Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropa přijala čtvrté kolo sankcí. Dotknou se i Romana Abramoviče a luxusního zboží

Moskva, Audi
iStock

Zástupci zemí Evropské unie schválili čtvrtý balík sankcí proti Rusku od začátku ruské invaze na Ukrajinu před necelými třemi týdny. ČTK to sdělil diplomatický zdroj. Evropský blok nově zakáže vývoz luxusního zboží či komponent pro energetiku stejně jako dovoz ruské oceli. Na sankční seznam přibude desítka oligarchů včetně majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

Reklama

Podle francouzského předsednictví EU se státy shodly také na tom, že by Světová obchodní organizace měla odebrat Rusku status nejvyšších výhod, což by otevřelo cestu k uvalení cel na ruské zboží.

EU se od počátku invaze snaží bezprecedentními sankcemi cílit na oslabení příjmů ruského režimu a ochromení klíčových hospodářských sektorů. Evropské firmy, z nichž řada se již z Ruska stáhla, budou mít zakázány veškeré investice do ropného průmyslu či energetiky. Zákaz se bude týkat i dodávek technologií či komponent nebo spolupráce na průzkumech těžby.

Sankce proti Rusku za jeho postup vůči Ukrajině

Trpí i Česko. Ruské sankce se vracejí jako bumerang

Jak dopadají ruské sankce na Česko? Tvrdě. Drahý benzín, plyn, palivo i potraviny. Jak závažné to je, rozebral analytik Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Zákaz vývozu luxusního zboží je zase podle diplomatů cílený na ruskou smetánku, jejíž část je napojena na režim prezidenta Vladimira Putina. Bude se vztahovat mimo jiné i na automobily v hodnotě vyšší než 50 tisíc eur (1,25 milionu korun), což se dotkne například značek Audi, BMW, Mercedes, Ferrari a Porsche.

Sankce musejí členské státy formálně schválit písemnou cestou, v platnost by měly vstoupit v úterý ráno.

Vladimir Putin a  čínský prezident Xi Jinping

Rusko chce Čínu zatáhnout do izolace, bojí se trhy

Rusko údajně požádalo Čínu o vojenskou i materiální pomoc, spekulují americká média. USA budou dnes poprvé od konfliktu jednat s Čínou.

Přečíst článek

Mnoho evropských výrobců automobilů již vývoz aut do Ruska pozastavilo. Na počátku měsíce to oznámily automobilky Mercedes, BMW a koncern Volkswagen, pod nějž spadá mimo jiné značka Porsche a také tuzemská Škoda Auto. Rusko zastupuje dvě procenta z celosvětových prodejů hlavních evropských značek luxusních vozidel, uvedla společnost Bloomberg Intelligence. Silná globální poptávka by podle ní mohla kompenzovat nižší vývoz do Ruska.

„Vzhledem k tomu, že všechny prémiové značky mají vysoký počet nevyřízených objednávek, bych očekával, že případný ztracený vývoz do Ruska bude přesměrován na jiné trhy,” uvedl analytik agentury Bloomberg Intelligence Michael Dean.

Zabavená jachta Alexeye Mordashova

Zabavené jachty je tak nebolí. Miliardové majetky se ruským oligarchům daří přesouvat

Zabavené jachty, luxusní nemovitosti nebo sportovní kluby zřejmě nebudou podle agentury Bloomberg dostatečně silným tlakem na ruské elity, na ruského prezidenta Vladimira Putina jej tak podle všeho nepřenesou. Ruští oligarchové totiž nadále přesouvají svoje majetkové podíly tak, aby o ně nepřišli.

Přečíst článek

Abramovič a také šest dalších ruských oligarchů se stal i cílem sankcí před čtyřmi dny ze strany Velké Británie. Britský postih míří na majetek v odhadované hodnotě 15 miliard liber (asi 450 miliard korun). Většinu částky tvoří majetek Abramoviče, který podle prohlášení britské vlády přesahuje devět miliard liber.

Jeho fotbalový klub Chelsea může nadále hrát, vláda pro tento britský klub vystavila speciální licenci, uvedla již dříve ministryně kultury a sportu Nadine Dorriesová. Zaměstnanci klubu budou nadále pobírat plat, vstupenky a permanentky zůstávají v platnosti. Sankce přesto zabrání Abramovičovi v plánovaném prodeji klubu.

>>>>>> Vše k dění ne Ukrajině sledujte zde <<<<<<

šéfka britské diplomacie Elizabeth Trussová

Londýn dál stahuje smyčku kolem Putinových lidí. Na sankční seznam přibyli členové Dumy

Británie rozšiřuje seznam občanů Ruské federace, na které se vztahují sankce. Nově na něj přibylo 386 poslanců ruské Státní dumy, kteří hlasovali pro nezávislost samozvaných separatistických útvarů v Luhansku a Doněcku a podpořili invazi na Ukrajinu. Oznámila to britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Stop plynu, stop invazi

Lukáš Kovanda: Nejúčinnější „sbírkou“ pro Ukrajinu je odstřižení Západu od ruských energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme