Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie. Živý finanční organismus

Jak si vedou akcie na pražské burze i ve světě?

Jak si vedou akcie na pražské burze i ve světě? Kdo a proč je nakupuje, anebo se jich zbavuje? Kterým firmám a oborům se nejlépe daří, či nedaří, co se týče dividend a hodnoty akcií, a proč? Kdy se akciový trh dostává do „býčí“ fáze a kdy do „medvědí“ a z jakého důvodů? Jaká jsou rizika investování na burze a jak nejistoty omezit či se jim vyhnout? Akcie, živý finanční organismus, na kterém mnozí zbohatli a mnozí naopak.

Těžařská společnost Anglo American odmítla nabídku na převzetí od rivala BHP

Těžařský kolos BHP odchází s prázdnou. Jeho konkurent odmítl převzetí

Britská těžební společnost Anglo American odmítla nabídku na převzetí, kterou jí předložil australský rival BHP Group. Firma uvedla, že částka 31,1 miliardy liber (zhruba 912 miliard korun), kterou BHP nabízí, ji výrazně podhodnocuje. Nebere ani v potaz potenciál, který má podnikání firmy do budoucna, uvedl podnik ve zprávě určeném regulačním orgánům. Spojením by vznikl největší producent mědi na světě.

Přečíst článek

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Přečíst článek

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Přečíst článek
Martin Kujal z J&T Investiční společnosti

Martin Kujal: Dluhopisy dál ponesou více než jejich vkladové alternativy

Přečíst článek
Wall Street

Rubrik jde na burzu. Na miláčka ze Silicon Valley se stojí dlouhá fronta

Americká technologická společnost Rubrik podporovaná Microsoftem jde na burzu. Zájem o akcie firmy, která se specializuje na cloudové služby a zabezpečení dat, je přitom v primární veřejné nabídce (IPO) obrovský. Podle zdrojů agentury Bloomberg dvacetkrát převyšuje počet nabízených akcií.

Přečíst článek
Americký miliardář Warren Buffett

Co si vzít z přístupu investičních rebelů, jako je Buffett

Po několika měsících růstu zažívají akciové trhy v současnosti ochlazení. Geopolitická rizika a odolná inflace přinášejí mezi investory nervozitu a nejistotu. Například americký index S&P 500 za poslední dva týdny odevzdal polovinu svého zisku od začátku roku. Podobné situace ale v sobě ukrývají i spoustu příležitostí. V období největší nervozity dokážou zkušení investoři najít ty nejlepší klenoty. Musí mít ale odvahu jít proti proudu a věřit vlastnímu úsudku.

Přečíst článek

Musk spěchá s výrobou levné Tesly. Akcie automobilky díky tomu otočily

Invaze levných elektroaut z Číny už doléhá i na největšího výrobce aut na baterky, americkou automobilku Tesla. Ta oznámila, že urychlí výrobu cenově dostupných modelů. Akcie díky tomu mírně posílily, i když čtvrtletní výsledky automobilky byly spíše zklamáním.

Přečíst článek
Burzovní palác

Silný akciový den. Pražská burza uzavřela nejsilněji za posledních téměř 16 let

Pražská burza uzavřela na nejvyšší hodnotě od poloviny června 2008, tedy nejsilnější za posledních téměř 16 let. Index PX posílil o 0,49 procenta na 1564,82 bodu. Nahoru ho táhly především bankovní domy. Dařilo se Erste Bank, Komerční bance a Moneta Money Bank. Naopak cenné papíry energetické společnosti ČEZ oslabily. Česká koruna dnes posilovala vůči oběma hlavním světovým měnám.

Přečíst článek
Moneta Money Bank

Moneta Money Bank vyplatí dividendy. Akcionáři dostanou o korunu víc než loni

Moneta Money Bank vyplatí akcionářům na dividendách 4,6 miliardy korun z loňského čistého zisku 5,4 miliardy korun. Dividenda bude činit devět korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. Schválila to valná hromada banky.

Přečíst článek
akciový výprodej

Týden tradera: Začíná být divoko. Akciové výprodeje srazily S&P 500 pod pět tisíc bodů

Uplynulý týden se nesl na vlně mohutných výprodejů na světových burzách. Výhled na vyšší sazby po delší dobu v kombinaci s dalšími rozbroji na Blízkém východě začínají podrývat důvěru investorů. Po delším čase se hlavní americký index S&P 500 podíval pod hladinu 5000 bodů. Růst tržní volatility tak rozhodně nemusí být u konce.

Přečíst článek

Akciové trhy padají jak hrušky. Historické prokletí druhého kvartálu pokračuje

Kdo chtěl letos vydělávat na akciích, rozhodně je neměl kupovat během prvních tří měsíců. To vrcholila akciová rally odstartovaná loni v říjnu, která souvisela zejména s výhledem začátku snižování úrokových sazeb americkým Fedem. To se však stále oddaluje. A tak akcie padají. Druhý kvartál přitom každoročně patří k nejhorším obdobím pro investory, což se letos znovu potvrzuje. Čím to je? Důvodů je víc.

Přečíst článek
Elon Musk

Tesla se znovu bije za bilionovou odměnu pro Muska

Americká automobilka Tesla ve středu požádala akcionáře, aby znovu schválili dohodu o rekordním balíku odměn pro šéfa podniku Elona Muska v hodnotě až 56 miliard dolarů (zhruba 1,3 bilionu korun). Dohodu, která vznikla v roce 2018, začátkem letošního roku zrušil soud ve státu Delaware, připomíná agentura Reuters.

Přečíst článek

Na čem půjde letos vydělat? Na bitcoinu, akciích i nemovitostech

Hodnota bitcoinu může ještě letos přesáhnout hodnotu 100 tisíc dolarů, zaznělo v debatě v rámci projektu Technology Fast 50 společnosti Deloitte. A na čem lze letos ještě vydělat? Vhodná doba je podle investičních špiček i nadále pro investice do nemovitostí a akcií.

Přečíst článek

Křetínský usiluje o převzetí vlastníka britské Royal Mail

Český miliardář Křetínský chce ovládnout britskou královskou poštu založenou roku 1635. Akcie pošty v reakci letí nahoru o 26 procent. Stoupají rovněž akcie nizozemské pošty, v níž má Křetínský takřka třetinový podíl, všímá si ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank si vytvoří rezervu až 1️⃣,3️⃣ miliardy eur (zhruba 33 miliard korun) na krytí nákladů souvisejících s vleklým právním sporem ohledně převzetí konkurenta Postbank. Banka dnes upozornila, že tento krok bude mít dopad na její výsledky za čtvrté čtvrtletí i za celý letošní rok.
Tchaj-wan dnes zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 1️⃣2️⃣ čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi. Zpráva přichází den poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil návštěvu Číny, upozornila agentura Reuters.
Důvodem nižšího než předpokládaného výběru daně z neočekávaných zisků od bank byly 📈 vyšší úroky vyplacené střadatelům. Uvedl to premiér Petr Fiala v odpovědi na písemnou interpelaci předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Americký prezident Joe Biden dnes řekl, že by se rád střetl v 🤝 debatě se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadových volbách pravděpodobně utká o další čtyři roky v Bílém domě. Trump reagoval prohlášením, že je připraven „kdekoli, kdykoli“.
Reklama
Reklama
Doporučujeme