Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČR - informace o tématu

Další slavná zbrojovka bude v českých rukou, tentokrát podnikatele Schönfelda

V Česku se rodí další zbrojařský magnát, Robert Schönfeld. Jeho investiční skupina RSBC kupuje rakouského výrobce pušek Steyr Arms. Schönfeld se tak zařadí mezi zbrojařskou první ligu, které vládne miliardář Michal Strnad, majitel CSG a úspěšně mu sekunduje René Holeček, který vlastní Colt.

Přečíst článek
Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Česká ekonomika loni podala lepší výkon, než se myslelo. I přesto, že lidé se zdráhali utrácet

Česká ekonomika nakonec loni podala lepší výkon, než se myslelo. Jde o pozitivní překvapení, které upevňuje předpoklad, že letos by tuzemské hospodářství mělo růst dokonce i nad rámec takzvané černé nuly.

Přečíst článek

Severní národy vedou v pocitu štěstí. Češi si nestojí vůbec špatně

Nejšťastnějšími národy jsou ty ze severu. Češi na tom ve srovnání ale taky nejsou vůbec špatně. V žebříčku nejšťastnějších zemí se Česko umístilo v první dvacítce. Hůř se žije i Američanům.

Přečíst článek
Vymírání Česka odvrací migrace. Uprchlická vlna z Ukrajiny ale slábne

Vymírání Česka odvrací migrace. Uprchlická vlna z Ukrajiny ale slábne

Počet obyvatel Česka během loňského roku stoupl o zhruba 73 tisíc na 10,90 milionu. Nárůst však zajistila jen migrace. Počet narozených dětí totiž znovu meziročně klesl, a bylo jich tak nejméně za posledních 22 let. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek
Rozvojová banka začala přijímat žádosti o dotace na elektromobily

Rozvojová banka začala přijímat žádosti o dotace na elektromobily

Národní rozvojová banka (NRB) začala přijímat žádosti o podporu na nákup elektromobilů pro firmy. Podpora spočívá v poskytnutí bezplatné záruky na nákup vozu na elektřinu. Po pořízení elektromobilu budou moci podniky žádat NRB o příspěvek ve výši až 300 tisíc korun na vozidlo a 150 tisíc na dobíjecí stanici. Podpora bude trvat do konce příštího roku a financovaná bude z Národního plánu obnovy.

Přečíst článek
Česko vykazuje jednu z nejnižších inflací v Evropské unii

Česko zkrotilo inflaci. Aktuálně má jednu z nejnižších v Evropské unii

Česká republika letos v únoru vykazovala sedmou nejnižší inflaci v Evropské unii. Podle Eurostatu činila meziročně 2,2 procenta.

Přečíst článek
Skupině Air Bank loni klesl čistý zisk o 14 procent. Ale kmen klientů banky roste

Skupině Air Bank loni klesl čistý zisk o 14 procent. Ale kmen klientů banky roste

Skupina Air Bank, kterou tvoří společnosti Air Bank, zahrnující také značku Zonky, a český a slovenský Home Credit, v roce 2023 vytvořila čistý zisk 2,55 miliardy korun. Meziročně to znamená pokles o 14 procent.

Přečíst článek

Spořák se sazbou přes šest procent a na podzim i hypotéky. Partners Banka startuje

Ve středu 6. března oficiálně rozjíždí svůj bankovní byznys v Česku Partners Banka. Finanční skupina Partners ji chystala už od loňského srpna, kdy získala bankovní licenci ČNB. Ještě v březnu bude banka pro klienty Partners, neklienty bude banka nabírat až od 1. dubna. Nová banka cílí na jednotlivce, páry i rodiny a jen letos plánuje získat minimálně 100 tisíc klientů. Do roku 2030 jich pak chce mít už milion, jak novinářům oznámil šéf skupiny Petr Borkovec. Mezi prvními produkty banky, které je ode dneška možné sjednávat, je i spořicí účet se sazbou přes 6 procent.

Přečíst článek
Zájem o elektromobily stoupá. Jejich prodej poprvé přesáhl deset milionů.

Popularita elektromobilů stoupá. Prodej loni poprvé přesáhl hranici deseti milionů

Ve světě se loni poprvé prodalo více než deset milionů elektromobilů, což znamená meziroční nárůst o čtvrtinu. Z toho 9,97 milionu prodaných elektrických aut připadá na 20 nejvyspělejších zemí. Prodeje vozů se spalovacími motory se přitom zvýšily jen o pět procent. Vyplývá to z aktuální studie PwC Electric Vehicle Sales Review.

Přečíst článek
Dušan Kunovský, Central Group

Praha 5 podá správní žalobu proti projektu Central Group u gymnázia

Praha 5 podá správní žalobu proti povolení stavby bytového domu pro seniory, který chce na nynějším sportovním hřišti Gymnázia Nad Kavalírkou v Košířích postavit developer Central Group. Uvedl to místostarosta městské části Radek Janoušek (Praha 5 Sobě). Radnice už dřív neúspěšně podala proti záměru námitky a odvolání.

Přečíst článek
Domácnosti šetří, spotřeba plynu byla loni nejnižší od roku 1992

Domácnosti šetří, spotřeba plynu byla loni nejnižší od roku 1992

Spotřeba plynu v Česku loni klesla na nejnižší hodnotu od roku 1992. Češi za celý rok spotřebovali celkem 6,76 miliardy metrů krychlových plynu, což bylo meziročně o 10,4 procenta méně. Spotřebu omezily všechny skupiny odběratelů, nejvýrazněji domácnosti. Drtivá většina plynu přitekla do Česka přes Německo, asi osm procent pak tvořil plyn zřejmě z Ruska. Vyplývá to ze statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Přečíst článek
Reklama

News box

Důvodem nižšího než předpokládaného výběru daně z neočekávaných zisků od bank byly 📈 vyšší úroky vyplacené střadatelům. Uvedl to premiér Petr Fiala v odpovědi na písemnou interpelaci předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Americký prezident Joe Biden dnes řekl, že by se rád střetl v 🤝 debatě se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadových volbách pravděpodobně utká o další čtyři roky v Bílém domě. Trump reagoval prohlášením, že je připraven „kdekoli, kdykoli“.
Reklama
Reklama
Doporučujeme