Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

hypotéky - informace o tématu

Guvernér České národní banky Aleš Michl

ČNB umořuje svoji rekordní ztrátu, budou dražší hypotéky či firemní úvěry

Česká národní banka umořuje svoji dějinně rekordní ztrátu takřka 500 miliard korun, budou dražší hypotéky či firemní úvěry. Na včerejší rozhodnutí ČNB o zvýšení povinných rezerv totiž zatím bankovní tituly pražské burzy nereagují nijak jednoznačně.

Přečíst článek

Hypotéky zlevňují pomalu a nepatrně. Na čtyři procenta se letos dostanou jen výjimečně

Přečíst článek

Rostoucí ceny komplikují pořízení vlastního bydlení, nemovitostní fondy přicházejí s alternativním řešením

Pokud jde o dostupnost bydlení, Česko se v unijním žebříčku zapisuje na jednu z nejhorších příček. Na pořízení nemovitosti o výměře přibližně sedmdesát metrů čtverečních si tu musíme připravit přes třináct hrubých ročních příjmů. Není proto divu, že roste podíl nájemního bydlení, i když hodnot jiných evropských zemí asi jen tak nedosáhneme. Touha bydlet ve vlastním je u nás silně zakořeněna. Češi i v období vysokých cen nemovitostem věří, což dokazuje i rostoucí zájem o investování prostřednictvím nemovitostních fondů. „Stále častěji se setkáváme s přístupem, kdy lidé využívají investice do nemovitostí ke zhodnocení finančních prostředků před nákupem vlastního bydlení. Díky tomu si pak mohou snížit čerpání hypotéky,“ vysvětluje Lukáš Hrma, obchodní ředitel a člen dozorčí rady nemovitostního fondu ČSNF SICAV, a.s.  

Přečíst článek

Lidé se v srpnu vrhli na hypotéky. Ty dál zlevňují

Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v srpnu hypoteční úvěry za 32 miliard korun, což je proti červenci nárůst o třetinu a nejvíce od ledna 2022. Meziroční růst zrychlil na 130 procent. Úrokové sazby nových úvěrů klesly na 4,98 procenta z červencových 5,07 procenta. Pod pěti procenty jsou po více než dvou letech. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek
hypotéky, domeček, dětská kresba

Hypotéky jsou dál drahé. Akční nabídky banky rozjedou na podzim

Průměrná sazba hypoték na počátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Zůstala na nejnižší úrovni od května předloňského roku. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Přečíst článek
Malý byt

Předčasné splacení hypoték bude dražší. Velké banky využijí nová pravidla

Velké banky plně využijí nová pravidla pro předčasné splacení hypoték, která začala platit ode dneška. Vyplývá to z ankety mezi největšími peněžními ústavy. Pokud se klient nyní rozhodne splatit předčasně průměrnou hypotéku, může podle výpočtů odborníků bankám zaplatit o tisíce korun navíc proti předchozímu stavu. Vše ale závisí na individuálních podmínkách každé hypotéky a klienta.

Přečíst článek

Poplatek za předčasně splacenou hypotéku od září vzroste. Víme, ve kterých bankách

Zděděné peníze, lepší sazba či podmínky úvěru v jiné bance nebo životní změny. To vše mohou být důvody, proč chce někdo splatit hypotéku dříve, než mu skončí fixace. Existuje nicméně několik situací, kdy ji můžete splatit předčasně i bez sankcí. Mimo tyto situace, banky ale mohou účtovat poplatek za účelně vynaložené náklady, většinou administrativní. Všechny další, které souvisí s předčasným splacením úvěru, ale banky dosud klientovi vyčíslit nemohly. Od 1. září se ale toto díky novele zákona o spotřebitelském úvěru mění. Přečtěte si, které banky poplatek zavádějí a koho se bude ve výsledku týkat.

Přečíst článek

Finanční sektor sílí. Skupina Partners hlásí větší růst, než s jakým pro letošek počítala

Česká ekonomika se postupně zotavuje. Tedy alespoň při pohledu na některá čísla a trendy to tak vypadá. A potvrzují to i výsledky finanční skupiny Partners.

Přečíst článek
Banky poskytly v červenci hypotéky za 23,8 miliardy korun

Hypoteční aktivita Čechů zesílila. Ti letos investují do zahraničních nemovitostí

Banky a stavební spořitelny v Česku poskytly v červenci hypoteční úvěry za 23,8 miliardy korun, což je proti červnu pokles o pět procent. Meziroční růst ale zrychlil na 109 procent.

Přečíst článek
Malý byt

Hypotéky s úrokem pod 4 procenta? Nebude to hned, ale příští rok už klidně, říká analytik

Česká národní banka sice v srpnu opět snížila základní úrokovou sazbu (na 4,5 procenta), většina bank však stále s poklesem hypotečních sazeb nijak nespěchá. Na levnější hypotéky si tak budeme muset ještě počkat. „Ke konci letošního roku by se úroky u hypoték mohly pohybovat nad úrovní okolo 4,5 procenta. A v roce 2025 bychom se mohli dočkat úrovně okolo 4 procent,“ odhaduje Tom Kadeřábek ze společnosti Swiss Life Select, která každý měsíc sleduje pohyb hypotečních sazeb skrze svůj Hypoindex.

Přečíst článek
ČNB

ČNB snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procenta a zhoršila výhled ekonomiky

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta. Sazba se dostala na nejnižší úroveň od počátku února 2022. Zpomalení uvolňování měnové politiky po čtyřech předchozích sníženích sazby o půl procenta odpovídá očekávání finančního trhu.

Přečíst článek
Jan Sadil

Jan Sadil: Bydlení bude dál zdražovat, ale už jen mírně, pohybujeme se na úrovni dostupnosti

Rok a půl je šéfem developerské společnosti JRD a může porovnávat pohled na rezidenční trh z obou stran, stavitele i bankéře, kterým Jan Sadil dlouhé roky byl. Nyní zažívá na vlastní kůži „skutečně šíleně dlouhé povolovací řízení“. Předtím jako šéf Hypoteční banky jen poslouchal nářky jeho současných kolegů. Sadil okem znalce posuzuje i vývoj z hlediska budoucí ceny hypoték. Podle něj by bylo bláhové čekat na nějaký další výraznější pokles sazeb. Ale jak říká, nikdy si nepotrpěl na spekulace o budoucím vývoji, čemuž ho naučila praxe. Jeho firma se kromě bydlení velmi soustředí také na energetiku a má v plánu své větrné parky dál rozšiřovat.

Přečíst článek
Reklama

News box

Mediální agentura Médea je z rozhodnutí pražského městského soudu v úpadku. Firma napůl vlastněná podnikatelem Janem Čermákem a jejím zakladatelem Jaromírem Soukupem musí do deseti dnů sestavit a odevzdat insolvenčnímu správci doplněné seznamy svého majetku a závazků. O rozhodnutí informoval web MediaGuru. O způsobu řešení úpadku soud nerozhodl.

Smír ve sporu o evidenci Babiše jako agenta StB označil Fiala za politický handl. Babiš se podle českého premiéra dohodl se spřátelenými slovenskými politiky, napsal Fiala na síti X. 

Číst více
Příslušníkům bezpečnostních sborů by se měl příští rok zvednout plat o pět procent, tedy zhruba o 1500 korun ve všech tarifních třídách. Po dnešním jednání se zástupci odborů to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Aleš Lehký novinářům řekl, že požaduje zvýšení o 6,9 procenta, tedy zhruba o 2200 korun. Vláda minulý týden rozhodla o zvýšení platů vrcholných politiků a soudců právě o 6,9 procenta.
Z čela dozorčí rady firmy Tatra Trucks byla počátkem srpna odvolaná Denisa Materová, jejíž skupina Promet Group drží v automobilce 35procentní podíl. V čele rady stála od dubna. Na personální změnu upozornily Hospodářské noviny. Většinovým majitelem Tatry je zbrojařská skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada. Web Seznam Zprávy (SZ) Byznys uvedl s odvoláním na nejmenované zdroje, že spor mezi akcionáři vznikl poté, co se Materové nelíbil obchod s ministerstvem obrany. Číst více
Praktičtí lékaři 👨‍⚕️👩‍⚕️  ruší svůj protest, který plánovali na konec října. Ministerstvo zdravotnictví upraví úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze na rok 2025, podle jejich požadavků. Po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) to řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Číst více

Pražská burza v úvodu týdne stagnovala. Index PX posílil 💪 o 0,01 procenta na 1627,52 bodu. Pomohly mu hlavně akcie Monety a zbrojovky Colt. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie metalurgické společnosti Gevorkyan, které posílily o 0,78 procenta.

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že český expremiér Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB. Číst více
Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) dnes na mimořádném jednání odvolala z funkce předsedy představenstva Petra Witowského. Generálním ředitelem největší městské firmy zatím zůstává. V představenstvu skončili také Marek Kopřiva a Jiří Špička, kteří čelí obvinění z korupce. Místo Witowského rada zvolila Jiřího Pařízka, pětičlenné představenstvo tak zůstává usnášeníschopné. Číst více
Poptávka po amerických dolarech 💲se minulý týden prudce zvýšila 📈 a investoři očekávají, že zájem před blížícími se prezidentskými volbami v USA vydrží. S odkazem na data investiční banky JPMorgan Chase & Co to uvedla agentura Bloomberg. Obchodníci proti americké měně prodávali zejména australské a singapurské dolary, což je známkou toho, že se zajišťují vůči měnám spojeným s Čínou.
Viktor Orbán hledá cestu z krize na trhu s bydlením. V Budapešti téměř zečtyřnásobí daň z krátkodobých pronájmů obytných nemovitostí, které se uskutečňují například prostřednictvím internetové platformy Airbnb, píše Bloomberg. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme