Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová a její Politický diář

Komentátorka byznysového serveru Newstream Jana Havligerová

Jako novinářka působí víc než čtvrt století. V Hospodářských novinách, Euru i E15 se věnovala tématům z ekonomiky a politiky. Je absolventkou Univerzity Karlovy, Fakulty sociálních věd a žurnalistiky.

schůze Sněmovny

Poslanci mají prázdniny, vláda tvrdě maká

Na prázdniny už odjeli i poslanci, vláda se na dovolenou teprve chystá. I tak se ale snažila rychle vyřešit - se střídavými úspěchy -  některé ošemetné záležitosti.

Přečíst článek

Fialu a koalici Spolu žene vpřed odvaha a touha „přejet“ Babišovo hnutí ANO

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a šéf ANO Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Bezpečnostní riziko - Babiš kontra Fiala

Jestli je Andrej Babiš bezpečnostní riziko nebo ne, stále není jisté. Politici vládní koalice si sice myslí (a také říkají), že ano. Poslanecká sněmovna, v níž mají ODS, T0P09, KDU-ČSL, STAN a Piráti většinu, ale žádné takové ani podobné usnesení nepřijala.

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Fiala mrazí vztahy se Slovenskem, Pavel slaví první výročí

Česká vláda oznámila, že se rozhodla přerušit konzultace s kabinetem slovenského premiéra Roberta Fica kvůli rozdílným názorům na klíčová zahraniční témata. A premiér Fiala vzápětí nato v Kramářově vile přijal lídra slovenské opozice, předsedu strany Progresívne Slovensko Michala Šimečku. Předseda české vlády zřejmě ví něco, co obyčejným smrtelníkům uniká. Možná dokonce ví, co bude dál.

Přečíst článek

Politický diář Jany Havligerové: Optimismus Fialy a jeho ministrů je bezbřehý

Víc než polovině obyvatel se nezamlouvá, kam země směřuje, ukázal průzkum STEM pro CNN Prima News. Ministr pro evropské záležitosti, "stanař" Martin Dvořák je ale přesvědčený, že to neznamená vyjádření nedůvěry či nespokojenosti s vládou. Podle něj je celá politická scéna na bodu mrazu. Tak určitě. Když to na ní zrovna nevře.

Přečíst článek
Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Politický diář: Alternativní brněnská politika

Brněnská primátorka Markéta Vaňková má podporu předsednictva ODS, to nevidí důvod, proč by kvůli fotografii, na níž je s bílým práškem připomínajícím kokain, měla rezignovat. Jak poznamenal poslanec Marek Benda – „Brno vždy bylo lehce alternativní město, tak to je.“ Pravda. S tím jak ve vysokých politických a úřednických funkcích přibývá reprezentantů moravské metropole, je to čím dál tím víc zřetelnější.

Přečíst článek
Politický diář Jany Havligerové: Když to říká premiér, musí to být pravda

Politický diář Jany Havligerové: Když to říká premiér, musí to být pravda

Petr Fiala zdůraznil, že k červnovému poklesu inflace pomohl svými kroky kabinet. „Díky zásadnímu úsilí naší vlády se podařilo dostat inflaci na jednocifernou hodnotu, konkrétně na 9,7 procent,“ prohlásil ministerský předseda. Zmínil přitom mimo jiné zastropování cen energií, vládní úspory a tlak na dodavatele potravin a pohonných hmot. Když to tvrdí premiér, musí to být pravda. Nebo ne?

Přečíst článek
Premiér Fiala a guvernér ČNB Michl si ještě v lednu rozuměli, teď se navzájem obviňují, kdo může za vysokou inflaci.

Politický diář Jany Havligerové: Prozření českých politiků

Guvernér ČNB Michl kontra premiér Fiala. Ostrý souboj mužů, kteří mají máslo na hlavě a řešení problémů, konkrétně inflace, nabízejí s křížkem po funuse. Rozsoudit, jestli za vysokou inflaci může spíš uvolněná měnová nebo uvolněná fiskální politika, není úplně jednoduché.

Přečíst článek
Jana Havligerová: Politici se činí, vidět to ale není

Jana Havligerová: Politici se činí, vidět to ale není

Prezident Petr Pavel podepsal vládní novelu o snížení červnové valorizace důchodů. A hned vzápětí se pozastavil nad tím, že vládní koalice valorizaci penzí omezí, a platy politiků nechá růst. Dobrý manévr na odvedení pozornosti. Platy politiků jsou vděčný terč.

Přečíst článek
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) vystoupil na briefingu po jednání se zástupci Agrární komory, Potravinářské komory a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR), 27. února 2023, Praha.

Politický diář Jany Havligerové: Zlevníme potraviny, policistům přidáme. Slibuje se dobře, hůře plní

Lidovecký ministr zemědělství Zdeněk Nekula od podzimu loňského roku intenzivně řeší růst cen potravin. Po půl roce se dostavil výsledek. Vznikla mezirezortní skupina, která bude vysoké ceny potravin řešit. Bravo, glosuje s ironií komentátorka Newstream.cz Jana Havligerová. Co ji ještě zaujalo v uplynulém týdnu?

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman (vpravo) se sešel s rakouským prezidentem Alexandrem Van der Bellenem (vlevo), 2. března 2023, Praha.

Končící prezident Miloš Zeman: Mistr politických šachů, po kterém zůstane příliš mnoho afér

Afér je s politickým působením končícího prezidenta Miloše Zemana spojeno mnoho. Byl mistrný hráč vnitropolitických šachů. Zemanovi političtí souputníci, stejně jako političtí pozorovatelé a voliči byli buď jeho skalní fanoušci, anebo ho opravdu nemuseli. Lhostejným nechával málokoho. Provokoval, přeháněl i lhal. Hanebný byl jeho výklad Ústavy i odmítání ústavních zvyklostí. Ty nazýval idiocií. Nikdy ale – přes svoje zahraničně-politické čínské a ruské eskapády – nezpochybnil členství Česka v NATO, shrnuje dneškem končící Zemanovo působení v politice komentátorka newstream.cz Jana Havligerová.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman končí ve funkci 8. března.

Zemanova cesta. Od muže listopadu k technologovi moci

Spolu s Václavem Havlem a Václavem Klausem vytvářel Miloš Zeman obraz české politiky v 90. letech minulého a počátkem tohoto století. Spolu s ním končí v české stranické politice výměna první polistopadové generace politiků, píše v profilu dosluhujícího prezidenta politická komentátorka Newstreamu Jana Havligerová.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme