Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Veronika  Kudrnová

Veronika Kudrnová

V mediích pracuje posledních deset let. Jako byznys redaktorka prošla redakcemi ČIA, Peak.cz a Economia, kde se například podílela na tvorbě obsahu měsíční přílohy Podnikání Hospodářských novin. Jejím zaměřením byly malé a střední podniky a ekonomika. Do redakce newstream přichází z E15, kde poslední dva roky působila na webu jako editorka. Je absolventkou Vysoké školy ekonomické v Praze. veronika.kudrnova@newstream.cz

články autora

REPORTÁŽ: Letní dovolená za babku. Gruzie je rájem pro dobrodruhy i plážové povaleče

Čeští baťůžkáři, horalové a dobrodruzi objevují Gruzii už nějaký ten pátek. Malebná země na Kavkazu ale okouzlí i svými nekonečnými písečnými plážemi táhnoucími se podél Černého moře. Nemusíte tak být duší zrovna objevitelé. Gruzie je bezpečná volba i pro rodiny s dětmi. Odjíždět odtud budete s kufrem plným gruzínských specialit a pocitem příjemně strávené dovolené. Gruzínci si vás získají svojí pohostinností, výborným jídlem a vínem.

Přečíst článek
Víno z Gruzie je skrytý poklad. Dlouhé měsíce zraje v hliněných amforách (zvaných kvevri) zakopané v zemi

REPORTÁŽ: Víno z pravěku. Gruzínci ho vyrábějí po tisíce let stejně

Víno z Gruzie je skrytý poklad. Dlouhé měsíce zraje v hliněných amforách (zvaných kvevri) zakopané v zemi. Získává tím jedinečný charakter a hloubku. Kvevri víno překvapí minerálními tóny, zemitým aroma, bohatou strukturou a jantarovou barvou. A oproti běžným vínům evropského typu má jednu nesporou výhodu, ani po dvou vypitých lahvích se na druhý den nedostaví kocovina. Odzkoušeno za vás.

Přečíst článek

Sheinu musí stačit Londýn. Proč je IPO prodejce módy v USA neprůstřelné?

Sedm měsíců od podání žádosti o IPO čínská společnost Shein, zdá se, odpískala své plány vstoupit na burzu v USA. Podle burzovních expertů přichází na řadu plán B. Shein usiluje o to dostat se na londýnský parket. Je to pro ní méně výhodné, ale snazší.

Přečíst článek
Výroba vozů Tesla v Číně

Korejci Tesly z Číny nechtějí. V lednu se prodala jen jedna

Většina Korejců, kteří si chtěli koupit Teslu, si ji už koupila. V lednu se na tamním trhu prodala jediná. Důvodů je vícero, mimo jiné to, že se auta americké automobilky vyrábějí v Číně, což Korejci těžce skousávají, už kvůli obavě z kvality. Požáry baterií z nedávné doby je v tom jen utvrdily, píše Bloomberg.

Přečíst článek
Španělský miliardář Amancio Ortega

Král fast fashion Ortega chce ovládnout logistické sklady v Evropě. V Americe již vlastní budovy Amazonu i Walmartu

Majitel španělského módního řetězce Zara a patnáctý nejbohatší člověk na planetě Amancio Ortega vrhá miliardy do evropských logistických center.

Přečíst článek
Rolex

Ceny použitých rolexek těží ze snížení sazeb

Ceny luxusních hodinek z druhé ruky už zastavily svůj více než dva roky trvající pád. Změnu kurzu tlačí očekávání, že Fed začne již v příštím roce snižovat sazby.

Přečíst článek
Majoritní akcionář DRFG Investment Group David Rusňák (vpravo) a druhý z hlavních akcionářů Roman Řezníček (vlevo)

Z DRFG se stává DRFG Investment Group, většinový podíl v ní má Rusňák

Fúze společností DRFG a DRFG Telco skupinu ekonomicky posílí a umožní další expanzi. Většinovým akcionářem investičky je brněnský podnikatel David Rusňák.

Přečíst článek
nákupní centrum Palladium v Praze

Maloobchod byl v říjnu stále v minusu. Vánoce budou pro obchodníky jen částečnou útěchou

Říjnové výsledky maloobchodu ukazují, že propad maloobchodu už konečně začíná přece jen brzdit. Tržby obchodníků se v říjnu snížily meziročně o 1,4 procenta, propad tak zmírnil po zářijovém revidovaném snížení o 4,3 procenta. Proti předchozímu měsíci tržby vzrostly o 0,6 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

Nepojízdné autobusy nepatří do šrotu. V Singapuru je přeměnili na luxusní hotelové pokoje

Na kontě mají miliony ujetých kilometrů, ze silničního provozu už byly vyřazeny a všude na světě by je pravděpodobně čekala poslední cesta na vrakoviště. Ne však v Singapuru. Tam z odepsaných autobusů udělali luxusní hotel. Podívejte se, jaký luxus nabízí autobusové apartmány o ploše 45 metrů čtverečních.

Přečíst článek
Sam Altman

Všichni jsou nahraditelní, až na vývojáře z OpenAI. Kolik berou?

Vývojáři umělé inteligence ze společnosti OpenAI jsou těžké váhy. Sílu svého hlasu si ověřili v kauze odvolání a znovujmenování šéfa této technologické společnosti Sama Altmana. Inženýrům, kteří měsíčně v přepočtu na koruny inkasují milion a půl, stačilo pohrozit výpovědí, aby tvůrce aplikace ChatGPT vrátili zpět do čela firmy. Ukazuje se, že tito mágové přes algoritmy jsou jednoduše nenahraditelní, píše Bloomberg.

Přečíst článek
Americký miliardář Warren Buffett

Moje závěť bude prostá a veřejná, říká filantrop Buffett

Warren Buffett, který je devátým nejbohatším člověkem na světě, tento týden věnoval více než 868 milionů dolarů čtyřem nadacím.

Přečíst článek
Regulovaná část elektřiny pro domácnosti vzroste meziročně o 71 procent

Inflace v říjnu zase rostla. Můžou za to hrátky statistiků

Meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu dosáhl hodnoty 8,5 procenta, uvedl Český statistický úřad. Říjnové zrychlení meziročního růstu cen bylo způsobeno především loňským promítnutím Úsporného tarifu do cen elektřiny. Pokud by statistici tento tarif do výpočtu nezahrnuli, cenový růst by činil 5,8 procenta.

Přečíst článek
Nezaměstnanost zůstala v září 3,6 procenta, lidí bez práce i volných míst přibylo

Lidí bez práce je v ČR až nezdravě málo

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,5 procenta, a byla tak o 0,1 procentního bodu nižší než v září a srpnu. Prakticky nerostoucí míra nezaměstnanosti je z pohledu vývoje české ekonomiky až nezdravá, shodují se experti.

Přečíst článek
Sídlo a továrna F1 týmu Red Bull Racing nacházející se v Milton Keynes nedaleko Londýna.

Red Bull stvořil nejbohatšího evropského mileniála

Jednatřicetiletý dědic Red Bullu Mark Mateschitz stoupá v žebříčku miliardářů poté, co obdržel svou první dividendovou výplatu ve výši 582 milionů eur (v přepočtu asi 14,3 miliardy korun).

Přečíst článek
Bankéř David Solomon ukončil kariéru nočního dýdžeje

Šéf Goldmanů skončil jako dýdžej. Na šikmé ploše se ale ocitá i jeho kariéra bankéře

Lollapalooza už nikdy nebude jako dřív, napsala CNN. Na hudebním festivalu už nikdy nezahraje známý party DJ D-Sol, civilním povoláním investiční bankéř David Solomon. Neortodoxní koníček šéfa Goldman Sachs pravděpodobně vyvolal pohoršení u členů správní rady tohoto bankovního giganta. Ti by jej zřejmě raději viděli na golfovém greenu než za mixážním pultem. Solomon potvrdil, že jako DJ s veřejných vystupováním končí. V sázce je ale mnohem víc. Pod Solomonem se možná kýve celé šéfovské křeslo.

Přečíst článek

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme