Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Traktory v Praze. Ministr odmítl jednat s tím, že organizátoři mají politické cíle

zemědělci, protest
Profimedia
 ČTK

Stovky traktorů a dalších zemědělských strojů přijely brzy ráno do Prahy kvůli protestu zemědělců. Ještě za tmy dorazili protestující před ministerstvo zemědělství, kde chtějí šéfovi rezortu Marku Výbornému (KDU-ČSL) předat dopis se svými požadavky. Výborný ale řekl, že organizátoři akce sledují politické cíle a změny v zemědělství s nimi konzultovat nehodlá. Protestní jízda farmářů částečně zablokovala pražskou magistrálu a v centru Prahy na chvíli omezila provoz tramvají.

Reklama

Středočeským krajem ráno projelo asi 440 strojů a 130 doprovodných vozidel, řekla  po 07:00 středočeská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Organizátoři akce dřív uváděli, že by mohlo do Prahy přijet 600 až 1000 traktorů a dalších strojů. Například zemědělci ze Strakonicka a Písecka uvedli podle České televize, že desítky účastníků z regionu nakonec jízdu odřekli.

Podle předem ohlášeného plánu organizátorů přijížděli farmáři do Prahy z několika stran. Ve Vinohradské ulici kolona traktorů zastavila před 07:00 provoz tramvajové linky 13. Podle zpravodaje ČTK protestující částečně zablokovali magistrálu v centru. Zemědělská technika tam stála ráno v souvislé koloně, ale v každém směru zůstal jeden pruh volný pro průjezd ostatních aut. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) řekl České televizi, že byla zaznamenána i jedna nehoda traktoru, ale bez vážnějších následků.

Desítky kusů techniky protestujících zemědělců dorazily před 06:00 k sídlu ministerstva zemědělství v Praze, které je hlavním cílem protestní jízdy. Na technice visely české vlajky i transparenty, například s nápisem „Jsme zemědělci, nejsme podporovatelé Ruska, Fialo!!!”. Protestující chtějí dopoledne předat ministrovi zemědělství dopis s požadavkem, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu.

ministr zemědělství Výborný

Výborný zvažuje osvobodit zemědělské dotace od daně, ANO by to podpořilo

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zvažuje, že by se v rámci podpory českého zemědělství zrušilo danění dotací. Daň je podle něj v Evropské unii výjimkou, uplatňují ji pouze Česko a Slovensko. Osvobození zemědělských dotací od daní by podle prvního místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka podpořilo i největší opoziční uskupení. Politici to uvedli v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi Prima.

Přečíst článek

Ministr Výborný řekl k dnešní akci, od které se distancovaly velké zemědělské organizace, že preferuje spíš jednání u kulatého stolu než protest na ulicích. Organizátoři, ke kterým patří předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, podle ministra sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují.

„To, že bych teď konkrétní kroky nebo změny, které v oblasti zemědělství v ČR plánujeme, komunikoval nebo konzultoval s panem Dufkem, nepovažuji za důvodné. V tom jednoznačně jednám s těmi třemi nevládními organizacemi (Agrární komora, Zemědělský svaz, Asociace soukromého zemědělství), to jsou pro mě partneři, ti jsou pro mě důležití," řekl Výborný. Nezpochybňuje ale problémy, se kterými se čeští zemědělci potýkají, dodal.

Protesty zemědělců v Německu

Zemědělci versus Zelená dohoda pro Evropu. Chystá se velká mezinárodní stávka

Zemědělské organizace střední a východní Evropy vyzvaly zemědělce k protestům proti agrární politice Evropské unie, uvedla česká agrární komora, podle které se mají hromadné demonstrace konat 22. února.

Přečíst článek

 Akci pořádají lidé, kteří se netají podporou Kremlu, uvedl na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS). Zopakoval, že hlavní zemědělské organizace se od dnešního protestu distancovaly. Část organizátorů protesty zneužívá pro vlastní mocenské hry i podle předsedy Pirátů a vicepremiéra Ivana Bartoše. Stojí za nimi lidé navázaní "na extremistu (Jindřicha) Rajchla, dezinformační scénu či některé agrobarony", uvedl rovněž na síti X.

Blíží se stávka zemědělců

Dalibor Martínek: Jste trapní, sedláci. Chcete blokovat město, peněz máte na rozdávání

Hlavní důvod, proč zemědělci vyrazí v nadcházejícím týdnu otravovat lidem život ve městech, je jasný. Je únor, na poli se nic neděje, je čas údržby vozového parku. Takže proč nevytáhnout traktory na malou projížďku. A nandat to Pražákům. Skvělá zábava.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme