Reklama

Big Tech. Svět nejmodernějších technologií.

Big Tech. Čtyři současnosti největší, nejdominantnější a nejprestižnější společností v průmyslu informačních technologií v USA. Velkou čtyřku tvoří provozovatel Googlu Alphabet, Amazon, Apple a Meta vlastnící síť Facebook.

Big Tech, označovaný jako Tech Giants, Big Four nebo Big Five. Čtyři, respektive pět v současnosti největší, nejdominantnější a nejprestižnější společnosti v průmyslu informačních technologií ve Spojených státech. Velkou čtyřku tvoří provozovatel Googlu Alphabet, Amazon, Apple a Meta vlastnící síť Facebook. Velkou pětku doplňuje Microsoft. Svět nejmodernějších technologií.

Smršť rychlých zpráv o propouštění ve velkých firmách nebere konce

Stanislav Šulc: A je to tady. Všichni propouštějí

Aktuální výsledková sezona přináší jednu poměrně znepokojivou informaci. Všude se propouští. Bez ohledu na dosavadní úspěchy, zisky, byznys model, napříč sektory i zeměmi. Propouštějí velké firmy i startupy. Co to znamená? Došly prachy.

Přečíst článek

Musk: Lidé díky umělé inteligenci nebudou muset pracovat. Ale ještě tam nejsme

Přečíst článek

Akciím se letos daří nad očekávání dobře. Investoři vyhlížejí pokles sazeb

Přečíst článek

Týden tradera: Technologický index Nasdaq čekají drobné turbulence

Navzdory letnímu období světové indexy dosahují nových letošních maxim. Hlavním důvodem je optimismus podpořený daty o vývoji spotřebitelské inflace v USA. Její pomalejší růst naznačuje možnou trvalou přestávku v růstu úrokových sazeb Fedu. Index S&P 500 tak dosáhl hranice 4500 bodů a rozšířil své zisky.

Přečíst článek
Bill Gates se 16. června 2023 v Pekingu setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem

Bill Gates je "americký přítel", zhodnotil schůzku čínský prezident Si Ťin-pching

Zakladatel počítačové firmy Microsoft Bill Gates se dnes sešel s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Ten řekl, že Gates je "prvním americkým přítelem", se kterým se letos v Pekingu setkal. Podle agentury Reuters o tom informovala čínská státní média.

Přečíst článek
Apple, ilustrační foto

Apple je jednička, Tesla propadlík. Tržní hodnota nejcennějších firem spadla nejvíc od krize v roce 2009

Investory zatřásla krize důvěry. Loni krvácely zejména akcie Big Techů. Tržní hodnota stovky nejcennějších světových firem podle žebříčku sestavovaného poradenskou společností PwC propadla za poslední rok o 11 procent, což je nejvíce od finanční krize v roce 2009. Nejhodnotnější firmou je i nadále Apple, propadlíkem je Tesla.

Přečíst článek
Jack Ma na archivním snímku z roku 2019.

Návrat za katedru. Jack Ma, zakladatel Alibaby, bude působit na univerzitě v Tokiu

Zakladatel čínské internetové společnosti Alibaba Jack Ma začal jako hostující profesor působit ve výzkumnému institutu Tokyo College, který spadá pod Tokijskou univerzitu. S odvoláním na oznámení školy o tom informoval britský list Financial Times (FT). Ma, který začínal jako učitel angličtiny, se bude zabývat projekty v oblasti udržitelného zemědělství a produkce potravin. Tento kdysi nejbohatší Číňan bude také pořádat semináře o podnikání. Smlouvu má do října.

Přečíst článek
Americké technologické společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk na 15,05 miliardy dolarů.

Tržby rostly nad očekávání, ale čtvrtletní zisk majitele Googlu klesl

Americké technologické společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google, klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk na 15,05 miliardy dolarů (zhruba 323 miliard korun) z 16,44 miliardy dolarů před rokem. Tržby se však meziročně zvýšily o téměř tři procenta na 69,79 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na 68,95 miliardy dolarů.

Přečíst článek

Microsoftu se daří, softwarový gigant zvýšil čtvrtletní zisk i tržby

Americký softwarový gigant Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o devět procent na 18,3 miliardy dolarů (téměř 400 miliard korun). Jeho tržby stouply o sedm procent na 52,9 miliardy dolarů. Výsledky firmy překonaly očekávání analytiků.

Přečíst článek
Zakladatel Microsoftu Bill Gares na snímku z 15. 2. 2023

Umělá inteligence je stejně zásadní jako počítače, internet a mobily, prohlásil Bill Gates

Sedmašedesátiletý průkopník osobních počítačů, zakladatel Microsoftu, miliardář a filantrop Bill Gates vysekl poklonu před nepřehlédnutelným trendem a fenoménem v technologiích, umělou inteligencí (AI). „Je to nejrevolučnější technologie, jakou jsem za poslední desetiletí viděl. Vývoj umělé inteligence je stejně zásadní jako vytvoření mikroprocesoru, osobního počítače, internetu a mobilního telefonu,“ napsal v úterý na svém blogu.

Přečíst článek
Elon Musk je nejbohatším člověkem planety.

Miliardáři jako ohrožený druh. Ve světě a hlavně v Číně jich ubylo kvůli oslabení technologického sektoru

Na světě a převážně v Číně loni ubylo více než 400 dolarových miliardářů. Vyplývá to ze seznamu Hurun Global Rich List 2023, který sestavuje čínský časopis o bohatství a luxusu Hurun Report. Na vině je oslabení velkých technologických firem, na které se zaměřila čínská vláda, zpřísňování měnové politiky a dopady pandemie covidu-19, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Google 21. března 2023 zpřístupnil - zatím jen v USA - svého chatbota Bard s umělou inteligencí, jehož hlavním soupeřem je ChatGPT od Microsoftu.

Bard vs. ChatGPT. Souboj inteligentních chatbotů začíná, Google zpřístupnil projekt konkurující Microsoftu

Americká internetová společnost Google v úterý zpřístupnila veřejnosti konverzačního robota Bard. Konkurovat bude službě ChatGPT vytvořené společností OpenAI, kterou podporuje Microsoft. Přístup k Bardovi je možný zatím jen ze Spojených států a Británie, uvedla agentura AFP.

Přečíst článek
aMAZON

Po Metě oznámil druhé kolo propouštění také Amazon. O práci přijde dalších 9 tisíc lidí

Americký internetový obchod Amazon hodlá zrušit dalších 9000 pracovních míst. Šéf podniku Andy Jassy to uvedl ve sdělení zaměstnancům. Firma už začátkem ledna oznámila, že zruší zhruba 18 tisíc míst. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Ekologičtí aktivisté  obvinění z trestného činu poškození cizí věci se nemohou hájit svým politickým nebo filozofickým přesvědčením. S odkazem na rozhodnutí odvolacího soudu 👨‍⚖️ v Londýně o tom informovala agentura Reuters, podle které se tím zvyšuje pravděpodobnost, že bude odsouzeno více protestujících.
Elon Musk obhajuje své užívání ketaminu tím, že je to pro investory přínosné. Droga mu pomáhá zvládat "negativní chemický stav" podobný depresi, řekl šéf Tesly v dnes zveřejněném rozhovoru 🎤 s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem. 
Ministři zahraničí členských států EU dosáhli politické shody na nových sankcích vůči Rusku v reakci na nedávnou smrt ✝ ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného. Informoval o tom šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Detaily ohledně těchto sankcí mají být dojednány na pracovní úrovni a budou zveřejněny později.
Ve věku 93 let zemřel někdejší astronaut 🚀 americké NASA Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Čtyřikrát letěl do vesmíru, z toho jednou na oběžnou dráhu Měsíce, a v roce 1975, v době vrcholící studené války, se ve vesmíru na palubách kosmických lodí Sojuz a Apollo 🤝 setkal se sovětskými kosmonauty. 
Komerční banka první den vyplatila 582 věřitelům Sberbank CZ prostřednictvím poboček 3,114 miliardy korun. 🏦 Drtivá většina zvolila osobní žádosti na pobočce před on-line žádostí, kde je nárok na celkovou výplatu do maximálně 100 000 korun. Číst více
Řecké úřady vyzvaly české cestovní kanceláře (CK) k registraci do systému kompenzací pro klienty, kteří se kvůli požárům museli loni v červenci evakuovat z ostrova Rhodos 🌅. Nyní CK čekají na další postup. Poškození turisté podle řecké vlády dostanou poukázku na sedmidenní pobyt na Rhodu mimo hlavní sezonu. Program by se v Česku mohl týkat zhruba 9️⃣0️⃣0️⃣ lidí.
Čistý zisk pojišťovny Uniqa v Česku a na Slovensku loni dosáhl 1,22 miliardy korun. ↘ Ve srovnání s předchozím rokem, kdy činil 1,45 miliardy korun, klesl o zhruba 230 milionů. Na pojistném vybrala pojišťovna v obou zemích přes dvacet miliard korun, o sedm procent víc než před rokem. 
Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská přijede 23. března do Prahy. Zúčastní se konference běloruské diaspory, otevření Kanceláře Běloruských demokratických sil v Praze nebo promítání dokumentu na festivalu Jeden svět.🤝 Sejde se také s politickými představiteli. 
Členské státy EU odsouhlasily zvýšení Evropského mírového nástroje (EPF) o pět miliard eur 💶(126 miliard korun), které budou určeny na vojenskou pomoc Ukrajině. Na vytvoření zvláštního fondu na pomoc Ukrajině v rámci EPF se dnes na jednání v Bruselu definitivně shodli unijní ministři zahraničí.
Kraj Vysočina podá žádost o vyplacení peněz ze zkrachovalé Sberbank příští pondělí. Zatím dostane 95 procent své pohledávky, která je i s úroky přes 2️⃣,5️⃣ miliardy korun. Očekává, že peníze bude mít od podání žádosti k dispozici do několika dnů, rozdělí je na účty u čtyř bank. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme