Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky

Development

Development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky

Proč je důležité stavět? Má stavět soukromý nebo veřejný sektor? Kde se právě staví? A jak? Jak mění české stavebnictví nároky na udržitelnost? Jaké jsou ty nejzajímavější projekty? Dávají přednost Češi bydlení v rodinných domech nebo v bytech? Je výhodnější bydlet v nájmu nebo ve vlastním? Jak se bude vyvíjet trh s nájemním bydlením? Jak financovat bydelní? Co je architektonická soutěž a je přínosem? Jak důležité je mít urbanistickou koncepci? Která architektonická jména rezonují v Česku? A dokážou čeští architekti zaujmout i za hranicemi?
Ostravský mrakodrap v Ostrčilově ulici v Ostravě na snímku z 27. března 2022. Budova by měla být přeměněna na bytový dům podle návrhu renomovaného architektonického studia AI Design Evy Jiřičné a Petra Vágnera.

Ostravský mrakodrap od Evy Jiřičné našel investora

Přestavba mrakodrapu v centru Ostravy podle návrhu studia světoznámé architektky Evy Jiřičné dostala druhou šanci. Pro projekt se našel nový investor, jehož jméno zatím zůstává neveřejné.

Přečíst článek
Petr Palička

Výstavbu v Praze brzdí úředníci a hlavně prudiči, říká Petr Palička z Penty

Přečíst článek
Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Po dvou letech zamrzlého trhu s nemovitostmi se letos, počínaje jarem, čeká zlom. S poklesem úrokových sazeb a po stagnaci prodeje bytů, kdy lidé s nákupem nemovitostí vyčkávali, přichází přelomový rok. „Očekáváme, že letos budeme mířit k tisícovce prodaných bytů,“ říká Dušan Kunovský, majitel největšího developera v zemi, který se soustředí na pražský trh.

Přečíst článek
Makléř roku 2023 sítě Remax  Artem Saykin

Byt prodáte i díky fotce z mobilu. Ale pod cenou, říká makléř roku

Nejvýkonnější makléř společnosti Remax Artem Saykin loni prodal 77 nemovitostí a na provizích vydělal 9,5 milionu korun. Remax si z toho vzal 1,5 milionu. Další milion Saykin utratil za reklamu. „Důležité je, aby byl člověk vidět. Úspěch přichází s dobrým marketingem,“ říká TOP makléř v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek
Německo, Sasko

V Německu zuří realitní krize. Ceny bytů nacházejí nové dno, developeři krachují

Ceny bytových nemovitostí v Německu loni meziročně klesly o 8,4 procenta, oznámil německý statistický úřad. Je to nejhlubší propad od roku 2000, kam až sahají jeho záznamy, a zároveň jde o první meziroční pokles od roku 2007.

Přečíst článek
Vizualizace projektu Stromovka vycházející z návrhu skupiny EBM

Natland postaví v Kladně 600 bytů. Miliardový projekt koupil od developera EBM

Investiční skupina Natland, kterou většinově vlastní podnikatel Tomáš Raška, koupila od společnosti EBM Group Ľubomíra Vaise a jeho syna Jakuba developerský projekt Stromovka v Kladně. Jde o první projekt skupiny mimo Prahu a doposud zřejmě druhý největší. Uvedl to server e15.cz. Cenu transakce ani termín zahájení výstavby firmy nekomentovaly.

Přečíst článek

Stavebníkům rostou mzdové náklady, výstavba zdraží

Stavební firmy plánují v letošním roce obdobně jako loni zvyšovat platy svým pracovníkům o procenta. Obor se dlouhodobě potýká s nedostatkem pracovních sil. Stavebníci si tak navyšováním mezd chtějí udržet stávající zaměstnance a pokusit se nalákat nové.

Přečíst článek

Sazby hypoték klesají k pěti procentům. Psychologická hranice brzy padne. Čekat, nebo už jít do banky?

Víte, proč jsou hypoteční bankéři po celou dobu realitní krize v posledních dvou letech v klidu? Proč nezmatkují, že trh s byty zamrznul? A proč si mohou dovolit jako jacísi Buddhové s jemným úsměvem glosovat hemžení kolem sebe, když se půjčky na bydlení staly nedostupné?

Přečíst článek

Jiří Vančura: Financovali jsme výstavbu i v době, kdy jiní raději vyčkávali. Chceme dál růst

Trinity Bank i v období vysokých sazeb a obří inflace jako jedna z mála bank na tuzemském trhu dál intenzivně investovala do nemovitostního trhu. Zatímco jiné banky se bály a financování do nových projektů přiškrtily či úplně pozastavily, Trinity rostla.

Přečíst článek

Designové domy v prémiové lokalitě. Bydlení v top‘ rezidenci Pomezí je jedinečné

V klidné části pražských Košíř se do začátku léta dokončí kompletní výstavba rodinných řadových domů a vil v lokalitě pod Vidoulí. Nízkoenergetické nemovitosti chytře zasazené do svahu nabízejí příjemné bydlení v bezprostředním sousedství přírodního parku Košíře-Motol. Moderní komerční centrum v okolí Anděla i historické centrum Prahy jsou přitom dostupné během několika minut.

Přečíst článek
Dům Fragment v Karlíně objímá obří socha.

Český realitní trh se zvedá. Zdražovat budou vedle novostaveb i starší byty

Trh s bydlením podle expertů směřuje k dalšímu oživení. S růstem poptávky lze očekávat i konec marketingových pobídek developerů, které primárně stály za mírným snížením cen novostaveb v první polovině loňského roku. Ceny nové výstavby letos opět porostou a s nimi i ceny starších bytů.

Přečíst článek
Takto by mohlo vypadat nádraží Vyšehrad.

Fotogalerie: Chráněné nádraží Vyšehrad se promění na mikrobyty

Více než 30 let Vyšehradské nádraží chátralo, visela nad ním i hrozba demolice a město uvažovalo i o vyvlastnění. To jako jedinou možnost záchrany vidělo i UNESCO. Nyní se má kulturní památka pod taktovkou nového majitele rekonstruovat.

Přečíst článek
Reklama

News box

Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank si vytvoří rezervu až 1️⃣,3️⃣ miliardy eur (zhruba 33 miliard korun) na krytí nákladů souvisejících s vleklým právním sporem ohledně převzetí konkurenta Postbank. Banka dnes upozornila, že tento krok bude mít dopad na její výsledky za čtvrté čtvrtletí i za celý letošní rok.
Tchaj-wan dnes zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské ministerstvo obrany oznámilo, že 1️⃣2️⃣ čínských letadel překročilo střední linii dělící Tchajwanský průliv, kterou Tchaj-pej považuje za neoficiální hranici mezi oběma zeměmi. Zpráva přichází den poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken ukončil návštěvu Číny, upozornila agentura Reuters.
Důvodem nižšího než předpokládaného výběru daně z neočekávaných zisků od bank byly 📈 vyšší úroky vyplacené střadatelům. Uvedl to premiér Petr Fiala v odpovědi na písemnou interpelaci předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové. Stát na této dani od bank vybral asi 700 milionů korun, zatímco předpoklad byl asi 33 miliard.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se  ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatků od proruské sítě přijímal balíčky. Ve vyjádření, které dnes poskytl ČTK, Bystroň uvedl, že magazín se zapojil do kampaně, jejímž cílem je zdiskreditovat všechny strany usilující o ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině, a ovlivnit tak volby do Evropského parlamentu.
Díky klesajícím cenám Češi podle prodejců letenek na jaře kupují letenky do vzdálenějších 🛬 destinací než loni. Ze vzdálených míst nejčastěji létají do Asie a Severní Ameriky. Oblíbený thajský Bangkok čeští turisté postupně mění za Japonsko. 
Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala zatím v topné sezoně 2023/24 zhruba o pět procent 📉 méně tepla než v té předcházející. Jde o údaj za září 2023 až konec letošního března. Duben a květen však mohou tento výsledek ještě pozměnit, řekla Petra Siegerová, mluvčí podniku, který produkuje teplo a elektřinu z uhlí a biomasy. 
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) ponechala rating Slovenska beze změny na úrovni A+ se 👍 stabilním výhledem. Její hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska je tak o dva stupně vyšší než rating agentury Fitch Ratings a o stupeň vyšší než rating agentury Moody's. 
Americký prezident Joe Biden dnes řekl, že by se rád střetl v 🤝 debatě se svým předchůdcem Donaldem Trumpem, s nímž se v listopadových volbách pravděpodobně utká o další čtyři roky v Bílém domě. Trump reagoval prohlášením, že je připraven „kdekoli, kdykoli“.
Reklama
Reklama
Doporučujeme