Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

letectví - informace o tématu

Peking s Prahou spojuje přímá letecké linka

Praha obnovila přímé lety do Pekingu. Česko láká čínské turisty

Praha má znovu přímé letecké spojení s pevninskou Čínou. Každé pondělí, středu a pátek zajistí společnost Hainan Airlines pravidelné lety mezi českou metropolí a Pekingem. Zájem turistů z Číny o Česko roste.

Přečíst článek
Mezinárodní letiště Dauhá Hamad

FOTOGALERIE: Král mezi letišti sesazen. Kdo nahradil Singapur?

Světová letiště mají nového vládce. Tím nejlepším pro letošní rok se stalo Mezinárodní letiště Dauhá Hamad v Kataru. Sesadilo to v Singapuru. Jak si v žebříčku, který sestavil specializovaný server Skytrax, vedly vzdušné dopravní huby v Evropě?

Přečíst článek
Letadlo Cessna Citation Longitude

Ráj pro fanoušky letectví. Jak se cestuje private jetem Cessna Citation Longitude za stamiliony?

Když chcete pohodlí a soukromí, musíte si počkat. V případě private jetů to platí dvojnásob. Zákazníci na ně čekají několik let. Například u letounu Cessna Citation Longitude, který si představíme, je čekací doba zhruba dva roky. A cena kolem 710 milionů korun zájemce neodrazuje. Jak se v letadle létá? Odpověď na tuto otázku začíná na letišti v Praze. Konkrétně na Terminálu 3.

Přečíst článek
Boeing 737 Max 8

Letenky asi zdraží a může za to Boeing

Problémy Boeingu se vrší jeden na druhý. Americký výrobce čelí výzvám, které se nevyřeší přes noc. Letecký průmysl i aerolinky však jeho problémy pocítí také. A možná i peněženky pasažérů.

Přečíst článek
British Airways

British Airways je super volbou pro milovníky hazardních her. Pasažér nikdy neví, jak to dopadne

British Airways představily svá dlouho očekávaná nová sedadla byznys třídy již v létě 2019. Jejich nasazení následně zbrzdila pandemie. Do dneška však tato sedadla nejsou nainstalována na všech letounech britského národního dopravce.

Přečíst článek

Prodej letenek se letos zvýšil až o 30 procent, v roce 2024 se vrátí na předcovidovou úroveň

Většina prodejců letenek v Česku zaznamenala v roce 2023 meziroční nárůst prodeje letenek o 20 až 30 procent. Přibližně o 20 procent se prodej zvýšil portálu Letuška.cz, u Student Agency Travel to bylo 30 procent a prodejce Kiwi.com uvedl nárůst o 25 procent. Menší, sedmiprocentní, růst zaznamenala společnost Pelikán. Prodejci odhadují, že v příštím roce by prodej letenek mohl dosáhnout čísel z roku 2019, tedy před covidem-19.

Přečíst článek
Pes cestující v letadle (

Zvířata na palubě. Japonské aerolinky umožní cestování psům a kočkám. Za osm tisíc

Od poloviny ledna budou moci pasažéři na vnitrostátních letech japonských aerolinek Star Flyer cestovat v doprovodu svých koček a menších psů. Jedna letenka pro mazlíčka vyjde na 50tisíc jenů (asi 7800 korun). Aerolinky doufají, že tím přilákají novou klientelu, informovala dnes agentura Kjódó.

Přečíst článek
Nadzvukové dopravní letadlo Concorde

Dvacet let od konce letounů Concorde. Slavnou éru letectví ukončilo ohnivé peklo

Před dvaceti lety naposledy vzlétl nadzvukový letoun Concorde. Byla to tečka za velkou kapitolou letectví. Návrat dopravních letounů překonávajících rychlost zvuku zůstává i dnes v nedohlednu.

Přečíst článek
České aerolinie slaví sto let, ale není co slavit

Zdeněk Pečený: České aerolinie slaví sto let, ale není co slavit

Jedna z nejstarších aerolinek světa má stále zvučné jméno a řadu fanoušků. Současný majitel ale o rozvoj značky nemá zájem. České aerolinie tento víkend slaví sto let od jejich prvního letu. Na šampaňské ale nedojde, nejspíše by na něj nezbyly peníze. Z národního dopravce nic nezbylo. Jak se do této situace dostal?

Přečíst článek
Letoun Airbus A350-900, kterým bude CK Fischer vozit české turisty do exotických destinací
video

Video týdne: Podívejte se, jak v Praze přistál unikátní letoun Airbus A350-900

Třikrát týdně bude od tohoto týdne z pražském Letiště Václava Havla vzlétat unikátní letadlo Airbus A350-900 španělské společnosti World2Fly. Cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours jím budou vozit své klienty do exotických destinací. Konkrétně na Kubu, do Vietnamu a Dominikánské republiky. Podívejte se na historicky první přílet tohoto letounu na ruzyňskou přistávací dráhu.

Přečíst článek
Smartwings loni klesl zisk na 478 milionů korun, tržby vzrostly o 235 procent

Dozvuky pandemie. Dopravci Smartwings meziročně klesl zisk na 478 milionů

Český letecký dopravce Smartwings za loňský rok vykázal čistý zisk 478 milionů korun, což je meziročně o 24 procent méně. Tržby loni více než zdvojnásobil na 19,3 miliardy korun, za rok 2021 to bylo 8,2 miliardy. Provozní zisk před zdaněním dopravci vzrostl oproti předchozímu roku téměř o dvě procenta na 766 milionů korun. Za poklesem čistého zisku podle Smartwings stojí navýšení nákladových úroků z úvěrů, kterými dopravce zmírňoval dopady pandemie covid-19.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme