Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

internet - informace o tématu

Američané si Tik Tok velice oblíbili

Číňané musí prodat americký TikTok. Miliardáři se již hlásí a je mezi nimi i Trumpův ministr

Američtí legislativci finišují proces, na jehož konci zbudou čínské společnosti ByteDance vlastnící sociální síť TikTok jen dvě možnosti: buďto americký TikTok vypnou, nebo jej prodají. Bolestivé budou obě varianty, přesto pravděpodobnější je ta druhá. A TikTok v USA bude za několik měsíců provozovat někdo jiný. Kdo? První možní zájemci se již hlásí, protože jak ukazuje Mark Zuckerberg, Donald Trump a Elon Musk, kdo vlastní sociální síť, má docela zásadní vliv.

Přečíst článek
Počet podvodů na webu roste

Vánoce přinášejí novou vlnu kyberútoků. Podvodníci opět zneužívají značku České pošty a dalších přepravců

S blížícími se Vánoci roste počet pokusů o internetový podvod. Zločinci zneužívají toho, že lidé mají objednány dárky z mnoha e-shopů a využívají služby přepravních společností typu České pošty, DHL a dalších. Právě značky a vizuální identity těchto firem se nyní stávají dalšími oběťmi podvodníků. Je proto potřeba neustále kontrolovat webové adresy, na nichž se uživatelé pohybují.

Přečíst článek
Interiér garáže, v níž v roce 1998 vznikla společnost Google.

VIDEO: Google slaví čtvrt století. Jak vypadala garáž, kde Page a Brin založili největší světový vyhledávač?

Společnost Google patří k těm, která vznikla téměř z ničeho, aby z ní poté její zakladatelé Larry Page a Sergey Brin a další vybudovali největší internetový vyhledávač na světě a jednu z nejhodnotnějších firem na světě. A je jedna z mála, která skutečně vznikla v pověstné líhni „amerického snu“ – garáži. Jak to vevnitř vypadalo? Podívejte se na originální video, které již před pěti lety ze vzpomínek vytvořila sama společnost Google ke svému 20. výročí.

Přečíst článek
Amazon zahladil loňské ztráty, přehoupl se do miliardových zisků

Amazon zahladil loňskou obří ztrátu, přehoupl se do miliardových zisků

Americký internetový prodejce Amazon ve druhém čtvrtletí letošního roku hospodařil se ziskem 6,7 miliardy dolarů (148,1 miliardy Kč) po ztrátě dvě miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku. Tržby se zvýšily o 11 procent na 134,4 miliardy dolarů.

Přečíst článek
Evropská komisařka Věra Jourová a generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg v Bruselu, archivní snímek z února 2020.

Ticho před bouří. Europoslance na podzim čeká boj za lepší a demokratičtější Evropu

Evropská komise poprvé v historii přistoupila k návrhu na regulaci médií v členských státech s cílem zajistit a zvýšit nezávislost novinářů a vydavatelů, zajistit transparentnost vlastnictví médií a potřít zneužívání médií vládními strukturami. Po loňském září, kdy komise návrh nazvaný monumentálně „Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků" zveřejnila, ale po první vlně kritických reakcí včetně té z české Unie vydavatelů nastalo ticho. Nejspíše ovšem ticho před bouří.

Přečíst článek
Dominik Stroukal: Ignorovat bitcoin je jako nevyzkoušet v roce 2000 internet

Dominik Stroukal: Bitcoin se hodí i v čase války. Ukrajincům pomohl, když utíkali, a hřivny byly bezcenné

Tolik očekávaná ekonomická recese si zatím dává na čas, nakonec ale velmi pravděpodobně dorazí, myslí si ekonom Dominik Stroukal. „Příliš bych nespoléhal na to, že tentokrát se nám to podaří celé ustát bez recese. A odnesou to i kryptoměny,“ říká v rozhovoru pro Newstream velký propagátor bitcoinu. Proticyklický charakter bitcoinu podle něj vzal za své se vstupem institucionálních investorů. „Pokud se budou úrokové sazby držet vysoko po dlouhou dobu, bude to mít negativní dopad i na krypto,“ myslí si.

Přečíst článek
Apple chystá novou funkcionalitu, která umožní dědit dědit emailové schránky nebo profily na sociálních sítích.

Brusel zpřísnil pravidla pro internetové obry. Musí víc dbát na soukromí uživatelů

Velké internetové firmy jako Google, Facebook, Amazon, Apple či Alibaba budou od srpna muset dodržovat přísnější pravidla ochrany práv a potřeb uživatelů. Evropská komise v úterý stanovila seznam 19 „velmi velkých internetových platforem“, na něž se budou vztahovat zvláštní podmínky v rámci loni schváleného aktu o digitálních službách (DSA). Společnosti ze seznamu budou muset více dbát na soukromí uživatelů či důsledněji postupovat proti nelegálnímu obsahu či dezinformacím.

Přečíst článek
Mobilní sítě a internet zvedly čistý zisk CETINu ze skupiny PPF v roce 2022 na téměř tři miliardy.

Mobilní sítě a internet zvedly čistý zisk CETINu ze skupiny PPF na téměř tři miliardy

Největší tuzemský provozovatel telekomunikační infrastruktury CETIN ze skupiny PPF loni zvýšil čistý zisk o téměř 12 procent na 2,88 miliardy korun. Konsolidované výnosy vzrostly o 2,5 procenta na 18,9 miliardy korun. CETIN rostl díky rozvoji služeb mobilních sítí, růstu počtu služeb fixního přístupu k internetu na zmodernizované přístupové síti a poptávce po službách konektivity. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Přečíst článek
Zakladatel Microsoftu Bill Gares na snímku z 15. 2. 2023

Umělá inteligence je stejně zásadní jako počítače, internet a mobily, prohlásil Bill Gates

Sedmašedesátiletý průkopník osobních počítačů, zakladatel Microsoftu, miliardář a filantrop Bill Gates vysekl poklonu před nepřehlédnutelným trendem a fenoménem v technologiích, umělou inteligencí (AI). „Je to nejrevolučnější technologie, jakou jsem za poslední desetiletí viděl. Vývoj umělé inteligence je stejně zásadní jako vytvoření mikroprocesoru, osobního počítače, internetu a mobilního telefonu,“ napsal v úterý na svém blogu.

Přečíst článek
Google 21. března 2023 zpřístupnil - zatím jen v USA - svého chatbota Bard s umělou inteligencí, jehož hlavním soupeřem je ChatGPT od Microsoftu.

Bard vs. ChatGPT. Souboj inteligentních chatbotů začíná, Google zpřístupnil projekt konkurující Microsoftu

Americká internetová společnost Google v úterý zpřístupnila veřejnosti konverzačního robota Bard. Konkurovat bude službě ChatGPT vytvořené společností OpenAI, kterou podporuje Microsoft. Přístup k Bardovi je možný zatím jen ze Spojených států a Británie, uvedla agentura AFP.

Přečíst článek
Cher Wang, Chairperson, co-founder, and CEO of HTC, talking about the transition from 5G to 6G during a keynote about cooperation on the second day of the Mobile World Congress 2023 on February 28, 2023, in Barcelona, Spain.

Internet 5G je stále v plenkách, ale už se chystá ještě rychlejší 6G. I s umělou inteligencí

Mobilní internet nové generace 6G by mohl být spuštěn v roce 2030. Shodli se na tom vedoucí pracovníci některých největších světových telekomunikačních a technologických firem oslovení zpravodajskou televizí CNBC. Operátoři se však nyní stále potýkají s návratností svých investic do sítí 5G, které dosáhly miliard USD, a využití těchto sítí mezi spotřebiteli zatím zůstává po celém světě nízké.

Přečíst článek
Reklama

News box

Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,3 procenta na 397,4 miliardy rublů (téměř 101 miliard korun). Banka současně v dnešním oznámení výrazně zvýšila prognózu růstu úvěrů pro drobné zákazníky na letošní rok.

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní. Číst více
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme