Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Austrálie - informace o tématu

Šest lidí zemřelo po útoku nožem v Sydney, útočník je mrtev

Masakr ve Westfieldu. Po útoku v nákupním centru v Sydney jsou mrtví i zranění

Po útoku nožem v obchodním domě v Sydney zahynulo šest lidí. Několik dalších osob, včetně malého dítěte, utrpělo zranění. Útočník jednal sám a je po smrti. Podle agentury Reuters o tom informovala australská policie, která uvedla, že na místě nenašla nic, co by vypovídalo o motivu útočníka. Nevyloučila ale možnost terorismu.

Přečíst článek

Investiční společnost Brookfield koupí za stovky miliard australského dodavatele energií

Přečíst článek
Sociální síť X deaktivovala funkci umožňující hlásit dezinformace o volbách

Obavy z dezinformací. Síť X deaktivovala před volbami v USA a Austrálii možnost je nahlásit

Sociální síť X deaktivovala funkci, která uživatelům umožňovala hlásit dezinformace o volbách. Informovala o tom v otevřeném dopisu výzkumná organizace Reset.Tech Australia. Společnost Elona Muska tak učinila před důležitými volbami ve Spojených státech a Austrálii, což vyvolalo obavy z možného šíření dezinformací.

Přečíst článek

Měl být spásou před topnou sezonou, nyní LNG výrazně zdražuje kvůli problémům v Austrálii

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes obnovila silný růst. Krátce po zahájení obchodů v Nizozemsku se dostala až nad 42 eur (1008 korun) za megawatthodinu (MWh), a proti závěrečné hodnotě z pátku tak vykazovala nárůst asi o 15 procent, ukazují data z trhu. Na vině jsou podle analytiků přetrvávající obavy z dopadů stávek v Austrálii.

Přečíst článek
Stávky v Austrálii vyvolávají obavy o globální dodávky plynu

Obavy o cenu plynu. Stávky v Austrálii mohou ohrozit globální dodávky, Evropa je v ohrožení

Hrozba stávek v Austrálii, která patří mezi přední producenty zemního plynu, by mola narušit křehkou rovnováhu globálních dodávek a opět lidem zvýšit účty za odběr, uvádí agentura Bloomberg. Plyn se tak podle ní opět stává rizikem pro světovou ekonomiku.

Přečíst článek
MND miliardáře Komárka bude těžit ropu a plyn v Rakousku. Investuje stovky milionů

MND miliardáře Komárka bude těžit ropu a plyn v Rakousku. Investuje stovky milionů

Hodonínská těžařská a energetická společnost MND ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka se bude podílet na těžbě ropy a plynu v Horních Rakousích. Dohodla se s australskou společností ADX, která vlastní potřebnou licenci, že od ní koupí podíl 30 procent na ložisku Anshof za 12 milionů eur, tedy v přepočtu 290 milionů korun. Ložisko je hodnoceno jako perspektivní, naplánované jsou průzkumné vrty, na nichž se bude MND podílet. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Přečíst článek
Nezaměstnaný Australan uvízl na řeckém ostrově. Jinou než první třídou nelétá (foto ilustrační)

Nezaměstnaný Australan uvázl na Mykonosu. Jinou než první třídou totiž nelétá

Jedenatřicetiletý Australan si musel „nedobrovolně“ prodloužit pobyt na řeckém ostrově Mykonos. Nedaří se mu totiž najít volné sedadlo v první třídě na letu zpět do Sydney. O pomoc žádá i australské ministerstvo zahraničí. To však mlčí. Zdá se, že jej „z nesnází“ bude muset vysvobodit jeho otec a poslat pro něj private jet.

Přečíst článek
Požáry v Řecku v červenci 2023.

Týden v obrazech: Požáry v Řecku, záplavy v Indii, pieta za Sinéad i líté boje fotbalistek na MS

Uplynulý týden ve světě i v Česku byl ve znamení rekordních veder a následných požárů na řeckém ostrově Rhodos i jinde. V Indii či na Filipínách ale naopak lidé bojovali se záplavami, Vltava se suchem, fanoušci charismatické zpěvačky Sinéad O´Connor se zprávou o její předčasné smrti v 56 letech a fotbalistky o titul mistryň světa na šampionátu na Novém Zélandě. Podívejte se, jak uplynulých sedm dnů zachytili nejlepší fotografové světových agentur.

Přečíst článek
Češi to zase dokázali. Umějí získat vodu i z extrémně suchého vzduchu. A efektivněji než Američané podporovaní Billem Gatesem

Češi to zase dokázali. Umějí získat vodu i z pouštního vzduchu. A lépe než Američané podporovaní Gatesem

Americká výzkumná společnost Source Global, do níž mimo jiné zainvestoval i Bill Gates, má nyní silného konkurenta z Česka. Firma Karbox, která je součástí průmyslového holdingu CSG miliardáře Michala Strnada, vyvinula násobně výkonnější zařízení na získávání vody z pouštního vzduchu.

Přečíst článek
Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Základní úroková sazba v Česku je od loňského června sedm procent poté, co ji bankovní rada ČNB zvýšila o 125 bazických bodů na na nejvyšší míru od roku 1999. Podobný způsob boje s rapidní inflací ve světě za poslední rok zvolilo více než osm desítek zemí, vyplývá z údajů centrálních bank. Některé země, jako například Turecko či Rusko, jdou ale opačným směrem. Podívejte se na přehled sazeb ve vybraných zemích světa.

Přečíst článek
Austrálie se rozhodla zakázat TikTok na vládních zařízeních.

Další v řadě je Austrálie, TikTok vyhání z vládních zařízení

Australská vláda se rozhodla, že kvůli bezpečnostním obavám zakáže čínskou aplikaci TikTok na všech vládních zařízeních. K podobnému kroku dříve přistoupily USA, Británie nebo Francie. Za rozhodnutím jsou podle agentury Reuters obavy, že Čína by mohla aplikaci vlastněnou společností ByteDance používat ke shromažďování dat uživatelů za účelem prosazovaní svých politických cílů.

Přečíst článek
Stálá expozice O původu člověka a vzniku kultury v pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea Brno. Snímek pořízen 11. února 2023.

Jeden steak z „pravého” mamuta nebo křepelky, prosím. Firma vyrábí laboratorní náhražky za kuře či hovězí

Masovou kouli z laboratorně vypěstovaného mamutího masa vyrobila australská firma, která zkoumá potenciál uměle vytvořených masných produktů. Informoval o tom list The Guardian.

Přečíst článek
Reklama

News box

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme