Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

hypotéky - informace o tématu

O něco přístupnější hypotéky rezidenčnímu trhu nepomohou

Dotované hypotéky pro mladé. Budou i v Česku?

Získat dotovanou slevu na hypoteční sazbu je lákavé a řada lidí by o to rozhodně stála. Tuzemští realitní experti se ale přou, zda to má či nemá smysl. Zeptali jsme se proto hlavních aktérů od ministerstva pro místní rozvoj přes banky až po developery a makléře, jak situaci vidí a zda mají být hypotéky v Česku dotované či nikoli.

Přečíst článek

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Přečíst článek
Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky

Čekat na levnější hypotéku nedává smysl, říká ekonom Petr Sklenář

Snížení sazeb ČNB o půl procentního bodu je adekvátní ekonomické situaci, říká hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Hypoteční banky podle něj s poklesem již kalkulovaly a zahrnuly ho do aktuálních nabídek. Čekat na levnější hypotéku tedy podle Sklenáře nemá smysl. Na jakou úroveň úrokové sazby letos poklesnou?

Přečíst článek
Banky poskytly v lednu hypotéky za 15,8 miliardy

Pokles sazeb pomáhá hypotékám. Banky jich meziročně poskytly dvojnásobek

Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v únoru hypoteční úvěry za 15,8 miliardy korun, což je proti lednu růst o 21 procent. Meziročně je to dvojnásobek. Úrokové sazby nových úvěrů zrychlily pokles na 5,36 procenta z lednových 5,54 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022, uvedla statistika České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek

Sazby hypoték klesají k pěti procentům. Psychologická hranice brzy padne. Čekat, nebo už jít do banky?

Víte, proč jsou hypoteční bankéři po celou dobu realitní krize v posledních dvou letech v klidu? Proč nezmatkují, že trh s byty zamrznul? A proč si mohou dovolit jako jacísi Buddhové s jemným úsměvem glosovat hemžení kolem sebe, když se půjčky na bydlení staly nedostupné?

Přečíst článek
Dům Fragment v Karlíně objímá obří socha.

Český realitní trh se zvedá. Zdražovat budou vedle novostaveb i starší byty

Trh s bydlením podle expertů směřuje k dalšímu oživení. S růstem poptávky lze očekávat i konec marketingových pobídek developerů, které primárně stály za mírným snížením cen novostaveb v první polovině loňského roku. Ceny nové výstavby letos opět porostou a s nimi i ceny starších bytů.

Přečíst článek

Problémových dlužníků přibývá. Hlavně mezi mladými

Češi mají auru vzorných dlužníků. Pod tíhou vysoké inflace ale jejich platební morálka u úvěrů na spotřebu mírně škobrtla, a to zejména mezi mladými.

Přečíst článek
Malý byt

Hypoteční trh pokračuje ve zotavování. I přes slabší čísla v lednu

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za 13 miliard korun, což je meziroční nárůst o 99 procent. Úrokové sazby v lednu pokračovaly v poklesu a snížily se z prosincových 5,65 na 5,54 procenta, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek
Filip Rusňák, hypoteční makléř

Hypoteční makléř: Neexistuje nic jako právo bydlet ve vlastním

Na vlastnické bydlení není žádný nárok, myslí si hypoteční makléř Tomáš Rusňák. „Stejně tak každý nebude jezdit v Porsche nebo ve Ferrari,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz. Neexistuje nic jako právo bydlet ve vlastním, dodává Rusňák s tím, že s hypotečním makléřem mají lidé větší šanci dostat se ke své vysněné nemovitosti.

Přečíst článek
Hypoteční trh se rozhýbal, průměrná hypoteční sazba klesla na 5,6 procenta

Nabídková sazba hypoték klesla nejnižší hodnotu od června 2022

Hypoteční sazby pokračují v poklesu. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu klesla v únoru na nejnižší hodnotu od června 2022. Zlevňování hypoték by mělo pokračovat i v dalších měsících.

Přečíst článek

Filip Emmer: Ceny bytů opět porostou. ČNB tomu dala impuls

Ceny rezidenčních nemovitostí opět porostou. Podíl na tom má i rozhodnutí bankovní rady České národní banky o snížení základní úrokové sazby. Více v komentáři analytika investiční společnosti DRFG Filipa Emmera.

Přečíst článek
Češi jsou dobří dlužníci. Splácejí lépe než většina Evropanů, říká Michal Straka z agentury Ipsos

Češi i loni zůstali vzornými dlužníky

Češi jsou vzorní dlužníci, problematických úvěrů hlásí banky jen minimální podíl. A to se nezměnilo ani v roce 2023, kdy na Čechy dolehla vysoká inflace. Ukazují to čerstvá data České bankovní asociace (ČBA).

Přečíst článek
Reklama

News box

Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Americký prezident Joe Biden dnes řekl, že by se rád střetl v 🤝 debatě se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadových volbách pravděpodobně utká o další čtyři roky v Bílém domě. Trump reagoval prohlášením, že je připraven „kdekoli, kdykoli“.
Reklama
Reklama
Doporučujeme