Reklama

Akcie. Živý finanční organismus

Jak si vedou akcie na pražské burze i ve světě?

Jak si vedou akcie na pražské burze i ve světě? Kdo a proč je nakupuje, anebo se jich zbavuje? Kterým firmám a oborům se nejlépe daří, či nedaří, co se týče dividend a hodnoty akcií, a proč? Kdy se akciový trh dostává do „býčí“ fáze a kdy do „medvědí“ a z jakého důvodů? Jaká jsou rizika investování na burze a jak nejistoty omezit či se jim vyhnout? Akcie, živý finanční organismus, na kterém mnozí zbohatli a mnozí naopak.

Proč elektromobilita vychází z módy?

Tesla? Letos stagnace, příští rok propad, varuje banka Wells Fargo. Proč elektromobilita vychází z módy?

Elektromobily vycházejí z módy. Tržby Tesly budou letos stagnovat, v příštím roce se dokonce propadnou, šokuje ve své nové prognóze americká banka Wells Fargo. Jen letos spadly akcie Tesly o 32 procent, zatímco akciový trh v USA roste o více než 8 procent, uvádí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Týden tradera: Trhy připomínají investiční horečku z počátku tisíciletí

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Bitcoin za 100 tisíc dolarů začíná vypadat dosažitelně

Přečíst článek

Jak se vyhnout riziku finančních bublin

Akciové trhy z dlouhodobého hlediska připomínají horskou dráhu. Období euforie a růstu jednou za čas střídají propady a strach. Některé vlny jsou mělké, některé nebezpečné a traumatizující. Proč vlastně na finančních trzích vznikají bubliny a jak se před nimi můžeme chránit? Odpovídá analytička J&T Karin Šoóšová.

Přečíst článek
Levicová extremistická skupina se přihlásila k sabotáži továrny Tesly u Berlína

„Dnes jsme sabotovali Teslu“. Levicoví extremisté přerušili výrobu v berlínské gigafactory

Továrna amerického výrobce elektromobilů Tesla nedaleko Berlína zastavila kvůli výpadku proudu výrobu. Závod u obce Grünheide byl evakuován, firma poslala domů tisíce zaměstnanců, řekla agentuře DPA mluvčí společnosti.

Přečíst článek
Elon Musk hýbe světem

Sedm milionů korun za hodinu práce? Jde to, když stojíte jako právník proti Muskovi

Za to, že Elonovi Muskovi nebyla přiznána v hodnotě přes bilion korun, požadují právníci také rekordní odměnu. Chtějí ji v akciích Tesly.

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Stanjura rozhořčil menšinové akcionáře ČEZ, stát bude dál vybírat mimořádnou daň

Ještě loni ministr financí Zbyněk Stanjura říkal, že daň z mimořádných zisků zřejmě skončí už po roce trvání. Dávalo by to smysl. Ke konci loňska stát ukončil zastropování cen energií. Ty totiž na burze klesly tak nízko, že už není třeba, aby lidem od drahých energií ulevoval. Jestliže už není třeba těchto mimořádných dotací, které pochopitelně zatěžovaly státní kasu, proč nadále vybírat mimořádnou daň ze zisku zejména energetických společností – rozuměj hlavně ČEZ – a bank?

Přečíst článek
Rivian R1T

Akciová bublina elektromobility splaskla, hodnota automobilek padá strmě dolů

Zdá se, že auto budoucnosti sjelo do příkopu. Akciová bublina elektromobility totiž splaskla. Dolu míří hodnota mnoha společností vyrábějících elektromobily, kterým se před lety věštila velká budoucnost.

Přečíst článek
ilustrační foto

Týden tradera: Letargičtí investoři a hvězdná Nvidia

Týden se z pohledu trhů nesl ve znamení výsledků technologické společnosti Nvidia, která opět překonala ty nejoptimističtější odhady a zachránila tak index Nasdaq před dalšími poklesy. Hlavní americký index S&P 500 se vrátil bezpečně nad 5000 bodů, býčí rally tak může klidně i dál pokračovat. Zápis z posledního jednání Fedu měl tentokrát výrazně menší dopad.

Přečíst článek
Sam Altman

Sam Altman vydělá miliony. Reddit jde na burzu

Reddit podal přihlášku ke vstupu na burzu. Šéf společnosti OpenAI Sam Altman, který je jejím hrdým podporovatelem i uživatelem, na tom vydělá miliony. Do akcií komunikační platformy během dekády nainvestoval nejméně 60 milionů dolarů. Ani za 20 let fungování se komunikační platformě nepodařilo dostat do zisku.

Přečíst článek
Wall Street

Akciové žně nekončí. Indexy S&P 500 i Dow Jones zaznamenaly rekord

Akcie ve Spojených státech vystoupaly na rekordy. Širší index S&P 500 před 20:00 středoevropského času přidával dvě procenta a byl na maximu 5082 bodů. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, poprvé v historii překonal hranici 39 tisíc bodů, když posílil o procento.

Přečíst článek
Japonský akciový index překonal rekord z roku 1989

Japonská burza je letos jak utržená ze řetězu. Nyní překonala rekord z roku 1989

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 poprvé překonal hranici 39 tisíc bodů, a zdolal tak rekord z roku 1989. K růstu pomohlo zejména posílení akcií výrobců čipů v reakci na výsledky americké společnosti Nvidia, které překonaly očekávání trhu. Japonský index uzavřel růstem o 2,19 procenta na 39 098,68 bodu, což je rekordní závěrečná hodnota. Přes den se dostal až na průběžné maximum 39 156,97 bodu, ukazují záznamy tokijské burzy.

Přečíst článek
Smartwings se vrací pod českou kontrolu

Smartwings se vrací pod českou kontrolu. Šimáně a spol. vykoupili Číňany

Smartwings se plně vrací pod kontrolu českých akcionářů v čele s miliardářem Jiřím Šimáněm, kteří od čínské skupiny Citic odkoupí necelou polovinu letecké společnosti.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ekologičtí aktivisté  obvinění z trestného činu poškození cizí věci se nemohou hájit svým politickým nebo filozofickým přesvědčením. S odkazem na rozhodnutí odvolacího soudu 👨‍⚖️ v Londýně o tom informovala agentura Reuters, podle které se tím zvyšuje pravděpodobnost, že bude odsouzeno více protestujících.
Elon Musk obhajuje své užívání ketaminu tím, že je to pro investory přínosné. Droga mu pomáhá zvládat "negativní chemický stav" podobný depresi, řekl šéf Tesly v dnes zveřejněném rozhovoru 🎤 s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem. 
Ministři zahraničí členských států EU dosáhli politické shody na nových sankcích vůči Rusku v reakci na nedávnou smrt ✝ ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného. Informoval o tom šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Detaily ohledně těchto sankcí mají být dojednány na pracovní úrovni a budou zveřejněny později.
Ve věku 93 let zemřel někdejší astronaut 🚀 americké NASA Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Čtyřikrát letěl do vesmíru, z toho jednou na oběžnou dráhu Měsíce, a v roce 1975, v době vrcholící studené války, se ve vesmíru na palubách kosmických lodí Sojuz a Apollo 🤝 setkal se sovětskými kosmonauty. 
Komerční banka první den vyplatila 582 věřitelům Sberbank CZ prostřednictvím poboček 3,114 miliardy korun. 🏦 Drtivá většina zvolila osobní žádosti na pobočce před on-line žádostí, kde je nárok na celkovou výplatu do maximálně 100 000 korun. Číst více
Řecké úřady vyzvaly české cestovní kanceláře (CK) k registraci do systému kompenzací pro klienty, kteří se kvůli požárům museli loni v červenci evakuovat z ostrova Rhodos 🌅. Nyní CK čekají na další postup. Poškození turisté podle řecké vlády dostanou poukázku na sedmidenní pobyt na Rhodu mimo hlavní sezonu. Program by se v Česku mohl týkat zhruba 9️⃣0️⃣0️⃣ lidí.
Čistý zisk pojišťovny Uniqa v Česku a na Slovensku loni dosáhl 1,22 miliardy korun. ↘ Ve srovnání s předchozím rokem, kdy činil 1,45 miliardy korun, klesl o zhruba 230 milionů. Na pojistném vybrala pojišťovna v obou zemích přes dvacet miliard korun, o sedm procent víc než před rokem. 
Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská přijede 23. března do Prahy. Zúčastní se konference běloruské diaspory, otevření Kanceláře Běloruských demokratických sil v Praze nebo promítání dokumentu na festivalu Jeden svět.🤝 Sejde se také s politickými představiteli. 
Členské státy EU odsouhlasily zvýšení Evropského mírového nástroje (EPF) o pět miliard eur 💶(126 miliard korun), které budou určeny na vojenskou pomoc Ukrajině. Na vytvoření zvláštního fondu na pomoc Ukrajině v rámci EPF se dnes na jednání v Bruselu definitivně shodli unijní ministři zahraničí.
Kraj Vysočina podá žádost o vyplacení peněz ze zkrachovalé Sberbank příští pondělí. Zatím dostane 95 procent své pohledávky, která je i s úroky přes 2️⃣,5️⃣ miliardy korun. Očekává, že peníze bude mít od podání žádosti k dispozici do několika dnů, rozdělí je na účty u čtyř bank. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme