Reklama

Od 1. ledna 2023 se znovu zvedá životní minimum. Jak se změna dotkne dalších dávek

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)
ČTK
Věra Tůmová

Hendikepovaní, nízkopříjmové rodiny s dětmi, pěstouni a penzisté se těší na 1. leden 2023 možná ještě o něco více než ostatní. S prvním dnem roku 2023 totiž mají vstoupit v platnost novinky ohledně navýšení různých typů dávek a příspěvků, které se jich týkají. Legislativních změn v sociální oblasti, které avizuje ministerstvo práce a sociálních věcí, je ale mnohem více. O dalších 5,2 procenta se navíc změní životní a existenční minimum a tím se zvětší i počet lidí, kteří díky tomu dosáhnou na státní pomoc. 

Reklama

Zdražování a snaha pomoci nízkopříjmových rodinám jsou hlavní důvody, proč vláda v minulém týdnu už letos potřetí rozhodla o dalším zvýšení životního a existenčního minima. Tentokrát se tyto částky od 1. ledna 2023 zvednou o 5,2 procenta. To bude mít znovu přímo i nepřímo vliv na osm sociálních dávek, které se podle těchto částek dále vypočítávají.

Určuje se podle nich, kdo má či nemá podle svých příjmů oprávněný nárok na pobírání jednotlivých sociálních dávek. Stanovuje se podle nich i výše nezabavitelné částky u alimentů a exekucí. A dále si také finanční instituce s využitím těchto částek propočítávají bonitu žadatelů o úvěr. Ti budou kvůli tomu muset mít zase o něco vyšší příjmy, aby úvěr získali.

Kdy se mění částky životního a existenčního minima

Výše částek životního a existenčního minima i jejich zvyšování je ze zákona stanovená nařízením vlády. Ta je také zmocněna zvyšovat tyto částky vždy od 1. ledna podle skutečného vývoje spotřebitelských cen. Týká se to období, kdy náklady na výživu a základní osobní potřeby vzrostou minimálně o pět procent ve stanoveném období. 

Za mimořádných okolností může pak vláda tyto částky zvýšit i mimo termín pravidelné valorizace. Letos se takto zvyšovalo už o deset procent od dubna a o 8,8 procent od července. Cílem tohoto zvyšování je podle ministerstva práce a sociálních věcí nejen rozšíření okruhu oprávněných osob pro dávky státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi, ale současně i navýšení těchto dávek.

Penze, penzista, důchodce

Dalibor Martínek: Důchodci jsou miláčkem českých politiků. Změní na tom něco budoucí prezident?

Od ledna se opět zvyšují důchody, tak jako každý rok. Tentokrát v průměru o 825 korun měsíčně. Průměrný starobní důchod, který pobírá téměř dva a půl milionů penzistů, má činit již téměř dvacet tisíc korun. Vůči průměrné mzdě, která se očekává kolem čtyřiceti tisíc korun, jde o více než pětačtyřicet procent.

Přečíst článek

Výše částek

Existenční minimum osoby bude od 1. ledna stanovené měsíčně na 3130 korun, životní minimum jednotlivce se zvýší z nynější částky 4250 na 4860 korun měsíčně. V případě, že se posuzuje u některé dávky více osob, pro první osobu se pak počítá s částkou 4470 korun na životní minimum a pro další členy rodiny je tato částka odstupňovaná podle věku. 

  • 4040 Kč u osoby od 15 let věku, která není nezaopatřeným dítětem,
  • 3490 Kč u nezaopatřeného dítěte od 15 do 26 let věku, 
  • 3050 Kč u nezaopatřeného dítěte od 6 do 15 let věku,
  • 2480 Kč u nezaopatřeného dítěte do 6 let věku.

 Zda, jste si správně propočítali životní minimum vaší rodiny, si můžete ověřit na kalkulačce na stránkách mpsv.cz.

Inflace v EU poprvé klesla po dlouhých 18 měsících. Česko má pátou nejvyšší

Inflace v EU poprvé klesla po dlouhých 18 měsících. Česko má pátou nejvyšší

Míra inflace v Evropské unii v listopadu poprvé po roce a půl klesla, stále však zůstává vysoko nad průměrem minulých let. Tempo růstu cen se meziročně snížilo na 11,1 procenta z říjnových 11,5 procenta, oznámil statistický úřad Eurostat. V České republice naopak po říjnovém zpomalení nabral meziroční růst cen na tempu a listopadová hodnota inflace 17,2 procenta je pátá nejvyšší v celé sedmadvacítce zemí.

Přečíst článek

Kterých dávek se změna týká

Navýšení existenčního a životního minima primárně rozšíří okruh lidí, kteří mohou pobírat přídavky na děti, mají nárok na porodné či příspěvek na péči. Zvýšení se dotkne i žadatelů o příspěvek na bydlení, u kterého se změní takzvané normativní náklady, z nichž se nárok na tuto dávku odvozuje. Na přídavek na dítě, který se od ledna zvedá o 200 korun, dosáhnou rodiny s dětmi, které mají příjmy do 3,4násobku životního minima. Podat žádost o tento příspěvek je nyní už možné i přes online formulář. 

Zvednou se dále také příspěvky na výkon pěstounské péče, a to z dnešních 54 tisíc korun na 59,4 tisíc od ledna. Příspěvek na úhradu potřeb dítěte a jednorázová dávka pro pěstouny při převzetí do pěstounské péče se zvedaly už s účinností od října. O tři tisícikoruny na dítě na finálních 39 600 korun se zvedá i státní příspěvek pro každé dítě v zařízení, které slouží pro ochranu dětí vyžadujících okamžitou pomoc. Vloni se to podle MPSV týkalo 1643 dětí.

Učitelé dostanou přidáno, Sněmovna schválila nové platy.

Lukáš Kovanda: Poslanci schválili vyšší platy učitelům. Pokud neřeknou, kde na to vezmou, jde o populismus

Učitelé mají už brzy brát průměrně přes 60 tisíc korun měsíčně, schválili poslanci. Pokud ale neřeknou, kde na to vezmou, jde o populismus na účet daňového poplatníka.

Přečíst článek

Penzisté si přilepší, prominentům uberou

Vedle pravidelné valorizace důchodů o 5,1 procenta, tedy v průměru o 825 korun, se nově zvyšují penze o 500 korun za každé vychované dítě. Navýšení se přitom týká toho z rodičů, který pečoval o dítě více. Ministerstvo chce tímto způsobem „ocenit zásluhy pečujících osob a zároveň paušálně kompenzovat snížení důchodu, které nastalo v důsledku kariérních výkyvů souvisejících s výchovou. Docílí se také snížení statistického rozdílu mezi průměrným starobním důchodem žen a mužů,“ slibuje MPSV.

Další ze změn ohledně penzí se pak týká zdravotnických záchranářů a podnikových hasičů, kterým se snižuje věk odchodu do důchodu podle odpracovaných směn a dalších kritérií. 

Od ledna 2023 vstupuje v platnost současně i legislativní úprava, která má snížit starobní důchod prominentům komunistického režimu. „Dotčeným osobám se sníží procentní výměra starobního důchodu, a to o jednotnou pevnou částku, která činí 300 korun za každý i započatý rok výkonu některé z funkcí vymezených v zákoně. Snížení se provede ve většině případů od března 2024,“ uvádí MPSV.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Šéf svazu průmyslu Hanák: Nikdo z vlády nerozumí ekonomice

Nikdo z vlády nerozumí ekonomice, říká prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Jsou to od něj ostrá slova. Ale Hanák si je rád dovoluje. Je to matador, a na břitké komunikaci založil celou svou dlouholetou kariéru v čele vlivné lobbistické organizace. Dosud mu to vycházelo. A jestli mu to bude vycházet dále mu může být vlastně jedno. Jeho mandát v čele Svazu končí v květnu příštího roku, může si dovolit mluvit otevřeně a bez servítek. „Ve vládě jsou jenom samí učitelé a starostové. Není tam jediný makroekonom,“ říká muž, který je evidentně nervózní z malé ekonomické kompetentnosti současné vlády.

Přečíst článek

Rychlejší posuzování invalidity

Výraznou a pozitivní změnu by měli dále v roce 2023 pocítit také lidé, kteří čekají na příspěvky na péči či při posuzování invalidity. Ministerstvo slibuje, že dojde k posílení a zrychlení práce lékařské posudkové služby díky zapojení vybraných profesí nelékařských zdravotnických pracovníků: „Posuzování invalidity či příspěvku na péči tak bude rychlejší a efektivnější, správnost posudku však bude vždy stvrzena posudkovým lékařem. Cílově by mělo být vytvořeno až 160 systemizovaných míst pro tyto pracovníky.“  Zvýšení příspěvku na mobilitu či na zvedací plošiny už začalo platit 1. prosince. 

Maďarský premiér Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Důchodci jsou vítězi letošní inflační krize, Maďarsko poraženým

Česko a Maďarsko. Dvě země EU a Visegrádské čtyřky, které jsou podle nedávné studie japonského finančního domu Nomura zvláště – a mimořádně i ve světovém měřítku – ohroženy měnovou krizí. Tedy dramatickým propadem kupní síly měny, a nakonec tudíž i životní úrovně jako takové.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Vláda vyplatí příspěvek pět tisíc na dítě. Jen tím přilévá olej pod inflační kotel, hodnotí ekonom

Přečíst článek
Úřad práce, ilustrační foto

Digitalizace státní správy by měla zrychlit. Pomohlo by to žadatelům o dávky i jejich kontrole

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme