Reklama
 ČTK

ČTK

Česká tisková kancelář

články autora

Německý ministr obrany Boris Pistorius

Na Ukrajinu poputují další miliardy. Němci k nim přibalí i dělostřelecké granáty

Německo poskytne Ukrajině nový zbrojní balík v ceně 500 milionů eur (12,6 miliardy korun), uvedl při jednání o podpoře Ukrajiny na americké letecké základně Ramstein v Německu oznámil německý ministr obrany Boris Pistorius.

Přečíst článek
Čokoláda má zdražit, cena kakaa stále roste

Velikonoce se prodraží. Cena čokolády může skokově stoupnout, na vině je i sucho

Cena kakaa se od začátku letošního roku zhruba zdvojnásobila a dostala se na rekordních více než 8400 dolarů (195 500 korun) za tunu. Za poslední dva roky vzrostla čtyřnásobně. Žádná globálně obchodovaná komodita letos nezdražuje rychleji, což se v nejbližších měsících začne podle analytiků naplno projevovat i v maloobchodní síti. Ceny čokolád a jiných kakaových produktů by se tak mohly zvýšit až o desítky procent.

Přečíst článek
Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška

Hejtman Moravskoslezského kraje z hnutí ANO čelí závažné obžalobě

Z podílu na uplácení lékařů ze strany farmaceutických firem je obžalovaný hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO), uvedl web Deník.cz. Jde o 12 let starý případ.

Přečíst článek
Spoluzakladatel finanční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák

Poslední výstřel elitního útvaru prokuratury na Slovensku. Žalobce obvinil finančníka Haščáka

Žalobce končícího elitního útvaru prokuratury na Slovensku podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka a další čtyři osoby z korupce a z dalších trestných činů. Prokuratura, která o obvinění pěti lidí informovala, zveřejnila jen iniciály stíhaných.

Přečíst článek
Arménský premiér Nikol Pašinjan

Další konflikt na obzoru? Napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem roste

Pokud Arménie nepřistoupí na kompromis s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která Jerevan kontroluje od 90. let minulého století, mohla by vypuknout válka. Podle agentur Reuters a TASS to prohlásil arménský premiér Nikol Pašinjan při setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš, který se nachází na severovýchodě země u hranic s Ázerbájdžánem.

Přečíst článek
Šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande Chuej Kcha Jen

„Na akcie zapomeň“. Šéf zadlužené Evergrande dostal doživotní zákaz a obří pokutu

Šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande Chuej Kcha Jen má celoživotní zákaz obchodovat s akciemi. Od čínského burzovního regulátora zároveň dostal pokutu 47 milionů jüanů (asi 152 milionů korun) za různé finanční delikty.

Přečíst článek
Japonská centrální banka

Tak už i Japonci. Centrální banka po 17 letech zvedla základní úrokovou sazbu

Japonská centrální banka (BOJ) podle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků. Základní úrokovou sazbu zvýšila poprvé po 17 letech, a to z minus 0,1 procenta do pásma nula až 0,1 procenta.

Přečíst článek
Šéf Nvidie Jensen Huang

Převrat v AI? Nvidia představila nový model čipu, je výrazně výkonnější

Americký výrobce čipů Nvidia v pondělí představil svůj zatím poslední model čipu Blackwell GB200, který je podle firmy několikrát rychlejší a způsobí převrat ve vývoji umělé inteligence. Nvidia slibuje také výrazně nižší energetickou náročnost. Novinku na vývojářské konferenci v San José osobně představil šéf Nvidie Jensen Huang, píší světové tiskové agentury.

Přečíst článek
Šéf Evropské rady Charles Michel

Michel: Evropa musí posílit obranu a připravit se na válku

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který zveřejnil server Euractiv.

Přečíst článek
Rio de Janeiro

Rozpálená Brazílie. Pocitová teplota v některých částech země překročila 60 stupňů

V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. Ani na jihu města v okolí botanické zahrady navzdory vegetaci nebylo pocitově o mnoho chladněji, píše agentura AFP.

Přečíst článek
Emmanuel Macron

Jak se Macron během ruské invaze na Ukrajinu proměnil z holubice v jestřába

Co přivedlo Emmanuela Macrona k tomu, že se v otázce Ukrajiny a Ruska postupně proměnil z holubice míru ve válečného štváče? To je otázka, nad níž si v současné době lámou hlavu šéfové vlád po celé Evropě, zatímco francouzský prezident se zabydluje ve své nové roli hlavního vyzyvatele ruského vládce Vladimira Putina na evropském kontinentu. Aktuálnímu tématu se v komentáři věnuje pařížský zpravodaj BBC.

Přečíst článek
Rozvojová banka začala přijímat žádosti o dotace na elektromobily

Rozvojová banka začala přijímat žádosti o dotace na elektromobily

Národní rozvojová banka (NRB) začala přijímat žádosti o podporu na nákup elektromobilů pro firmy. Podpora spočívá v poskytnutí bezplatné záruky na nákup vozu na elektřinu. Po pořízení elektromobilu budou moci podniky žádat NRB o příspěvek ve výši až 300 tisíc korun na vozidlo a 150 tisíc na dobíjecí stanici. Podpora bude trvat do konce příštího roku a financovaná bude z Národního plánu obnovy.

Přečíst článek
V Itálii základní škola vyhlásila volno kvůli konci ramadánu. Školáci by stejně nepřišli

V Itálii základní škola vyhlásila volno kvůli konci ramadánu. Školáci by stejně nepřišli

Žáci základní školy v italském městě Pioltello nedaleko Milána zůstanou 10. dubna doma. Vedení školy se totiž rozhodlo vyhlásit volno na den, kdy se slaví konec muslimského postního měsíce ramadánu. V Itálii se tak stalo poprvé, píše deník Corriere della Sera.

Přečíst článek
Inflace v Česku je nižší, než jaké dosahuje průměr v Evropské unii

Inflace v Česku už je nižší, než jaké dosahuje průměr v Evropské unii

Míra inflace v Evropské unii v únoru zvolnila na 2,8 procenta z lednového tempa 3,1 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. V České republice inflace klesla pod unijní průměr a z lednové hodnoty 2,7 procenta se dostala na 2,2 procenta. Eurostat používá harmonizované údaje, které se liší od výpočtů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek
Malý sovětský satelit, nebo významný podporovatel Ukrajiny? Americký deník u Česka tápe

Malý sovětský satelit, anebo významný podporovatel Ukrajiny? Americký deník u Česka tápe

Americký deník The Wall Street Journal (WSJ) v reakci na kritiku na sociálních sítích, k níž se připojil i americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet, změnil titulek článku o české pomoci Ukrajině. V titulku původně stálo, že "malý bývalý sovětský satelit" shání ve světě munici pro Ukrajinu, mimo jiné u některých partnerů Ruska. Po kritice deník později titulek na webu změnil a článek se nyní objevil i na titulní straně pod titulkem: Česká republika hraje velkou roli v dodávkách dělostřeleckých granátů na Ukrajinu.

Přečíst článek

News box

Čínský výrobce smartphonů Xiaomi 📈 zvýšil ve čtvrtém čtvrtletí tržby meziročně o 10,9 procenta na 73,24 miliardy jüanů (zhruba 237 miliard korun), a překonal tak odhady. Pomohla mu silnější poptávka v čase, kdy trh s chytrými telefony ožívá. Firma, která příští týden začne v Číně prodávat svůj první elektromobil SU7, to uvedla ve svém dnešním sdělení.
Německo poskytne Ukrajině nový zbrojní balík v ceně 500 milionů eur (1️⃣2️⃣,6️⃣ miliardy korun). Dnes to novinářům během jednání o podpoře Ukrajiny na americké letecké základně Ramstein v Německu oznámil německý ministr obrany Boris Pistorius. 
Šéf unijní diplomacie Josep Borrell navrhne, aby EU použila 9️⃣0️⃣ procent výnosů z ruských aktiv zmrazených v Evropě k nákupu zbraní pro Ukrajinu prostřednictvím Evropského mírového nástroje (EPF). Informovala o tom agentura Reuters. Zbývajících deset procent by podle Borrella mělo být převedeno do rozpočtu EU a mělo by být použito na posílení kapacity ukrajinského obranného průmyslu.
Evropská komise se podle listu Financial Times (FT) chystá uvalit 📜 cla některé ruské a běloruské zemědělské produkty. FT to sdělilo několik zdrojů obeznámených s plány, podle nichž komise hodlá vyhovět žádostem Polska a pobaltských zemí, ačkoliv původně cla zavést odmítala kvůli obavám z dopadů na světový trh s potravinami.
Hejtman Moravskoslezského kraje 👨 Jan Krkoška (ANO) je podle webu Deník.cz obžalovaný z podílu na uplácení lékařů ze strany farmaceutických firem. Jde o 12 let starý případ. Kauzou se bude ve čtvrtek zabývat Obvodní soud pro Prahu 2. Krkoška v letech 2009 až 2012 působil ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky směřovaly k lékařům. 
Odměny obchodníků na Wall Street za loňský rok v průměru klesly o dvě procenta na 176 500 dolarů (4️⃣,1️⃣ milionu korun). Vyplývá to z odhadu, který v pondělí zveřejnil hlavní finanční kontrolor státu New York Thomas DiNapoli. Za poklesem odměn je snaha finančních společností přistupovat k vynakládání peněz obezřetněji.
Pokud Arménie nepřistoupí na 🤝 kompromis s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která Jerevan kontroluje od 90. let minulého století, mohla by vypuknout válka. Podle agentur Reuters a TASS to prohlásil arménský premiér Nikol Pašinjan při setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš, který se nachází na severovýchodě země u hranic s Ázerbájdžánem. Číst více
Žalobce končícího 👨‍⚖️ elitního útvaru prokuratury na Slovensku podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka a další čtyři osoby z korupce a z dalších trestných činů. Prokuratura, která o obvinění pěti lidí informovala, zveřejnila jen iniciály stíhaných.
Evropský výrobce letadel Airbus  ukončil jednání o převzetí kybernetické divize BDS francouzské společnosti Atos. Bez dalších podrobností to oznámil v dnešní tiskové zprávě. O jinou část Atosu měl ještě donedávna zájem český podnikatel Daniel Křetínský, nakonec se ale s Atosem také nedohodli.
Čínský prezident Si Ťin-pching přijede na začátku květnu jednat do Paříže s francouzským protějškem 👨 Emmanuelem Macronem. Návštěvu serveru Politico potvrdilo několik zdrojů z Paříže a Bruselu. Pro čínskou hlavu státu to bude první cesta do Evropy od pandemie covidu-19.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme