Reklama

Praha co do velikostí bytů zaostává za většinou světa. Ale pořád je lepší než Paříž, Moskva či Bangkok

Metropole podle velikostí bytů: Praha zaostává za většinou světa. Ale pořád je lepší než Paříž, Moskva či Bangkok
ČTK
Dušan Kütner

Jestli toužíte po opravdu velkém domově, měli byste se přestěhovat do Canberry, Káhiry či Ottavy. Podle analýzy britské firmy Buildworld mají byty a domy v těchto hlavních městech největší průměrnou obytnou plochu na světě. Praha se nachází ve spodní části žebříčku, daleko za metropolemi Indie, Filipín a dokonce i Papuy Nové Guineje. A která hlavní města jsou na tom nejhůře?

Reklama

Podle analýzy britské firmy Buildworld hodnotící 72 hlavních měst světa je Canberra městem s největší průměrnou velikostí bytů a domů s neuvěřitelnými 256,3 metry čtverečními. To je o 560 procent více podlahové plochy než v Moskvě na opačném konci žebříčku, v níž má průměrný domov pouhých 45,5 čtverečních metrů a o 36 procent více, než Káhira na druhém místě se 188 metry čtverečními, uvedl deník The Wall Street Journal s odkazem na australský web News.com.au.

Analytik: Hypotéka na 70metrový byt v Praze vyjde na 55 tisíc, nájem o polovinu méně

Hypotéka na 70metrový byt v Praze vyjde na 55 tisíc, nájem o polovinu méně, říká analytik

Po dekádě růstu cen přišla na tuzemský realitní trh stagnace a pokles cen, například v Praze až o osm procent, říká Pavel Ryska, analytik J&T Banky. V dalším díle podcastu Realitní Club jsme s ním probírali i další vývoj cen, ale třeba i to, ve kterých lokalitách se vyplatí investovat do nemovitostí.

Přečíst článek

Pyrrhovo vítězství?

„Domy v Canbeře jsou větší než v jakémkoli jiném hlavním městě na světě nebo v jakémkoli jiném městě v Austrálii," uvádí zpráva společnosti Buildworld. „Ale není to nutně dobrá věc," podotkl server. „Kritici naznačují, že výstavba masivních domů v Canbeře je trendem, který se vymyká kontrole, a projektanti kvůli tomu přidávají pokoje a zvyšují tím uhlíkovou stopu,“ dodal.

Pořadí hlavních měst světa podle obytné plochy průměrných bytů a domů (v metrech čtverečních):

1. Canberra (Austrálie) 256,3 11. Brusel (Belgie) 151,8
2. Káhira (Egypt) 188,0 12. Islámábád (Pákistán) 149,6
3. Tripolis (Libye) 180,0 13. Maskat (Omán) 145,0
4. Ammán (Jordánsko) 170,0 14. Ankara (Turecko) 140,0
5. Ottava (Kanada) 163,8 15. Lucemburk (Lucembursko) 130,0
6. Santo Domingo (Dominik. republika) 160,1 16. Edinburgh (Skotsko) 129,5
7. Kuala Lumpur (Malajsie) 158,4 17. Nové Dillí (Indie) 129,1
8. Jakarta (Indonésie) 157,0 18. Wellington (Nový Zéland) 123,0
9. Manila (Filipíny) 155,0 19. Nikósie (Kypr) 119,0
10. Abú Zabí (SAE) 153,4 20. Port Moresby (Papua Nová Guinea) 118,0

Z 20 největších měst podle bytové plochy se v Evropě nacházejí Brusel, Lucemburk, Edinburgh a Nikósie. Evropská komise to vysvětluje tím, že některá evropská hlavní města jako právě Paříž jsou ekonomicky dominantní a obyvatelé se tam hrnou, aby měli lepší vzdělání, zaměstnání, životní styl a kulturní život, které nabízejí. 

To zvyšuje ceny bydlení a zároveň zvyšuje tlak na omezený prostor z velké míry historických měst, zejména s ohledem na novodobý městský trend žít singl – například zhruba polovina domů v Oslu, Berlíně či Paříži má jediného obyvatele, uvedl Buildworld .

Pořadí hlavních měst světa s nejmenší průměrnou obytnou plochou bytů a domů (v metrech čtverečních):

1. Moskva (Rusko) 45,5 11. Hanoj (Vietnam) 61,0
2. Bangkok (Thajsko) 51,0 12. Mexico City (Mexiko) 61,8
3. Paříž (Francie) 52,0 13. Minsk (Bělorusko) 63,8
4. Teherán (Írán) 55,0 14. Buenos Aires (Argentina) 64,0
5. Varšava (Polsko) 55,4 15. Praha (ČR) 65,0
6. Budapešť (Maďarsko) 56,7 16. Ulánbátar (Mongolsko) 67,0
7. Stockholm (Švédsko) 57,4 17. Oslo (Norsko) 68,1
8. Helsinky (Finsko) 58,0 18. Bratislava (Slovensko) 69,0
9. Bukurešť (Rumunsko) 60,0 19. Tallin (Estonsko) 70,0
10. Montevideo (Uruguay) 60,6 20. Quito (Ekvádor) 70,0

Na opačném pólu žebříčku, tedy mezi dvacítkou měst s nejmenšími domovy, je hned 12 hlavních měst Evropy včetně Prahy a Bratislavy. Rozdíly mezi evropskými metropolemi přitom nelze přičítat čistě ekonomickým faktorům: Lucembursko má nejvyšší HDP na obyvatele v Evropě, zatímco Belgie je až na jedenáctém místě. A Portugalsko i Chorvatsko mají zhruba poloviční HDP než Belgie, ale průměrný domov v obou jejich hlavních městech přesahuje 100 metrů čtverečních.

Za vším hledej home office

„Je známo, že menší domy získávají hodnotu rychleji (s výjimkou takzvaných mikrodomů do 37 metrů čtverečních) – ale po větších domech se v současné době zvyšuje poptávka, protože pracující lidé se stále přesouvají na home office," uvedla společnost Buildworld . „A zatímco menší domy mívají vyšší cenu za metr čtvereční, větší jsou dražší na vytápění a údržbu."

Natáčení podcastu s Pavlem Ryskou z J&T Banky.

Ceny nemovitostí v Itálii nebo Španělsku poslední dekádu klesaly, říká analytik v podcastu

Nemovitosti v Česku rostly v posledních deseti letech skoro nejrychleji v rámci Evropy, téměř se zdvojnásobily. Existují ale země, kde tomu bylo naopak. Nejzajímavějším příkladem je Itálie, kde jsou aktuální ceny bytů nižší než v roce 2008.

Přečíst článek

Je to překvapivé, ale ne příliš," řekl k prvenství Canberry Josh Yewdall z realitní kancerláře Belle Property Canberra, který v současné době prodává „obrovský" dům o rozloze 450 metrů čtverečních ve středomořském stylu s pěti ložnicemi a třemi koupelnami na jižním předměstí australské metropole.

V Canbeře s 323 tisíci obyvateli je podle něj „spousta opravdu pěkných domů“ a také mnoho „nových, rychle rostoucích předměstí“ s menšími parcelami, ale velkými domy. „Mohou to být parcely jen o 500 metrech čtverečních – ale postaví tam monstrum, které má dvě podlaží," řekl. „Zejména po covidu si spousta lidí pořizovala dům, který vždy chtěli,“ dodal.

Španělská Valencie byla zvolena nejpříjemnějším městem pro expaty v roce 2022 podle žebříčku společnosti InternNations.

Kde se cizincům žije nejlépe? Ve Valencii. Paříž je opačný extrém a Praze sluší průměr

Miliony lidí brázdí kvůli práci svět. A pokud někdo uvažuje o práci v zahraničí, měl by pozornost zaměřit na španělskou Valencii. Město zvítězilo v žebříčku metropolí s nejlepšími podmínkami pro expaty před Dubají a možná překvapivě Mexico City. Praha obsadila 21. příčku a Paříž – v minulosti tolik vzývaná umělci a intelektuály – se naopak krčí u dna žebříčku pěti desítek měst od společnosti InterNations, který zveřejnil server CNBC.

Přečíst článek

Velikost domů v Canbeře má ale i historický podtext – když se začalo nové hlavní město Austrálie v roce 1913 stavět, cílem bylo nalákat obyvatele z dodnes největších měst Austrálie, Sydney a Melbourne, třeba právě rozlehlostí nových domovů.

Vše o nemovitostech čtěte v Realitním Clubu:

Analýza společnosti Buildworld vychází z analýzy nabídek nemovitostí v jednotlivých zemích i průzkumů provedených v posledních 12 měsících realitními společnostmi v každé zemi. Údaje byly shromážděny v říjnu 2022.

Hongkong

Nejdražším městem pro práci expatů je Hongkong, Praha uzavírá šestou desítku

Titul nejdražšího města pro zahraniční pracovníky letos po dvouleté pauze získal Hongkong, další čtyři příčky patří švýcarským metropolím. České hlavní město se umístilo na 60. příčce, o dva roky dříve přitom byla až 97. Vyplývá to z aktuálního žebříčku životních nákladů pro expaty ve více než dvou stovkách měst ve světě, který sestavuje poradenská společnost Mercer.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto by mělo v budoucnu vypadat Hlavní nádraží v Praze.

Tohle není nádraží, to je pergola z Dubaje. Projekt Dánů na nový Hlavák schytává kritiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme