Reklama

Peking skřípl čínské Big Techy. Nová pravidla internetu stála práci desítky tisíc lidí

Jack Ma, zakladatel firmy Alibaba
ČTK

Čínské internetové firmy Alibaba a Tencent letos kvůli dopadům regulace zruší desítky tisíc pracovních míst. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. K výraznému snižování stavů se chystá i firma Didi Global, která poskytuje alternativní taxislužbu.

Reklama

Nová pravidla intenetu v Číně mají desítky tisíc obětí. Technologičtí obři začínají masivně propouštět. Například internetový prodejce Alibaba by mohl podle odhadu jednoho ze zdrojů zrušit přes 15 procent pracovních míst. To by se týkalo zhruba 39 tisíc lidí. Firma podle zdroje začala propouštět už minulý měsíc. O snižování počtu pracovních míst tehdy také jednala s několika obchodními divizemi. Nechala na nich, aby vypracovaly konkrétní plány, dodal zdroj.

Internetový gigant Tencent, pod nějž mimo jiné spadá aplikace WeChat, letos bude podle tří zdrojů zmenšovat některé své obchodní divize. Například v divizi, pod kterou spadá streamování a vyhledávání, ubude deset až 15 procent zaměstnanců. Tvrdí to zdroj, který v této divizi pracuje.

Snížení počtu pracovních míst v těchto dvou společnostech by bylo jejich prvním velkým propouštěním od doby, kdy čínské regulační orgány před rokem a půl zahájily bezprecedentní kampaň s cílem omezit internetové giganty.

Kvůli dopadům regulace se chystá snížit celkový počet zaměstnanců i čínský poskytovatel alternativní taxislužby Didi Global. Zdroj obeznámený se situací řekl, že v tomto případě může jít až o 15 procent zaměstnanců.

Čína, ilustrační foto

Čínský internet dostane pravidla, o kterých se Západu ani nesnilo

Regulace algoritmů se dotkne největších čínských internetových společností, jako jsou Bytedance (provozovatel sociální sítě TikTok), Tencent nebo Kuaishou Technology, uvádí agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Tencent, ilustrační foto

Peking škodí byznysu. Tencent vypadl z desítky nejhodnotnějších firmem

Čínská internetová společnost Tencent Holdings ztratila desátou pozici v žebříčku nejhodnotnějších firem světa, který sestavuje agentura Bloomberg. V první desítce tak nezůstal žádný čínský podnik. Čínské technologické firmy výrazně oslabují kvůli regulačním zásahům Pekingu.

Přečíst článek

Jack Ma, zakladatel firmy Alibaba

Alibaba zaskočila investory, zklamala v tržbách. Akcie jejího rivala rostou

Z výšky se dopadá tvrdě. Své o tom ví i čínský internetový prodejce Alibaba, donedávna symbol úspěchu a nikdy nekončícího růstu. Letos se zřejmě po sérii zásahů Pekingu obratově vrátí na úroveň z roku 2014, oznámila firma čínského miliardáře Jacka Maa.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme