Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

internet - informace o tématu

Ilustrační foto

Návrat do reality. Letiště Praha obnovilo běžný provoz s funkčním systémem

Na Letišti Praha už všichni letečtí dopravci, kterých se dotkl páteční celosvětový výpadek odbavovacího systému GoNow, fungují ve standardním režimu. Oznámila ředitelka komunikace pražského letiště Eva Krejčí. Cestující nicméně upozorňuje, aby sledovali svůj let na webu s přehledem letů. V běžném režimu už některé společnosti fungovaly v pátek večer, kdy odbavovací systém postupně nabíhal. V pátek bylo na Letišti Václava Havla Praha zrušeno 12 příletů a 13 odletů, zpoždění mělo 83 příletů a 113 odletů.

Přečíst článek
Počet aktivních uživatelů sociálních sítí loni překročil pět miliard

Na sociálních sítích ujíždí už více než pět miliard lidí, denně u displeje tráví hodiny

Počet aktivních uživatelů sociálních sítí loni překročil pět miliard lidí, což představuje 62,3 světové populace. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou zveřejnila společnost Meltwater spolu s agenturou We Are Social. Připojení k internetu má 5,53 miliardy lidí, uvádí zpráva. Typický uživatel internetu denně na síti stráví šest hodin a 40 minut.

Přečíst článek
Prodej kaprů slábne

Vánoční speciál Obyčejného byznysu: Zájem o kapry z e-shopu roste, říká prodejce

Před deseti lety přišel s nápadem přivydělat si před Vánoci při studiích prodejem kaprů online. Dnes jich přes internet vystudovaný chemik prodá nižší desítky metráků. Čerstvé kapří filety přímo od rybářů dodává lidem skoro až na štědrovečerní stůl. A co si Jan Šikola myslí o iniciativě některých řetězců, které zakázaly prodej živých kaprů z kádí před svými obchody? Dočtete se ve vánočním speciálu Obyčejného byznysu.

Přečíst článek
Čínská společnost Huawei Technologies

Máme nejrychlejší internet, tvrdí Čína. Rychlost má dosahovat 1,2 terabitu za sekundu

Čínské společnosti Huawei Technologies a China Mobile vybudovaly 3000 kilometrů dlouhou internetovou síť spojující Peking s jihem země, která jako první na světě dosahuje stabilní a spolehlivé šířky pásma 1,2 terabitu za sekundu. To je několikanásobně více, než jsou běžné rychlosti na celém světě. Čína to označila za svůj nejnovější technologický průlom, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Sídlo největšího tuzemského provozovatele telekomunikační infrastruktury CETIN ze skupiny PPF v Praze.

Cetin může od miliardáře Pražáka koupit operátora Nej.cz

Telekomunikační skupina Cetin může koupit provozovatele internetu a televize Nej.cz ze skupiny Kaprain Karla Pražáka, ovšem pouze při splnění řady podmínek, které umožní zachování účinné hospodářské soutěže. Rozhodl tak Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda. Cetin, který patří do investiční skupiny PPF, transakci oznámil již v dubnu, její hodnotu neuvedl.

Přečíst článek
Počet podvodů na webu roste

Vánoce přinášejí novou vlnu kyberútoků. Podvodníci opět zneužívají značku České pošty a dalších přepravců

S blížícími se Vánoci roste počet pokusů o internetový podvod. Zločinci zneužívají toho, že lidé mají objednány dárky z mnoha e-shopů a využívají služby přepravních společností typu České pošty, DHL a dalších. Právě značky a vizuální identity těchto firem se nyní stávají dalšími oběťmi podvodníků. Je proto potřeba neustále kontrolovat webové adresy, na nichž se uživatelé pohybují.

Přečíst článek
Interiér garáže, v níž v roce 1998 vznikla společnost Google.

VIDEO: Google slaví čtvrt století. Jak vypadala garáž, kde Page a Brin založili největší světový vyhledávač?

Společnost Google patří k těm, která vznikla téměř z ničeho, aby z ní poté její zakladatelé Larry Page a Sergey Brin a další vybudovali největší internetový vyhledávač na světě a jednu z nejhodnotnějších firem na světě. A je jedna z mála, která skutečně vznikla v pověstné líhni „amerického snu“ – garáži. Jak to vevnitř vypadalo? Podívejte se na originální video, které již před pěti lety ze vzpomínek vytvořila sama společnost Google ke svému 20. výročí.

Přečíst článek
Amazon zahladil loňské ztráty, přehoupl se do miliardových zisků

Amazon zahladil loňskou obří ztrátu, přehoupl se do miliardových zisků

Americký internetový prodejce Amazon ve druhém čtvrtletí letošního roku hospodařil se ziskem 6,7 miliardy dolarů (148,1 miliardy Kč) po ztrátě dvě miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku. Tržby se zvýšily o 11 procent na 134,4 miliardy dolarů.

Přečíst článek
Evropská komisařka Věra Jourová a generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg v Bruselu, archivní snímek z února 2020.

Ticho před bouří. Europoslance na podzim čeká boj za lepší a demokratičtější Evropu

Evropská komise poprvé v historii přistoupila k návrhu na regulaci médií v členských státech s cílem zajistit a zvýšit nezávislost novinářů a vydavatelů, zajistit transparentnost vlastnictví médií a potřít zneužívání médií vládními strukturami. Po loňském září, kdy komise návrh nazvaný monumentálně „Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků" zveřejnila, ale po první vlně kritických reakcí včetně té z české Unie vydavatelů nastalo ticho. Nejspíše ovšem ticho před bouří.

Přečíst článek
Dominik Stroukal: Ignorovat bitcoin je jako nevyzkoušet v roce 2000 internet

Dominik Stroukal: Bitcoin se hodí i v čase války. Ukrajincům pomohl, když utíkali, a hřivny byly bezcenné

Tolik očekávaná ekonomická recese si zatím dává na čas, nakonec ale velmi pravděpodobně dorazí, myslí si ekonom Dominik Stroukal. „Příliš bych nespoléhal na to, že tentokrát se nám to podaří celé ustát bez recese. A odnesou to i kryptoměny,“ říká v rozhovoru pro Newstream velký propagátor bitcoinu. Proticyklický charakter bitcoinu podle něj vzal za své se vstupem institucionálních investorů. „Pokud se budou úrokové sazby držet vysoko po dlouhou dobu, bude to mít negativní dopad i na krypto,“ myslí si.

Přečíst článek
Apple chystá novou funkcionalitu, která umožní dědit dědit emailové schránky nebo profily na sociálních sítích.

Brusel zpřísnil pravidla pro internetové obry. Musí víc dbát na soukromí uživatelů

Velké internetové firmy jako Google, Facebook, Amazon, Apple či Alibaba budou od srpna muset dodržovat přísnější pravidla ochrany práv a potřeb uživatelů. Evropská komise v úterý stanovila seznam 19 „velmi velkých internetových platforem“, na něž se budou vztahovat zvláštní podmínky v rámci loni schváleného aktu o digitálních službách (DSA). Společnosti ze seznamu budou muset více dbát na soukromí uživatelů či důsledněji postupovat proti nelegálnímu obsahu či dezinformacím.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme