Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko uvalilo sankce na německý Gazprom. Jaký to bude mít vliv na dodávky plynu zatím není jasné

Gazprom, Německo
ČTK/AP
 ČTK

Rusko uvalilo sankce na divize německé společnosti Gazprom Germania, v níž ruský státní plynárenský gigant Gazprom ukončil svou účast, i na firmu EuRoPol Gaz, která vlastní polskou část plynovodu Jamal.

Reklama

Sankční seznam zahrnuje společnost EuRoPol Gaz, firmu Gazprom Germania a 29 jejích divizí z různých zemí, například Francie, Švýcarska, Bulharska či Británie. Společnost Gazprom Germania a její divize se zabývají skladováním a distribucí ruského plynu.

Seznam neupřesňuje podobu uvalených sankcí. Dekret ruského prezidenta Vladimira Putina ze začátku května nicméně stanoví, že žádný ruský subjekt nesmí se sankcionovanými podniky uzavírat dohody ani plnit své závazky plynoucí z dohod, které s nimi uzavřel již dříve. Dekret výslovně zakazuje dodávky výrobků a surovin sankcionovaným subjektům.

LNG

Čepro chystá stavbu terminálu na LNG. Plyn chce dovážet z Pobaltí po železnici

Státní distributor paliv Čepro je v případě potřeby připraven vybudovat terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Hněvicích na Litoměřicku. LNG by se sem mohl dopravovat z Pobaltí vlakem, do budoucna případně také lodí, pokud se vyřeší splavnost dolního Labe. Uvedl to provozní ředitel a člen představenstva Čepro František Todt.

Přečíst článek

Gazprom má největší zásoby zemního plynu

Ruský Gazprom začátkem dubna oznámil, že se stahuje z Německa a že ukončil účast v německé divizi Gazprom Germania. Rozhodnutí však nezdůvodnil. Německo následně uvedlo, že správcem společnosti Gazprom Germania se stane spolková agentura pro síťové služby Bundesnetzagentur (BNetzA).

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí, včetně České republiky. Západní země po útoku ruských vojsk na Ukrajinu zintenzivnily snahu o snížení závislosti na ruskému plynu.

energie

Nejlevnější elektřinu mají Maďaři a Srbové. V Česku je téměř nejdražší

Dubnové účty maďarských domácností za dodávku energií byly nejnižší v porovnání s jinými městy v Evropě. Praha vychází u plynu i u elektřiny výrazně dráž.

Přečíst článek

Plynovod Jamal vede z Ruska přes Bělorusko a Polsko do Německa. Plynovod, který obvykle přepravuje ruský plyn do západní Evropy, dnes opět fungoval v obráceném režimu. Dodávky z Německa do Polska však byly mírně nižší než v úterý.

Zatím není jasné, jaký vliv by ruské sankce mohly mít na dodávky plynu do Evropy. Německé ministerstvo hospodářství uvedlo, že oznámení o sankcích zkoumá, ale nemá k dispozici žádné podrobnosti. Německé úřady již podle ministerstva pracují na potřebných preventivních opatřeních a připravují se na různé scénáře.

Pečivo podraží

Zdražilo všechno kromě lihovin. Nárůst cen je rychlejší, než se předpokládalo

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku je nejvyšší od prosince 1993. Inflace v dubnu zrychlila na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta. Vliv na to měly zejména ceny bydlení, pohonných hmot a potravin.

Přečíst článek

Apple už není nejhodnotnější firmou na světě. Předstihl ho saudský ropný gigant

Apple už není nejhodnotnější firmou na světě. Předstihl ho saudský ropný gigant

Apple už není nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou. Kvůli strmému propadu akcií technologických gigantů v posledním týdnu ho na prvním místě vystřídala saúdskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco, upozorňuje server CNBC.

Přečíst článek

Reklama

Související

Bez ruských dodávek by měl německý průmysl k dispozici pouze polovinu dosavadního objemu plynu, říká studie Prognosu.

Bez ruského plynu spadne Německo do recese. Postihne to miliony pracovních míst, varuje průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme