Reklama

Odbory. Mocná zbraň zaměstnanců

Demonstrace zemědělců a odborářů v Praze 8. června 2022

Odbory. Mocná lobbistická skupina mající hlavní vliv na vyjednávání o mzdách a kolektivních smlouvách ve firmách, ale snaží se ku prospěchu svému ovlivnit i podobu zákonů schvalovaných ve sněmovně a Senátu, třeba i za pomoci demonstrací a pohrůžek stávkou. O co jim jde?

Výrobní závod Liberty Ostrava v Ostravě-Kunčicích

„Destrukce ocelového srdce Česka“. Odbory odmítají restrukturalizační plán Liberty Ostrava

Restrukturalizační plán hutní společnosti Liberty Ostrava označil předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo za zcela nepřijatelný. V podniku, který má zhruba 6000 zaměstnanců, by podle něj v souvislosti s poklesem výroby o 60 procent přišlo o práci 3000 lidí. Ďurčo to uvedl na síti X. Společnost Liberty Ostrava v reakci uvedla, že žádné propouštění neplánuje.

Přečíst článek
Na protest před Liberty Ostrava se sešly tisíce lidí

„Dva měsíce bez práce, to už není legrace“. Tisíce lidí protestovaly před Liberty Ostrava

Přes dva tisíce lidí se sešlo před hutním podnikem Liberty Ostrava na protestním mítinku za zachování výroby. Předseda OS KOVO Roman Ďurčo řekl, že situace v Liberty je kritická. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou příští mzdy. Odboráři v prohlášení vyzvali vládu k aktivnímu přístupu a k záchraně firmy a Evropskou komisi požádali o ochranu evropského trhu.

Přečíst článek
Farmářský double. V pondělí traktory v Praze, ve čtvrtek na hranicích

Farmářský double. V pondělí traktory v Praze, ve čtvrtek na hranicích

V Česku se příští týden uskuteční hned dvě protestní akce zemědělců, které ale mají odlišné pořadatele. V pondělí přijedou farmáři do Prahy a technikou chtějí zablokovat magistrálu. Odpoledne budou demonstrovat na Malostranském náměstí. Protest organizuje například předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů ČR Bohumír Dufek. Velké oborové organizace jako Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství zase plánují na čtvrtek na hranicích vlastní protest proti politice Evropské unie.

Přečíst článek
Huť Liberty Ostrava

Trpělivost došla. Před hutí Liberty Ostrava proběhne stávka odborů, verbuje se i veřejnost

Před hlavní bránou hutní společnosti Liberty Ostrava se 22. února v poledne uskuteční odborový protestní mítink za tamní zachování výroby oceli, oznámil předseda OS KOVO Roman Ďurčo a další zástupci odborů. Odboráři také kritizovali vládu, že situaci v huti Liberty Ostrava, která od 22. prosince stojí a zaměstnanci jsou doma, nevěnuje dostatečnou pozornost.

Přečíst článek
Škoda Auto zvýší od dubna mzdové tarify o pět procen

Škoda Auto zakopala válečnou sekyru s odbory. Od dubna zvýší platy

Škoda Auto zvýší od dubna mzdové tarify o pět procent. Vedle toho dostanou zaměstnanci automobilky v květnu za rok 2023 variabilní bonus 96 tisíc korun a jednorázovou odměnu 4000 korun, tedy celkem 100 tisíc korun. Automobilka uzavřela mzdové kolektivní vyjednávání s odbory.

Přečíst článek
Z Liberty Ostrava je „město duchů“, lidé se bojí o práci

Nekonečný příběh. Zaměstnanci Liberty Ostrava zůstanou doma další týden

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava do práce se posunuje o další týden. Po jednání s vedením podniku to řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Nový parní generátor, který umožní bezpečný restart koksárenských baterií, chce huť spustit nejpozději koncem února.

Přečíst článek
Drtivá většina zaměstnanců Liberty zůstane dál doma

Krize na Ostravsku se prohlubuje. Drtivá většina zaměstnanců Liberty zůstane dál doma

Návrat většiny zaměstnanců hutní společnosti Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden. Huť se stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Vrací se ale asi 200 pracovníků do provozů výroby pásů a důlních výztuží, které se podařilo napojit na dodávky tepla od společnosti Veolia Energie. Jednání s Liberty se podle mluvčího Tamehu Patrika Schobera nikam neposouvají. Většina pracovníků Liberty i Tamehu byla naposledy v zaměstnání loni 21. prosince.

Přečíst článek
Odbory prodávají Art Deco Imperial Hotel v Praze, chtějí 2,15 miliardy

FOTOGALERIE: Art Deco Imperial Hotel v centru Prahy je na prodej

Odbory nabízí k prodeji Art Deco Imperial Hotel v centru Prahy, za který chtějí minimálně 2,15 miliardy korun, uvedl server HN.cz. Nabídky budou odbory přijímat do 15. dubna.

Přečíst článek
dělníci, továrna

Dělníci si stěžovali na nízké platy v Tesle. Musk musel připlatit

Elon Musk bojuje kvůli Tesle s odbory na mnoha místech. V kalifornské fabrice ustoupil a dělníkům připlatil.

Přečíst článek
video

Živě z Mezinárodní konference Asociace samostatných odborů

Nové trendy v působení odborových organizací a v kolektivním vyjednávání. To je podtitul mezinárodní odborné konference, kterou pořádá Asociace samostatných odborů (ASO). Živý stream z akce začne 27. prosince v 9:30. Na konferenci vystoupí mimo jiné předseda ASO Bohumír Dufek, předseda OS KOVO Roman Ďurča a europoslanec Ivan David (SPD).

Přečíst článek
Předseda Odborového svazu Kovo (OS KOVO) Roman Ďurčo

Situace v Liberty Ostrava je závažná a může zasáhnout až 100 tisíc lidí, varují odbory

Situace ostravských hutí Liberty Ostrava je velmi vážná, negativní sociální dopady mohou zasáhnout až 100 tisíc lidí, řekl předseda Odborového svazu Kovo (OS KOVO) Roman Ďurčo. Odbory proto vyzvaly vládní i opoziční politiky, aby při jednáních o firmě postupovali jednotně. Oslovili i velvyslanectví Velké Británie, kde má mateřská firma Liberty sídlo.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ekologičtí aktivisté  obvinění z trestného činu poškození cizí věci se nemohou hájit svým politickým nebo filozofickým přesvědčením. S odkazem na rozhodnutí odvolacího soudu 👨‍⚖️ v Londýně o tom informovala agentura Reuters, podle které se tím zvyšuje pravděpodobnost, že bude odsouzeno více protestujících.
Elon Musk obhajuje své užívání ketaminu tím, že je to pro investory přínosné. Droga mu pomáhá zvládat "negativní chemický stav" podobný depresi, řekl šéf Tesly v dnes zveřejněném rozhovoru 🎤 s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem. 
Ministři zahraničí členských států EU dosáhli politické shody na nových sankcích vůči Rusku v reakci na nedávnou smrt ✝ ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného. Informoval o tom šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Detaily ohledně těchto sankcí mají být dojednány na pracovní úrovni a budou zveřejněny později.
Ve věku 93 let zemřel někdejší astronaut 🚀 americké NASA Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Čtyřikrát letěl do vesmíru, z toho jednou na oběžnou dráhu Měsíce, a v roce 1975, v době vrcholící studené války, se ve vesmíru na palubách kosmických lodí Sojuz a Apollo 🤝 setkal se sovětskými kosmonauty. 
Komerční banka první den vyplatila 582 věřitelům Sberbank CZ prostřednictvím poboček 3,114 miliardy korun. 🏦 Drtivá většina zvolila osobní žádosti na pobočce před on-line žádostí, kde je nárok na celkovou výplatu do maximálně 100 000 korun. Číst více
Řecké úřady vyzvaly české cestovní kanceláře (CK) k registraci do systému kompenzací pro klienty, kteří se kvůli požárům museli loni v červenci evakuovat z ostrova Rhodos 🌅. Nyní CK čekají na další postup. Poškození turisté podle řecké vlády dostanou poukázku na sedmidenní pobyt na Rhodu mimo hlavní sezonu. Program by se v Česku mohl týkat zhruba 9️⃣0️⃣0️⃣ lidí.
Čistý zisk pojišťovny Uniqa v Česku a na Slovensku loni dosáhl 1,22 miliardy korun. ↘ Ve srovnání s předchozím rokem, kdy činil 1,45 miliardy korun, klesl o zhruba 230 milionů. Na pojistném vybrala pojišťovna v obou zemích přes dvacet miliard korun, o sedm procent víc než před rokem. 
Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská přijede 23. března do Prahy. Zúčastní se konference běloruské diaspory, otevření Kanceláře Běloruských demokratických sil v Praze nebo promítání dokumentu na festivalu Jeden svět.🤝 Sejde se také s politickými představiteli. 
Členské státy EU odsouhlasily zvýšení Evropského mírového nástroje (EPF) o pět miliard eur 💶(126 miliard korun), které budou určeny na vojenskou pomoc Ukrajině. Na vytvoření zvláštního fondu na pomoc Ukrajině v rámci EPF se dnes na jednání v Bruselu definitivně shodli unijní ministři zahraničí.
Kraj Vysočina podá žádost o vyplacení peněz ze zkrachovalé Sberbank příští pondělí. Zatím dostane 95 procent své pohledávky, která je i s úroky přes 2️⃣,5️⃣ miliardy korun. Očekává, že peníze bude mít od podání žádosti k dispozici do několika dnů, rozdělí je na účty u čtyř bank. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme