Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace. Jak přelstít zdražování?

EMUN - investiční snídaně

Diverzifikace je v dnešní době zásadní i pro investice do dluhopisů

Dluhopisy jsou i letos stále zajímavé pro investice, i když ty snadné peníze už byly podle expertů vydělány dříve. Stále ale platí základní pravidlo diverzifikovat, diverzifikovat a diverzifikovat. Nestačí se přitom držet jen strategické alokace, ale rebalancovat i uvnitř jednotlivých tříd investičních nástrojů, řekl mimo jiné v úvodu dnešní Investiční snídaně Leoš Jirman, partner a CIO EMUN investiční společnosti, která akci pořádala.

Přečíst článek
Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Lukáš Kovanda: Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Přečíst článek
Socha býka na Wall Street

Nový trend na Wall Street? Vyšší sazby prý povzbuzují ekonomický růst

Vyšší úrokové sazby povzbuzují ekonomický růst. Za takový výrok se klidně může nebohý student ekonomické vysoké školy dočkat i vyhazovu od zkoušky. Nicméně právě s takovou ideou si nyní pohrává rozšiřující se okruh slovutných finančníků nejen z Wall Street.

Přečíst článek
Bohatí lidé kupují zlato, bojí se budoucnosti. Nebo?

Bohatí lidé kupují zlato, bojí se budoucnosti. Nebo?

Zlatá horečka je zpět. Zlato letos zdražilo o 17 procent. "Pomáhá" tomu politický i ekonomický neklid ve světě. Jenže, není všechno zlato, co se třpytí: třeba během inflace zlato nikoho neochránilo.

Přečíst článek

Týden tradera: Vyšší inflace v USA, ropné tlaky a pozitivní výhled českého HDP

Uplynulý týden přinesl další volatilitu na globální akciové trhy. Nová data o vývoji inflace v americké ekonomice investory rozhodně nepotěšila. Zdá se, že takzvaná sticky inflace udržuje růst cenových tlaků zejména ve službách a nutí Fed, aby neuhnul ze své restriktivní měnové politiky. Index amerických akcii S&P 500 se pohyboval v rozmezí 5150 až 5200 bodů.

Přečíst článek
Sídlo Evropské centrální banky

Investoři věří více Evropě než Spojeným státům

Evropské dluhopisy lákají investory na úkor amerických bondů. Může za to paradoxně horší výhled evropské ekonomiky, který donutí Evropskou centrální banku snižovat úrokové sazby dříve a rychleji.

Přečíst článek

Kdo z trhu luxuje rekordně drahé zlato a hlavně proč

Boháči zastřeně skupují rekordně drahé zlato, investorská drobotina se jej naopak zbavuje. Co profesionálové vědí, co ostatní ne?

Přečíst článek
Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Lukáš Kovanda: Inflace je mírně vyšší, než trh čekal. Koruna proto zpevnila

Koruna po oznámení březnové inflace bezprostředně zpevnila, a to z úrovně nad 25,41 za euro až pod 25,38. To svědčí o tom, že část trhu předpokládala inflaci dokonce pod úrovní dvou procent.

Přečíst článek

Březnová inflace zakotvila na dvou procentech

Inflace v březnu stagnovala na únorových dvou procentech. Ukazují to čerstvá data z Českého statistického úřadu (ČSÚ). Domácí ceny, zdá se, jsou pod kontrolou a Česká národní banka může na svých dalších zasedání pokračovat ve snižování sazeb.

Přečíst článek
Prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budínský v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Ekonom Petr Budínský: Letošní a příští rok budou skvělé pro dluhopisy

Státní protiinflační dluhopisy byly nejlepší možnou investicí v době vysoké inflace. Uvedl to v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budínský. A dluhopisy, ačkoli ne ty protiinflační, budou podle něj mimořádnou investicí také v letošním a příštím roce.

Přečíst článek
Češi spoří a tím krotí inflaci

Lukáš Kovanda: Češi spoří a tím krotí inflaci. Ta je nyní jedna z nejnižších v EU

Málokdy v novodobé historii Češi spořili tolik jako loni. Tím překvapivější je, že česká ekonomika se nakonec loni nepropadla až tak, jak se myslelo. Na druhou stranu, tím méně ovšem překvapuje, že inflace nyní zase klesá rychleji – alespoň tedy v porovnání s ještě nedávnými předpoklady.

Přečíst článek
Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Evropa i Česko kvůli ideologii Green Dealu a neschopnosti vlád fatálně zanedbaly rozvoj energetické sítě. To nás dostihne, ceny opět porostou, říká Pavel Kysilka, bývalý viceguvernér ČNB a bývalý šéf České spořitelny. Přestože nyní inflace po dvou letech v Česku klesla, není to konec, příští roky budou turbulentní. Kysilka tvrdí, že je optimista. Že Evropa se dočká lepších časů. Nejdřív si však podle něj bude muset „sednout na zadek“, projít hlubokou ekonomickou krizí. Ke které ji prý vedou současné elity, zaslepené ekologickou a energetickou ideologií. „Neumíme vytěžit zlato, které se skrývá v krizích,“ tvrdí. Jednou takovou „nevytěženou“ krizí by podle něj covid. „U covidu byla prvotní opatrnost na místě, ale po poznání, o co jde, se měl svět znovu otevřít, chránit ohrožené skupiny a zabránit zločinnému spolčení farmaceutického byznysu a vlád.“

Přečíst článek
Jaká je inflace v Česku i ve světě, co pohání rekordní zdražování potravin, energií, pohonných hmot?

Strašák inflace. Jaká je inflace v Česku i ve světě, co pohání rekordní zdražování potravin, energií, pohonných hmot? Jak se na inflaci projevují důsledky ruské invaze na Ukrajinu a sankce západních zemí proti Kremlu? Jak proti inflaci bojuje Česká národní banka a vláda Petra Fialy? Kdy se zastaví a začne klesat a na jakou úroveň? Jak se inflaci bránit, kam investovat? Kontext, tipy, rady, varování. Inflace, nejpalčivější problém současné ekonomiky.

Co inflaci způsobuje?

  • potíže v dodavatelském řetězci způsobené proticovidovými opatřeními po celém světě a z toho vyplývající nedostatek dílů pro výrobu, například čipů;
  • ruská invaze na Ukrajinu a Ruskem zablokované ukrajinské přístavy v Černém moři, takže Ukrajina jako jeden z největších světových exportérů nemůže vyvážet pšenici a další obilí, což má za následek růst cen potravin;
  • protiruské sankce uvalené Západem kvůli invazi na Ukrajinu způsobující růst cen ropy, pohonných hmot či třeba hnojiv;

Jak se inflaci bránit?

Související témata:

Reklama

News box

Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank si vytvoří rezervu až 1️⃣,3️⃣ miliardy eur (zhruba 33 miliard korun) na krytí nákladů souvisejících s vleklým právním sporem ohledně převzetí konkurenta Postbank. Banka dnes upozornila, že tento krok bude mít dopad na její výsledky za čtvrté čtvrtletí i za celý letošní rok.
Tchaj-wan dnes zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 1️⃣2️⃣ čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi. Zpráva přichází den poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil návštěvu Číny, upozornila agentura Reuters.
Důvodem nižšího než předpokládaného výběru daně z neočekávaných zisků od bank byly 📈 vyšší úroky vyplacené střadatelům. Uvedl to premiér Petr Fiala v odpovědi na písemnou interpelaci předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Americký prezident Joe Biden dnes řekl, že by se rád střetl v 🤝 debatě se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadových volbách pravděpodobně utká o další čtyři roky v Bílém domě. Trump reagoval prohlášením, že je připraven „kdekoli, kdykoli“.
Reklama
Reklama
Doporučujeme