Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny nemovitostí v Itálii nebo Španělsku poslední dekádu klesaly, říká analytik v podcastu

Petra Jansová

Nemovitosti v Česku rostly v posledních deseti letech skoro nejrychleji v rámci Evropy, téměř se zdvojnásobily. Existují ale země, kde tomu bylo naopak. Nejzajímavějším příkladem je Itálie, kde jsou aktuální ceny bytů nižší než v roce 2008.

Reklama

Propad cen na Apeninském poloostrově způsobilo hned několik faktorů. „Jsou to například obtíže, s nimiž bojoval a bojuje italský bankovní sektor, proto tamní banky nebyly ochotné poskytovat hypotéky v takovém objemu jako jinde,“ vysvětluje Pavel Ryska, analytik J&T Banky.

Dynamiku hypotečního trhu v Itálii negativně ovlivňuje i vysoká míra nezaměstnanosti, speciálně mezi mladými. Typičtí žadatelé o hypotéku jsou pak podle Rysky z pohledu italských bank rizikovými klienty. A do třetice, na propadu cen nemovitostí v Itálii se podílel i slabý hospodářský růst.

Itálie a Španělsko přitahují investory do nemovitostí

„Vývoj cen v poslední dekádě s sebou přinesl i zájem zahraničních investorů, kteří upřeli zájem především na komerční reality,“ říká Ryska. A právě tento zájem bude zřejmě v budoucnu držet ceny italských realit vyrovnaný. Zlevňovat by zřejmě už výrazněji neměly.

Podobný vývoj na nemovitostním trhu lze podle Rysky pozorovat i v další jihoevropské zemi. „Španělsko prošlo obrovským růstem cen nemovitostí v letech 2005, 2006 a 2007. V následující dekádě pak razantním zlevňováním,“ přibližuje Ryska.

Ceny nemovitostí ve Španělsku podle Rysky aktuálně zase rostou. Ne ale nijak razantně. „Tamní realitní trh je ve srovnání s Itálií živější. A čím dál častěji se dostává do hledáčku zahraničních investorů. Predikcí o cenách bych se raději zdržel,“ uzavírá Ryska.

Poslechněte si nejnovější díl podcastu Realitní Club v úvodu článku nebo na všech podcastových platformách.

Další epizody podcastu sledujte zde:

Zdeněk Tůma

Zdeněk Tůma: Nájemních bytů bude přibývat. A nájmy dál porostou

Bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se podle svých slov tak nějak přirozeně ponořil do byznysu s nemovitostmi. Je jedním ze zakladatelů fondu kvalifikovaných investorů s názvem IRQ, který se chce věnovat především nájemnímu bydlení v Praze a Brně. Jejich prvním projektem by měl být bytový dům v pražských Holešovicích. „Chceme budovat portfolio nájemního bydlení,“ říká Tůma.

Přečíst článek

Natáčení podcastu s Tomášem Jelínkem (Centrury 21)

Byt pro rodinu na sídlišti v Praze? Museli byste vydělávat 80 tisíc měsíčně, říká ředitel realitky

Ne že by se neprodávalo, ale i trh se secondhandovými nemovitostmi výrazně zpomalil. K zásadnější korekci cen zatím ale plošně nedochází. U některých typů nemovitostí a lokalit ale ceny padají i o 15 procent. U paneláků pak ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomáš Jelínek v dalším díle podcastu Realitní Club, který přineseme již zítra. Zlevňování očekává i nadále.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zakladatel Amazing Places: Hledáme českou stopu v cizině. Chtěli bychom i Šmejcův ostrov

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme