Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínský internet dostane pravidla, o kterých se Západu ani nesnilo

Čína, ilustrační foto
iStock
Stanislav Šulc

Regulace algoritmů se dotkne největších čínských internetových společností, jako jsou Bytedance (provozovatel sociální sítě TikTok), Tencent nebo Kuaishou Technology, uvádí agentura Bloomberg.

Reklama

Čínský cenzurní dohled nad kyberprostorem chystá zpřísnění již tak dost restriktivních opatření. A radost z nových omezení nebudou mít také největší hráči na místním trhu včetně populárních společností, jako jsou ByteDance (provozující sociální síť TikTok) nebo jedna z nejzajímavějších technologických firem světa Tencent. A podle Bloombergu by se mohla dotknout také e-commerce gigantu Alibaba.

Tamní agentura bdící nad internetem totiž vydala 30bodový návrh nových pravidel chování na internetu, který počítá s omezeními pro algoritmy, jež úspěšné firmy používají ve svém podnikání a službách. „Nyní běží třicetidenní lhůta, během níž se může veřejnost k návrhům vyjádřit. Ale agentura zároveň nespecifikovala, kdy by měla daná pravidla vstoupit v platnost,“ uvádí Zheping Huang z Bloombergu. Podle něj pak nová pravidla vycházejí z principu, že by měla bojovat proti „podporování závislostí a přehnané spotřebě“.

Čínská burza, ilustrační foto

Akcie Alibaby propadly. Investoři mají strach z dalších kroků Pekingu

Akcie internetového gigantu Alibaba klesly na rekordní minimum. Za čtvrteční seanci odepsaly 5,5 procenta. Trh zachvátily obavy, že Peking zvažuje další regulace technologických firem.

Přečíst článek

Algoritmy největších technologických společností neřeší pouze Čína, ale také západní země. Firmy jako Facebook, Google či Amazon jsou v podezření, že právě algoritmy porušují pravidla volné soutěže. „Letos v březnu se v Kongresu přetřásaly praktiky velkých společností, jakými lákají zejména děti k používání služeb, jako jsou YouTube či Instagram,“ připomíná Bloomberg. Zároveň však dodává, že americká legislativa mnoho prostoru k omezování těchto praktik neumožňuje.

Čínská opatření

A zde již jsou některá z opatření, která by v nejbližších měsících nejspíš pro čínské společnosti měla začít platit:

  1. Provozovatel musí odkrýt základní principy algoritmů veškerých služeb nabízejících obsah, vysvětlit jeho cíl a mechanismy.

  2. Uživatelé musejí mít jednoduchou možnost tyto algoritmy vypnout, a to s okamžitou platností.

  3. Algoritmy nesmějí vést k cenové diskriminaci na základě uživatelských preferencí a návyků.

  4. Společnosti musejí pravidelně testovat a přenastavovat své algoritmy tak, aby nepodporovaly „obsesivní chování, nadměrné utrácení či jiné chování odporující veřejnému pořádku a morálce“.

  5. Provozovatelé musejí dodržovat „mainstreamové hodnoty“.

  6. Algoritmy nesmí vést k zakládání falešných uživatelských účtů či klamavých uživatelských hodnocení, které by ovlivňovaly výsledky vyhledávání, vedly k zisku provozovatele, nabourávaly internetový diskurs nebo podněcovaly k obcházení regulatorního dohledu.

  7. Algoritmy nesmějí ohrozit národní bezpečnost, nabourávat ekonomiku a společenský řád nebo narušovat práva či zájmy ostatních.

  8. Provozovatelé, kteří ovlivňují veřejné mínění, si musejí nechat schválit své služby agenturou dohlížející nad kyberprostorem. Kdo tak neučiní, může dostat pokutu až do výše 30 tisíc juanů a služba mu může být zakázána.

>>>>>>Zajímá vás dění kolem Číny? Čtěte zde<<<<<<

Čína, akciové indexy

Richard Bechník: Asijské akcie zaostávají navzdory dobrým výsledkům firem

Stále více se rozevírají nůžky mezi akciovými trhy USA a Evropy na jedné straně a asijskými na té druhé. Zatímco americké akciové indexy Dow Jones a S&P 500 uzavřely pondělní obchodování na nových rekordních maximech, asijské trhy za nimi stále více zaostávají,“ píše v komentáři Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.  

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Peking kontroluje příliv zahraničního kapitálu. Západní peníze do země přesto proudí. Skrze daňové ráje.

Do Číny přes daňové ráje tečou obří sumy peněz ze Západu. Peking o tom nemá tušení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme