Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výsledky firem. Tvrdá data, jak si kdo vede

Kdo zakončil rok, pololetí či čtvrtletí ziskem a růstem tržeb, kdo naopak? Komu se podařilo zvýšit hrubý provozní zisk EBITDA, kdo je v červených číslech a kdo v černých? A jak představenstvo rozdělí případný zisk?

Každé snažení velkých i malých firem končí roční výroční zprávou a účetní závěrkou, u firem kótovaných na burze pak čtvrtletní zprávou o hospodaření. Kdo zakončil rok, pololetí či čtvrtletí ziskem a růstem tržeb, kdo naopak? Komu se podařilo zvýšit hrubý provozní zisk EBITDA, kdo je v červených číslech a kdo v černých? A jak představenstvo rozdělí případný zisk? Hospodářské výsledky jsou základ pro hodnocení firem.

Zisk Microsoftu vzrostl o pětinu. Nesmírné jsou jeho investice do AI

Sázka softwarového giganta na umělou inteligenci zdá se být bezbřehá. Ve třetím finančním čtvrtletí Microsoft do rozvoje svých služeb v oblasti umělé inteligence nalil 14 miliard dolarů.

Přečíst článek
Stanislav Zeman, Čedok

Češi si chtějí o zájezdu povídat. Proto rozšiřujeme kamenné pobočky, říká šéf Čedoku Zeman

V roce 2023 Čedok meziročně pětinásobně navýšil provozní zisk EBITDA na 350 milionů korun. Zvýšil tržby o 56 procent na 7,780 miliardy korun a na dovolenou vypravil meziročně o 55 procent více lidí, tedy přes 420 tisíc klientů, což je nejvíce od roku 1989. „O rekordní čísla s obratem 10 miliard korun, nové destinace a nové odletové regiony ze Slovenska ale budeme usilovat i letos. Ocenili bychom, kdyby Česko ale už přešlo na euro,“ prohlásil při zveřejnění výsledků hospodaření firmy její šéf Stanislav Zeman.

Přečíst článek

ČSOB Pojišťovna loni vytvořila zisk 2,8 miliardy

ČSOB Pojišťovna má za sebou rekordní rok. Ovládá téměř desetinu pojistného trhu a její zisk se přiblížil k třímiliardové hranici.

Přečíst článek
Společnost Samsung

Slabý Samsung. Provozní zisk firmy klesl o 35 procent

Provozní zisk jihokorejské společnosti Samsung Electronics ve čtvrtém čtvrtletí podle předběžných výsledků meziročně klesl o 35 procent na 2,8 bilionu wonů (zhruba 48 miliard korun). Zisk výrazně zaostal za očekáváním analytiků, přetrvávající slabá poptávka po spotřební elektronice totiž převážila nad zlepšenými výsledky divize pro výrobu paměťových čipů, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Pražská centrála skupiny MTX

Metalimex ze skupiny MTX Group zdvojnásobil zisk na 950 milionů korun

Komoditní tradingová společnost Metalimex ze skupiny MTX Group miliardáře Petra Otavy v dosáhla v loňském roce celkových tržeb 38,7 miliardy korun a hospodářského výsledku před zdaněním 950 milionů korun. 

Přečíst článek
Google 21. března 2023 zpřístupnil - zatím jen v USA - svého chatbota Bard s umělou inteligencí, jehož hlavním soupeřem je ChatGPT od Microsoftu.

Microsoft výsledky investory potěšil, Google zklamal

Microsoft i Alphabet (matka Googlu) zveřejnily včera výsledky za uplynulé tři měsíce. Oba big techy se těší z růstu zisku i tržeb. Očekávání v případě matky Googlu byla ale větší. A tak zatímco akcie Microsoftu krátce po uzavření trhu posilovaly, akcie Alphabetu odepisovaly přes šest procent. Výsledky naznačují, že produkty z oblasti umělé inteligence (AI) podporují tržby.

Přečíst článek
Netflix zklamal investory a akcie padají. Bojí se stávky

Netflix zklamal investory a akcie padají. Bojí se stávky scénáristů a herců

Největší internetová televize světa Netflix v posledním kvartálu přilákala téměř šest milionů nových uživatelů. Tak výrazně se jí nepovedlo navýšit předplatitelský kmen od začátku pandemie. Výrazně tím překonala očekávání. Ale ve finančních výkazech už tak úspěšný Netflix nebyl a investoři se nyní masivně zbavují akcií. Vliv má také stávka scenáristů a herců.

Přečíst článek
Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou

Rekordní růst na burze. Nvidia ztučněla o 200 miliard za den

Výrobce čipů a grafických karet oznámil výsledky ve středu večer a držitelé jeho akcií se od té chvíle nestačí divit. Objednávky akcií jsou natolik vysoké, že si akcie v předobchodní fázi polepšily již o 30 procent. Hodnota firmy tak poskočila o více než 200 miliard, což se doposud žádné jiné firmě na americké burze nestalo.

Přečíst článek
Akcie ČEZ vyletěly tak vysoko, jak nebyly od finanční krize 2008. Trhy vyhlížejí tučnou dividendu

Akcie ČEZ vyletěly tak vysoko, jak nebyly od finanční krize 2008. Trhy vyhlížejí tučnou dividendu

Akcie energetické firmy ČEZ se dostaly na nejvyšší cenu téměř za 15 let. Zdražily o 1,83 procenta na 1222 korun za akcii. Vyšší byla jejich cena naposledy v září 2008. Index PX pražské burzy právě hlavně díky růstu emise ČEZ stoupl o 0,42 procenta na 1389,99 bodu.

Přečíst článek
Pověřený zástupce generálního ředitele České pošty Miroslav Štěpán

Česká pošta loni více než zdvojnásobila ztrátu na 1,725 miliardy korun

Česká pošta loni zvýšila ztrátu o 1,044 miliardy korun na 1,725 miliardy korun. Tržby z prodeje služeb klesly meziročně o 976 milionů korun, tedy o 5,8 procenta. O 579 milionů korun se snížily výnosy z poštovního provozu.

Přečíst článek
Netflix, ilustrační foto

Netflix sbírá nové předplatitele jen pomalu. Růst táhnou hlavně Asiaté

Netflixu v prvním čtvrtletí přibylo 1,75 milionu předplatitelů, méně než se čekalo. Americká streamovací služba to uvedla v úterý po skončení obchodování na amerických burzách. Akcie společnosti po zveřejnění hospodářských výsledků oslabily o více než devět procent, posléze ale znovu oživily.

Přečíst článek
Reklama

News box

Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank si vytvoří rezervu až 1️⃣,3️⃣ miliardy eur (zhruba 33 miliard korun) na krytí nákladů souvisejících s vleklým právním sporem ohledně převzetí konkurenta Postbank. Banka dnes upozornila, že tento krok bude mít dopad na její výsledky za čtvrté čtvrtletí i za celý letošní rok.
Tchaj-wan dnes zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 1️⃣2️⃣ čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi. Zpráva přichází den poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil návštěvu Číny, upozornila agentura Reuters.
Důvodem nižšího než předpokládaného výběru daně z neočekávaných zisků od bank byly 📈 vyšší úroky vyplacené střadatelům. Uvedl to premiér Petr Fiala v odpovědi na písemnou interpelaci předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Americký prezident Joe Biden dnes řekl, že by se rád střetl v 🤝 debatě se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadových volbách pravděpodobně utká o další čtyři roky v Bílém domě. Trump reagoval prohlášením, že je připraven „kdekoli, kdykoli“.
Reklama
Reklama
Doporučujeme