum okolo 2 230 dolarů za troyskou unci.

Přečíst článek
Zlaté slitky

Zlato dál pádí vpřed. Jeho hodnota přepsala další rekord

Cena zlata se vyšplhala na další rekord, zdolala 2200 dolarů (zhruba 51 tisíc korun) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Za jejím růstem stojí zejména vyhlídky na snižování úrokových sazeb ve Spojených státech. Podle analytiků podporují cenu zlata rovněž nákupy tohoto kovu od mnoha centrálních bank, takže existuje prostor pro její další růst, uvedl server americké televize CNBC.

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Trhy připomínají investiční horečku z počátku tisíciletí

Trhy začínají bláznit a připomínají tak svým chováním investiční horečku z počátku tisíciletí. Investoři naskakují na přemrštěné valuace s vidinou prvního snížení úrokových sazeb v červnu. To, že americká ekonomika se znatelně přehřívá, si uvědomuje zatím málokdo. V týdnu mluvil J. Powell a zasedala ECB. Investoři rovněž mohou pomalu začít vyhlížet opakovaný souboj o Bílý dům, máme se na co těšit.

Přečíst článek
Češi prchají před inflací ke zlatu

Lukáš Kovanda: Strach z Trumpa v Bílém domě rekordně zdražuje zlato

Zlato v úterý poprvé v historii překonalo hranici 50 000 korun českých za troyskou unci, vyplývá z dat agentury Bloomberg. Za výrazným růstem ceny drahého kovu stojí i obava z „neřízené střely“ Donalda Trumpa v Bílém domě. Po jeho nynějšího úspěchu v primárkách trhy sází na další růst ceny zlata. Historicky rekordní ceny, takřka 2142 dolarů za unci, dosáhlo také právě v americké měně.

Přečíst článek
Cena zlata je díky očekávanému snižování úroků v USA na rekordu

Americká centrální banka pomohla zlatu. Jeho cena je na rekordních hodnotách

Cena zlata je na rekordu, k jejímu růstu přispívá očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne už v červnu snižovat základní úrokové sazby. Investoři také přesouvají peníze do zlata kvůli tomu, že se protahuje válka na Blízkém východě. Cena kovu k okamžitému dodání odpoledne stoupla zhruba o jedno procento na rekordních 2136,69 dolarů (téměř 50 tisíc korun) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu), uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Plyn, elektřina či obiloviny zlevňují, zdražuje ropa, hliník či bavlna

Ceny komodit na světových trzích v prvních dvou měsících roku většinou klesaly. Zlevnil například plyn, elektřina či uhlí, naopak zdražila ropa. Výrazně stouply ceny kakaa či bavlny, klesají ceny hliníku nebo obilovin. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg ztratil za první dva měsíce roku asi dvě procenta.

Přečíst článek
Stříbro by letos mohlo zastínit i zlato, tvrdí analytici

Tak snad už letos. Analytici předpovídají dobrý rok drahým kovům, černým koněm je stříbro

Drahé kovy si loňský rok za rámeček nedají, ale analytici věří, že letos už by opravdu mohla přijít jejich chvíle. Stříbro by navíc mohlo zastínit i zlato.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme