Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Austrálie - informace o tématu

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange přiznal vinu a po dohodě s úřady USA je volný

Assange je volný. Odletěl do rodné Austrálie

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve čtvrtek před americkým soudem na souostroví Severní Mariany přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací. Soud následně schválil jeho dohodu s prokuraturou a pustil ho na svobodu. Krátce po skončení soudního jednání se Assange vydal soukromým letadlem do rodné Austrálie, informovala agentura AFP.

Přečíst článek
Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Silné oživení po pandemii nenastalo. Čína letos investory zklamala

Asijské akciové trhy v pátek mírně oslabily, s výjimkou Číny, kde v růstu pokračovaly zejména technologické společnosti.

Přečíst článek
Elektřina, ilustrační foto

Investiční společnost Brookfield koupí za stovky miliard australského dodavatele energií

Australský regulátor schválil nabídku konsorcia vedeného kanadskou investiční společností Brookfield na koupi společnosti Origin Energy v hodnotě 15,4 miliardy australských dolarů (228,2 miliardy korun), uvedla agentura Reuters. Origin Energy je druhý největší australský producent elektřiny, prodává také zemní plyn.

Přečíst článek
V australském Perthu má vyrůst nejvyšší dřevěný mrakodrap na světě

Nejvyšší hybridní stavba světa vyroste v Austrálii. Na mrakodrap padne šest set stromů

Použití dřeva jako materiálu při stavbě vysokých budov začíná světem developerů rezonovat čím dál více. A to i v případě budování mrakodrapů. Jeden takový nyní připravují v australském městě Perth, uvedla CNN. Projekt nazvaný C6, za nímž stojí developer Grange Development, by se po dokončení měl s výškou 191,2 metru stát nejvyšším hybridním mrakodrapem světa.

Přečíst článek
Sociální síť X deaktivovala funkci umožňující hlásit dezinformace o volbách

Obavy z dezinformací. Síť X deaktivovala před volbami v USA a Austrálii možnost je nahlásit

Sociální síť X deaktivovala funkci, která uživatelům umožňovala hlásit dezinformace o volbách. Informovala o tom v otevřeném dopisu výzkumná organizace Reset.Tech Australia. Společnost Elona Muska tak učinila před důležitými volbami ve Spojených státech a Austrálii, což vyvolalo obavy z možného šíření dezinformací.

Přečíst článek

Měl být spásou před topnou sezonou, nyní LNG výrazně zdražuje kvůli problémům v Austrálii

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes obnovila silný růst. Krátce po zahájení obchodů v Nizozemsku se dostala až nad 42 eur (1008 korun) za megawatthodinu (MWh), a proti závěrečné hodnotě z pátku tak vykazovala nárůst asi o 15 procent, ukazují data z trhu. Na vině jsou podle analytiků přetrvávající obavy z dopadů stávek v Austrálii.

Přečíst článek
Stávky v Austrálii vyvolávají obavy o globální dodávky plynu

Obavy o cenu plynu. Stávky v Austrálii mohou ohrozit globální dodávky, Evropa je v ohrožení

Hrozba stávek v Austrálii, která patří mezi přední producenty zemního plynu, by mola narušit křehkou rovnováhu globálních dodávek a opět lidem zvýšit účty za odběr, uvádí agentura Bloomberg. Plyn se tak podle ní opět stává rizikem pro světovou ekonomiku.

Přečíst článek
MND miliardáře Komárka bude těžit ropu a plyn v Rakousku. Investuje stovky milionů

MND miliardáře Komárka bude těžit ropu a plyn v Rakousku. Investuje stovky milionů

Hodonínská těžařská a energetická společnost MND ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka se bude podílet na těžbě ropy a plynu v Horních Rakousích. Dohodla se s australskou společností ADX, která vlastní potřebnou licenci, že od ní koupí podíl 30 procent na ložisku Anshof za 12 milionů eur, tedy v přepočtu 290 milionů korun. Ložisko je hodnoceno jako perspektivní, naplánované jsou průzkumné vrty, na nichž se bude MND podílet. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Přečíst článek
Nezaměstnaný Australan uvízl na řeckém ostrově. Jinou než první třídou nelétá (foto ilustrační)

Nezaměstnaný Australan uvázl na Mykonosu. Jinou než první třídou totiž nelétá

Jedenatřicetiletý Australan si musel „nedobrovolně“ prodloužit pobyt na řeckém ostrově Mykonos. Nedaří se mu totiž najít volné sedadlo v první třídě na letu zpět do Sydney. O pomoc žádá i australské ministerstvo zahraničí. To však mlčí. Zdá se, že jej „z nesnází“ bude muset vysvobodit jeho otec a poslat pro něj private jet.

Přečíst článek
Požáry v Řecku v červenci 2023.

Týden v obrazech: Požáry v Řecku, záplavy v Indii, pieta za Sinéad i líté boje fotbalistek na MS

Uplynulý týden ve světě i v Česku byl ve znamení rekordních veder a následných požárů na řeckém ostrově Rhodos i jinde. V Indii či na Filipínách ale naopak lidé bojovali se záplavami, Vltava se suchem, fanoušci charismatické zpěvačky Sinéad O´Connor se zprávou o její předčasné smrti v 56 letech a fotbalistky o titul mistryň světa na šampionátu na Novém Zélandě. Podívejte se, jak uplynulých sedm dnů zachytili nejlepší fotografové světových agentur.

Přečíst článek
Češi to zase dokázali. Umějí získat vodu i z extrémně suchého vzduchu. A efektivněji než Američané podporovaní Billem Gatesem

Češi to zase dokázali. Umějí získat vodu i z pouštního vzduchu. A lépe než Američané podporovaní Gatesem

Americká výzkumná společnost Source Global, do níž mimo jiné zainvestoval i Bill Gates, má nyní silného konkurenta z Česka. Firma Karbox, která je součástí průmyslového holdingu CSG miliardáře Michala Strnada, vyvinula násobně výkonnější zařízení na získávání vody z pouštního vzduchu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme