Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ani židle z Ikea, ani triko ze Zary. Firem, které zastavují prodej v Rusku, stále přibývá

Zara v Rusku zavírá.
iStock
Petra Jansová
pej

Každý den přibývá další zboží, které si Rusové kvůli Putinově invazi na Ukrajinu nekoupí. Americké a evropské řetězce ve snaze dát najevo svůj postoj ukončují prodej v celém Rusku. Ty, které tak ještě neučinily, jsou naopak terčem kritiky na sociálních sítích. Kvůli obavě ze znehodnocení rublu tak ruští občané vzali některé prodejny útokem, upozorňuje server agentury Bloomberg.

Reklama

Pro ruské občany nebudou dostupné například produkty značky Apple, Swatch nebo Ikea. Naopak společnosti Coca-Cola nebo McDonald´s k tomuto kroku ještě nepřistoupily a vysloužily si tak kritiku na sociálních sítích. Uživatelé Twitteru je k tomu pod hashtagem #BoycottMcDonalds a #BoycottCocaCola vybízí. Zatímco fastfoodový řetězec v Rusku vygeneruje devět procent svého ročního obratu, u Coca-Coly jde o 21procentní podíl.

Apple 

Americká firma uzavřela svoje prodejny po tom, co ji o to na Twitteru požádal ukrajinský místopředseda vlády Mykhailo Fedorov. „Ruská invaze na Ukrajině nás velmi znepokojuje. Stojíme za všemi lidmi, kteří trpí v důsledku násilí,“ uvedla společnost v prohlášení. Rozhodla se pozastavit prodej všech svých produktů. Společnost rovněž omezuje službu Apple Pay.

Sídlo ruského ropného giganta Lukoil v Moskvě.

Ruští oligarchové chudnou nejrychleji v historii. Nejvíc šéf Lukoilu, který brojí proti válce

Dvacet nejbohatších Rusů přišlo kvůli sankcím o 2,4 bilionu korun. Lukoil, jehož šéf z nich zchudl nejvíce, o 411 miliard korun, se už proti invazi staví.

Přečíst článek

K americkému technologickému gigantovi se připojil i jihokorejský Samsung Electronics. Společnost pozastavila vývoz všech svých produktů, od mobilních telefonů až po čipy. 

Asos a Bohoo

Působení v Rusku pozastavily i internetoví prodejci módy Asos a Boohoo. Loni Asos na ruském trhu generoval čtyři procenta ze celkových tržeb.

H&M, Mango i Nike

Svých 155 obchodů v Rusku s pozastavuje také módní řetězec Hennes & Mauritz, Rusko je pro firmu sedmým největším odbytištěm. Ke stejnému kroku přistoupila i společnost Mango, která v 55 obchodem zaměstnává kolem 800 Rusů. Kamenné obchody i on-line obchod uzavřel i obuvnický gigant Nike. Firma se ale rozhodla nadále vyplácet mzdu všem svým zaměstnancům. V sobotu se k pozastavení veškerých maloobchodních aktivit v Rusku přidal i německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Puma. A své kamenné prodejny, stejně jako e-shop, dočasně uzavírá i španělský řetězec Inditex. Ten má v zemi 502 obchodů, 86 z nich pod značkou Zara. 

Metro v Kyjevě slouží obyvatelům města jako nouzový kryt

Dalibor Martínek: Jsou kryty připravené? Spíš se sejdeme v podchodu

V současnosti hodně lidí zajímají kryty. Možná je to zájem iracionální, pocházející ze strachu. Ale všichni jsme viděli záběry z kyjevského metra, jak tam děti sedí v řadě jako někde v koncentráku. Ano, řada lidí má strach.

Přečíst článek

Ani luxus si Rusové nepořídí

Francouzský prodejce luxusního zboží LVMH, pod kterého spadají značky Louis Vuitton, Givenchy nebo Dior, nechá od neděle uzavřít všech svých 124 obchodů v Rusku. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu zavřou své prodejny i značky Gucci, Hermès a Chanel nebo společnost Richemont, která vlastní značku Cartier, uvedla agentura AFP. V sobotu se k bojkotu přidala i značka Prada.

Ikea

Švédská nábytkářská značka IKEA se rozhodla pozastavit všechny své aktivity v Rusku a Bělorusku.  Opatření se dotkne téměř 15 tisíc zaměstnanců, 17 obchodů a tří výrobních závodů.

Varenyky s vepřovým masem. Taštičky ve tvaru čtverce nebo půlměsíce se obvykle plní mletým masem a dušeným zelím, podávají se s kysanou smetanou a sypou osmaženou cibulí.

Česká gastronomie se bez Ukrajinců neobejde

Pozornost upřená na válečnou situaci na Ukrajině nás přiměla – mimo jiné – více a jinak vnímat Ukrajince, kteří tu s námi už léta žijí. I s vědomím, že jich nyní bude mnohem víc. Vedle stavebnictví u nás nejčastěji nacházejí Ukrajinci uplatnění v nejrůznějších odvětvích gastronomie. A jsou oblasti, kde se bez pracovní síly z Ukrajiny neobejdeme. 

Přečíst článek

V minulém finančním roce bylo Rusko desátým největším trhem značky Ikea. Maloobchodní tržby této značky v Rusku dosáhly 1,6 miliardy eur (41 miliard korun), na jejích celkových maloobchodních tržbách se tak podílely čtyřmi procenty.

Automobilky

Mezi automobilky, které pozastavují všechny své obchodní akce patří Ford i německé koncerny Volkswagen a Mercedes-Benz, výrobu přerušil i francouzský Renault. K bojkotu se připojily i největší japonské automobilky Toyota, Honda a Mazda.

Dušan Kunovský, Central Group

Odmítnutí agrese je důležitější než zisk, říká Kunovský z Central Group. Developer zastavil prodej bytů Rusům a Bělorusům

Developer Central Group do odvolání zastavuje prodej bytů ve všech svých projektech občanům Ruska a Běloruska. Výjimku mohou mít pouze ti, kteří se písemně distancují od politiky svých vlád vůči Ukrajině, oznámila firma miliardáře Dušana Kunovského.

Přečíst článek

Česká národní banka, ilustrační foto

Jan Bureš: ČNB brání korunu intervencemi, palebnou sílu má obrovskou. Růst sazeb je až druhý krok

ČNB zahájila intervence na podporu české koruny. Ta v posledních několika dnech velmi citlivě reagovala na eskalaci napětí mezi západem a Ruskem. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu koruna ztratila skoro sedm procent.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme