Reklama

Průmysl. Tahoun ekonomiky

Průmysl a výroba v Česku i ve světě. Kdo průmysl táhne, které technologie se mění?

Průmysl a výroba v Česku i ve světě. Automobilový, hutní, farmaceutický, strojírenský, technologický, letecký, textilní, oděvní, stavební, zbrojní, lodní, námořní, hudební, filmový, zábavní, herní, chemický, těžební, potravinářský, zpracovatelský. Co ovlivňuje růst či pokles průmyslu, jak se vyvíjí průmyslové ceny, kdo průmysl táhne, které technologie se mění. Průmysl jako tahoun ekonomiky.

Ceny v průmyslu neklesají tak rychle, jak se čekalo. ČNB sníží sazby „jen“ o půl procenta

Ceny v průmyslu neklesají tak rychle, jak se čekalo. ČNB sníží sazby „jen“ o půl procenta

Ceny průmyslových výrobců letos v únoru klesaly pomaleji, než se čekalo. Meziročně vykázaly pokles o 0,9 procenta, zatímco analytici oslovení agenturou Bloomberg předpokládali ve střední hodnotě svých odhadů pokles o 1,3 procenta. Meziměsíčně byla dynamika ale naopak silnější, než se čekalo, když ceny narostly o 0,5 procenta, namísto očekávaných 0,3 procenta. Vyplývá to z čerstvých dat Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

Tesla? Letos stagnace, příští rok propad, varuje banka Wells Fargo. Proč elektromobilita vychází z módy?

Přečíst článek
Výrobní závod Liberty Ostrava v Ostravě-Kunčicích

„Destrukce ocelového srdce Česka“. Odbory odmítají restrukturalizační plán Liberty Ostrava

Restrukturalizační plán hutní společnosti Liberty Ostrava označil předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo za zcela nepřijatelný. V podniku, který má zhruba 6000 zaměstnanců, by podle něj v souvislosti s poklesem výroby o 60 procent přišlo o práci 3000 lidí. Ďurčo to uvedl na síti X. Společnost Liberty Ostrava v reakci uvedla, že žádné propouštění neplánuje.

Přečíst článek
Elektromobil Xiaomi SU7

Přijíždí nový elektromobil. Xiaomi se chce se svým vozem stát jedním z lídrů trhu

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi začne tento měsíc dodávat svůj první elektromobil SU7, uvedla agentura Reuters. Xiaomi vstupuje na největší automobilový trh uprostřed cenové války. Uvedení automobilu na trh se čeká 28. března, kdy by měla firma oznámit i jeho cenu.

Přečíst článek
Škoda Enyaq iV

Škoda Auto omezuje výrobu. Na vině je zpoždění dodávek elektromotorů od Volkswagenu

Automobilka Škoda Auto kvůli snížení dodávek e-pohonů ze závodu Volkswagen Group Components v Kasselu omezuje výrobu plně elektrické řady aut Enyaq. Na omezení výroby upozornil server E15 s odkazem na týdeník Škodovácký odborář. 

Přečíst článek
Elektromobil automobilky Leapmotor

Další krok Číny v Evropě. Koncern Stellantis a Leapmotor zakládají společný podnik

Čínský regulátor dal zelenou společnému podniku automobilek Stellantis a Leapmotor. S odvoláním na dva informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Společný podnik Stellantisu umožní vyrábět a prodávat elektrická vozidla Leapmotor mimo Čínu. Po schválení ze strany čínské Národní rozvojové a reformní komise (NDRC) se čeká ještě na obdobný krok regulátorů na dalších trzích.

Přečíst článek
Liberty Steel

OBRAZEM: V hutích Liberty nastoupila necelá třetina zaměstnanců. Tisíce dalších zůstávají doma

Hutě Liberty Ostrava začínají vyrábět ve Steckelově válcovně svitky z přivezených polotovarů. V pondělí nastoupilo do práce 1750 zaměstnanců z šesti tisíc. Zaměstnanců podniku Tameh, který je dodavatelem elektřiny do hutí, jsou zhruba tři stovky a jsou také doma.

Přečíst článek

Vyberte si dokonalé sváry! Vyzkoušejte svařování magickou metodou v Polsku!

Různé druhy svářečských prací dnes nachází své uplatnění napříč obory. Jelikož se jedná o vysoce kvalifikovanou práci, může být poměrně náročné najít dodavatele svařovaných dílů, který má dostatečnou kapacitu, aby vám vše potřebné dodal včas. Případná zpoždění a s tím související prostoje ve vaší výrobě pak výrazně poškozují vaši konkurenceschopnost. Nebojte se tak hledat partnera i za naší severní hranicí!

Přečíst článek
Nákup v obchodě (ilustrační foto)

Potraviny budou dál zlevňovat, naznačují ceny výrobců

Nová data Českého statistického úřadu o vývoji cen zemědělských výrobců naznačují, že by zlevňování některých druhů potravin mělo pokračovat i v následujících měsících.

Přečíst článek
Areál firmy Liberty Ostrava

Liberty Ostrava podala nabídku na převzetí firmy Tameh

Hutní společnost Liberty Ostrava podala nabídku na převzetí dodavatele energie Tameh Czech. Snaží se tak vyřešit krizi obou podniků, které jsou ekonomicky i technologicky provázané, uvedla agentura Reuters s odvoláním na představitele společnosti Liberty Ostrava.

Přečíst článek
Volvo Cars sníží podíl ve výrobci elektromobilů Polestar

Volvo prchá od nerentabilního Polestaru. Chce se zaměřit na vlastní bateriovou technologii

Švédský výrobce osobních aut Volvo Cars sníží podíl ve výrobci elektromobilů Polestar Automotive Holding a přestane tohoto nerentabilního výrobce elektromobilů i financovat, aby se mohl soustředit na vlastní bateriovou technologii.

Přečíst článek
Na protest před Liberty Ostrava se sešly tisíce lidí

„Dva měsíce bez práce, to už není legrace“. Tisíce lidí protestovaly před Liberty Ostrava

Přes dva tisíce lidí se sešlo před hutním podnikem Liberty Ostrava na protestním mítinku za zachování výroby. Předseda OS KOVO Roman Ďurčo řekl, že situace v Liberty je kritická. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou příští mzdy. Odboráři v prohlášení vyzvali vládu k aktivnímu přístupu a k záchraně firmy a Evropskou komisi požádali o ochranu evropského trhu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Evropa musí v  reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 🤝 poblahopřál svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení. V telefonického hovoru ruskému vůdci, který si ve víkendovém hlasování zajistil další šestiletý mandát, Erdogan nabídl zprostředkování jednání s Ukrajinou, uvedla turecká prezidentská kancelář.
Reklama
Reklama
Doporučujeme